petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Kalibar – Virtualna biblioteka

Autor: Dejan Maglov

Predstavljamo vam ovog puta softver koji je namenjen ljubiteljima pisane reči. Kalibar (eng. Calibre) je sveobuhvatno rešenje za upravljanje i održavanje virtualne biblioteke elektronskih knjiga. Kada kažemo „sveobuhvatno rešenje”, mislimo na to da Kalibar nije samo čitač elektronskih knjiga nego mnogo više od toga, ali idemo redom.

Istorija

Na primeru razvoja Kalibra možemo još jednom da pokažemo uspešan način razvoja slobodnog softvera.

Sve je počelo 2006. godine kada je autor ovog projekta, Kovid Gojal, uočio da Sonijev PRS-500, komercijalni čitač elektronskih publikacija, ne radi na linuksu. Obrnutim inžinjeringom uspeo je da razvije Libprs500 što predstavlja preteču Kalibra.

Sledeći korak u razvoju Kalibra je dodavanje funkcije konvertora koji je vršio pretvaranje drugih formata elektronskih knjiga u LRF, format za Sonijev PRS-500 čitač.

Tu autor Kalibra nije stao. Vremenom je sakupio priličnu kolekciju elektronskih publikacija i zatrebala mu je organizacija tih publikacija. U tu svrhu je Libprs500 dobio grafički interfejs i menadžera kolekcije publikacija (virtualnu biblioteku). Tada je ovaj program konačno dobio ime koje nosi i danas.

Ovako upakovan, Kalibar je privukao zajednicu slobodnog softvera da se pridruži u daljem razvoju projekta. Danas Kalibar ima desetine programera, testera, volontera za prevođenje i prijavljivača grešaka (bagova). Kontinuirano se razvija i dobija sve više novih funkcija.

Instalacija

Kalibar je multiplatformski softver. Na internetskoj stranici projekta (http://calibre-ebook.com/download) mogu se naći pripremljeni binarni paketi za instalaciju za Vindouz (32-bitnu i 64-bitnu verziju), Mek OS 10, kao i portabilna verzija namenjena instalaciji na prenosnim USB diskovima.

Kalibar se uglavnom ne nalazi u standardnom paketu predinstaliranih programa na GNU-Linuks sistemima. Bez obzira na to, sve GNU-Linuks distribucije u svojim riznicama uglavnom imaju pripremljene binarne pakete za instalaciju Kalibra. Ukoliko to ipak nije slučaj sa vašom distribucijom, možete ispratiti uputstvo za instalaciju sa već pomenute internetske stranice projekta.

Kalibar je prilično složen skup softvera koji zahteva dosta međuzavisnosti pa se ne preporučuje instalacija iz izvornog koda iako i ta mogućnost postoji.

Kućna virtualna biblioteka

Kalibar je prvenstveno menadžer biblioteke elektronskih publikacija. Prepoznaje sve do sada poznate formate elektronskih publikacija, njih ukupno dvadeset sedam (AZW, AZW3, AZW4, CBZ, CBR, CBC, CHM, DJVU, DOCX, EPUB, FB2, HTML, HTMLZ, LIT, LRF, MOBI, ODT, PDF, PRC, PDB, PML, RB, RTF, SNB, TCR, TXT i TXTZ). Autori Kalibra su se potrudili da dodavanje knjiga u biblioteku dovedu do savršenstva. Knjige je moguće priključiti biblioteci iz svih lokalnih izvora (lokalnih tvrdih diskova, prenosnih medija i uređaja, direktorijuma, direktorijuma sa poddirektorijumima i tako dalje). Osim ovog načina, moguće je koristiti mrežne izvore, lokalne mreže ili internetske lokacije (prodavnice), pretragom za novim naslovima po naslovu, autoru ili ključnoj reči.

Manipulacija i sortiranje publikacija su takođe dovedeni do savršenstva. Uređivanjem metapodataka o svakoj publikaciji moguća je laka pretraga i pronalaženje željene publikacije u veoma velikim kolekcijama. Da se podsetimo, metapodaci su propratne informacije o nečemu, a publikacije prate informacije o naslovu, autoru, serijalu, broju, oceni, kategoriji, identifikatoru, datumu unosa u biblioteku, datumu izdavanja, izdavaču, jeziku, komentaru i formatu.

Uređivanje biblioteke publikacija raznih formata ne bi imalo smisla kada svaki od uvezenih formata ne bi bilo moguće otvoriti u odgovarajućem čitaču. Kalibar se sjajno snalazi sa svim formatima. Većinu formata otvara u sopstvenom čitaču elektronskih knjiga, ali isto tako sarađuje sa drugim eksternim čitačima poput podrazumevanog PDF čitača.

Kalibar podržava veliki broj uređaja za čitanje elektronskih knjiga sa kojima sinhronizuje kolekcije publikacija. U tu svrhu se koristi i njegov konvertor formata. Konvertor podržava devetnaest izlaznih formata (AZW3, EPUB, DOCX, FB2, HTMLZ, OEB, LIT, LRF, MOBI, PDB, PMLZ, RB, PDF, RTF, SNB, TCR, TXT, TXTZ i ZIP). Konvertovanje nije uvek idealno. Naročito je problematično konvertovanje PDF formata u druge formate zbog njegove složenosti.

To što konvertor ne odradi idealno moguće je popraviti u ugrađenom editoru. Ovaj editor je sasvim solidan i može da se, osim ispravki, koristi i za kreiranje nove elektronske publikacije. Upoređujući ga sa Sidžilom, malo je lošiji. Sidžil nudi malo više pomoći autoru. Treba takođe napomenuti da je ovaj editor kompatibilan samo sa AZW3 i EPUB formatom. Ostale formate morate konvertovati u ova dva formata pre uređivanja, a nakon uređivanja ponovo vratiti u željeni format sa nadom da se nešto neće opet istumbati.

Zaključak

Svedoci smo popularnosti mobilnih uređaja i da sve više izdavača, čak i kod nas, ravnopravno nudi elektronska izdanja svojih knjiga uporedo sa papirnatim izdanjima i to po povoljnijim cenama u odnosu na papirnata izdanja. Naročito se to moglo videti na poslednjem sajmu knjiga u Beogradu. Ova činjenica daje još veći značaj čitačima elektronskih izdanja.

Kalibar je ozbiljno parče softvera koji rešava sve probleme u vezi sa organizacijom — sakupljanje, čitanje, uređivanje i kreiranje elektronskih publikacija. Sa velikom sigurnošću možemo da tvrdimo da je Kalibar najkvalitetniji softver ove namene ne samo na linuksu nego i na drugim operativnim sistemima.

Kalibar je namenjen ravnopravno čitaocima, kolekcionarima i autorima. Svi oni će naći svoju primenu ovog softvera.