субота, 20 априла, 2024
Пулс слободе

Дескон – Прва пилот Опен-спејс незванична конференција

Аутор: Петар Симовић

Дескон (DesC0n) је прва пилот незванична конференција отвореног типа чији се садржај, поред оног најављеног на сајту, креира на самом месту посредно и непосредно од стране свих учесника.

Ове године је одржан од 21. до 23.августа, у експерименталном уметничком простору ITS-Z1 ( http://its-z1.org/ ) уметника Драгана Илића, у приградском насељу Ритопеку, недалеко од Београда.

Иако на сајту ( http://descon.me/ ) можете да видите комплетан распоред активности, као и план и програм догађаја, као и да је посебан превоз организован за све заинтересоване из београдског Хаклаба ( http://oosm.org/ ) до самог места и назад, најбољи утисак су понели само присутни на догађају.Догађај је у петак почео дружењем и упознавањем, а учесници су носили налепнице са својим именима на мајицама. Вече је завршено уз филм о Арону Шварцу — „Интернетов сопствени дечак” (Aaron Swartz, The internet’s own boy).

Субота је била ударни дан са највише активности и највише људи присутних на Дескону. Отворена је уводном речју саме организаторке Жељке Десире (Дес) Милошевић (@des), затим предавањем оснивача фирме Алфа дизајн (Alpha Design) Милована Јовичића на тему „Интернет ствари будућност ћорсокака” (IOT future of dead-end), као и најавом о криптографском ребусу и крипто-журки која није у потпуности реализована.

После најава, почела је двадесетчетворочасовна масовна радионица електронике где је више тимова покушавало да осмисли и направи што боље и иновативније уређаје који би олакшали или унапредили свакодневни живот нас смртника.

У исто време, представљена је криптографска загонетка и одмах је почело њено решавање, у два до три тима. Сви су успешно решили сва три нивоа. Криптографска загонетка је реализована по узору на загонетку „Можете ли наћи” британске обавештајне службе (Can you find it, GCHQ) ( http://www.canyoucrackit.co.uk/ ) која је и даље доступна на Тор мрежи http://desconzts5unl4wi.onion/.

Храна и пиће су били бесплатни, као и улаз на догађај уз претходно регистровање које је служило организаторима да адекватно испланирају превоз, храну и пиће.

Вече су улепшали ди-џеј Евокс (Ewox) и ви-џеј1 Изванредни Боб који су под отвореним небом направили бољу атмосферу него у многим клубовима.

Недеља је била завршни дан, резервисан за предавање и презентацију Владана Јолера на тему „Да ли ће сви ИОТ уређаји и апликације да уновче наше податке”. Више о њему и његовом предавању можете наћи на http://goo.gl/cXLTgl . После тога, уследила је кратка презентација о Метаподацима као и демонстрација њиховог уклањања са датотека коју је одржао аутор овог текста.

Последња презентација је била на тему „Фетишизам интернет ствари” (ИоТ фетишизам) Педра Беласка, госта Београдског Хаклаба из Бразила. Више на http://goo.gl/4DZCDQ.

За крај самог догађаја остала је презентација двадесетчетворочасовних ИОТ хакатона где су приказане реализације више тимова који су се надметали у идејама и умећу самог прављења корисних рачунарских ствари за ношење, као и оних који нису дигитални, али штите приватност. Па да видимо шта је све то осмишљено:

1. Шешир од картона који има детектор УВ зрака спојен са светлећим (LED) диодама на којима се очитава интензитет самих зрака.

2. Детектор за боје у склопу рукавице који детектује различите боје и о томе звучно обавештава корисника. Овај уређај је направљен за слепе како би им омогућио да, на пример, одаберу одређену боју одеће и за разне друге намене где је потребно одредити боју неког материјала или предмета.

3. Детектор откуцаја срца који би се носио на наруквици и био повезан са шеширом који би се носио на журки и на један занимљив начин вас приближио са особом која има најсличнијe откуцаје вашим.

4. „Високотехнолошки” изум у виду обичног каменчића који можете ставити у ципелу да би вас терао да шепате, како бисте прикрили свој идентитет и јединствени начин хода од сензора и камера на јавним местима, као и још једну „последњу реч технике” у облику фолије у коју можете умотати свој мобилни телефон како не би могао да одашиље никакве сигнале и тиме спречи нарушавање ваше приватности и праћење.

Самопроглашени трочлани жири који се састојао од самих учесника Дескона, а у коме је био и власник овог необичног објекта и места, изабрао је и победника.

Победнички изум је свакако детектор боја за слепе који је награђен путем у Немачку на манифестацију под именом „Компјутерски клуб хаос” (Chaos Computer Club).

Иако је организатор била Жељка Десире (Дес) Милошевић, догађај је у великој мери подржан од стране заједнице Хаклаба из Београда који су водили тимове и радионице на Дескону.

Налог Дескона на Твитеру је https://twitter.com/DeSc0n, а слике са другог дана Дескона можете погледати на https://goo.gl/khMmvl.

Догађај је најављен и на следећим сајтовима: http://goo.gl/pWMBih и https://goo.gl/lvLiHf

1Видео-џокеј, скр. ви-џеј – особа задужена за визуелне ефекте.