четвртак, 18 априла, 2024
Пулс слободе

ХКЛБГД – Београдски хакерспејс

Аутори: ХКЛБГД заједница

„Хакерспејс” (енг. hackerspace), „хаклаб” или „мејкерспејс” (енг. makerspace), термини су за које сте вероватно већ чули, али можда не знате шта означавају и каква се идеја крије иза њих. Зато ћемо вас упознати са једном оваквом оазом која се крије иза имена „Хаклаб Београд” (ХКЛБГД) у центру Београда (http://oosm.org/).

Хакерспејс је простор у којем се окупља заједница чија су интересовања највише у вези са рачунарима, техником, технологијом, електроником, машинама, или једноставно науком и њеном применом. То је место где се људи састају због размене идеја, организују радионице и раде на разним пројектима, али уједно се друже и кроз дружење размењују вештине и знање, не само из компјутерских области. Разговара се и о осталим темама из свакодневног живота.

ХКЛБГД се такође може сматрати алтернативном образовном институцијом, местом где се могу стећи конкретна и корисна знања, од којих нека и недостају класичним образовним програмима у школама и на факултетима.

Иако су овакви простори иницијално настали у западним земљама, београдски Хаклаб, као и други хакерски простор било где у свету, а има их свуда – није копија неког другог лаба, него се ова идеја увек реализује на својеврстан начин због суптилних идејних и културних различитости које постоје у овим заједницама.

У Хаклабу су више него добродошли и људи који се баве уметношћу, филозофијом или било којом науком, људи заинтересовани за обострану размену знања и вештина. Отуда и сарадња са ИТС-З1 (http://its-z1.org/), уметничком платформом Драгана Илића, у чијем стваралаштву технологија игра битну улогу.

  Такође, у оваквим просторима се одржавају и разни регионални догађаји и окупљања људи, како из домаћих, тако и иностраних заједница, па је познавање енглеског језика згодно, али није обавезно.

Најзначајнији догађај регионалног карактера је НСНД (Ништа Се Неће Догодити). http://www.nsnd.org/o-nista-se-nece-dogoditi/.

Одржава се криптопарти (http://goo.gl/T13KRt), који траје, по правилу, неколико часова. Идеја је да се корисницима интернета и дигиталних технологија (углавном, али не и искључиво), активистима и новинарима, скрене пажња на доступну технологију путем које могу обезбедити приватност својих комуникација у најширем смислу речи. Као опште место заступа се мишљење да је приватност вредност која је на удару од стране држава и њихових администрација, као и од великих корпорација.

У великој мери се заговара и охрабрује коришћење Линукс оперативног система, програма отвореног кода и уопште слободног софтвера, али можете лако приметити и кориснике других оперативних система, најпре Виндоуза и Мека, који су у мањем броју и углавном код гостију овог простора.

Иако чланство формално не постоји, члан може бити свако ко се тако осећа и дели идеје на којима овакав простор почива.

Простор који ова заједница користи, а који се налази у Даничаревој улици на Врачару, уступила је на коришћење чланица ове заједнице Жељка Дезире Милошевић 2012. године, од када датира и назив „Хаклаб Београд”. Занимљиво је да је организација постојала и раније под називом „Размена вештина”, а чланови су се окупљали у оближњим кафићима или културним центрима. Тада је настала и Гугл група или једностано мејл-листа под истим називом која се до данас није променила и служи као огласна табла за нова обавештења како члановима, тако и посетиоцима. (https://groups.google.com/forum/?hl=en-US#!forum/razmenavestina/join)

Што се тиче радионица, оне су распоређене по данима, термини нису фиксни, а сатнице су само оквирне.

Међутим, тачно се зна којим данима су одређене радионице и то се скоро никада не мења.

Понедељком су радионице Пајтон програмског језика које су окренуте практичним решењима и имплементацијама у тренутним реалним потребама и експериментима.

Уторком је радионица за Друпал ЦМС-а, а постојала је веб-радионица која се бавила познатим програмским језицима за веб (ХТЛМ, ЦСС, ПХП И Јаваскрипт), а која је тренутно неактивна.

Среда је Отворени дан или Опендеј/размена_вештина, као дан без обавеза за одмор, ћаскање, размену нових идеја и планова.

Четвртак је резервисан за радионицу тролеологије (енг. trolleyology) која се бави фундаменталним етичким питањима у вези са вредношћу живота, и која, иако се чини, само као филозофија или сува теорија заправо има практичне примене између осталог у паметним возилима која могу независно сама собом управљати. А однедавно, четвртак је добио још једну радионицу – француски језик, која се, када интересовања има, ситуација омогући, а људи договоре – одржи и још неким даном у недељи.

Петком је ФемВики, радионица током које чланице Хаклаба уређују Википедију, пишу и преводе текстове о значајним женама које су неправедно изостављене из ове светске енциклопедије и ризнице светског знања.

Субота је већ традиционално резервисана за најпрактичнију радионицу, радионицу електронике и Ардуина, која иде укорак са идејама и реализацијама интересантних уређаја са сличним просторима из целог света.

Недеља је ту за радионицу логике, како класичне тако и некласичне, после које следи радионица криптографије, која је у почетку била више теоријска и пратила курс са Курсере (енг. Coursera), док је сада више усмерена практичним употребама криптографије као одговору на масовно нарушавање приватности и заштиту корисника.

Иако су неке од радионица тренутно у стању хибернације, то не треба погрешно схватити, јер се оне углавном прилагођавају потребама и жељама учесника. По потреби настају нове радионице, а неке тренутно или трајно стагнирају.

Више информација