четвртак, 25 априла, 2024
Мобилни кутак

Сигнал

Аутор: Александар Божиновић

У претходном броју писали смо о преимућству слободног софтвера над власничким када је реч о телекомуникацији. Време је да вам представимо Сигнал. Његови творци сматрају да приватна комуникација треба да буде једноставна, што настоје да постигну удружујући снаге са заједницом волонтера. Сигнал омогућава размену порука и мултимедијалног садржаја, а притом се сав садржај шифрује ( E2EE). Сигурности доприноси забрана прављења снимка екрана.

Сигнал за сада можете инсталирати на телефону са андроидом и на ајфону. Доступна је и верзија за рачунаре, а може се инсталирати преко Кроума. Морамо признати да се ради о бета издању и да би било паметно сачекати да се објави коначна верзија (прим.аут.).
Слика: претрага на Плеј стору
signals

При првом покретању треба унети свој број телефона након чега стиже генерички позив и кôд се аутоматски уноси. На главном сучељу налази се листа преписки које се хронолошки ређају. Са леве стране сваке ставке са листе налази се слика и име контакта. Иконица главног менија налази се у горњем десном углу.

signal4 signal5

Примарна сврха Сигнала је размена порука (прим. аут.). Да бисте започели преписку, најпре одаберите контакт. Иконица за слање поруке имаће на себи катанац и то значи да ће комуникација бити шифрована. Ако нема катанца, порука се неће шифровати јер саговорник нема инсталиран Сигнал. У том случају можете из Сигнала послати СМС било коме и позвати га да заједно са вама ужива у чарима шифроване комуникације. Одлична вест је и да Сигнал подржава шифроване позиве. Да бисте успоставили такав позив, најпре одаберите контакт, а затим притисните слушалицу у горњем десном углу. Исто као за поруке, иконица на којој је слушалица мора имати катанац да би се комуникација сматрала безбедном. При успостављању позива, обама саговорницима биће приказан пар насумичних речи на екрану. Тај пар служи потврди идентитета саговорникā. Ако је пар речи исти код оба саговорника, сматра се да линија није пресретнута. Могуће је послати поруку читавој групи корисника.

Сјајна функција овог програма су могућност чувања, односно извоза шифроване резервне копије порука, и касније њихов увоз.

signal6 signal7 signal8 signal10

Слика: боје у препискама
Могуће је променити позадинску боју у преписци. Такође, одабиром менија и потом опције све слике, моћи ћете да прегледате све слике које сте икада разменили са саговорником. Од мултимедијалног садржаја можете послати слику, звучни запис, видео запис, и податке неког контакта. Унос тих садржаја врши се притиском на спајалицу која се налази десно од поља за унос текста. Слику треба одабрати из галерије или је начинити камером телефона, за шта такође постоји пречица (иконица камере у доњем десном углу). У поруку је могуће унети тзв. емотиконе, а Сигнал има пет категорија сличица. Не морате бринути о прекомерној потрошњи својих „килобајта” јер можете подесити да се само слике преузимају док користите мобилни интернет, а сви остали садржаји преузеће се кад се будете повезали на бежични интернет. Битна опција је онемогућавање преузимања садржаја у ромингу. Набројаним трима опцијама можете приступити из главног сучеља одабиром менија, затим поставке, па ћаскања и медији.signal1signal2signal3

Споменули смо да подразумевано није могуће начинити снимак екрана. Можете угасити ту опцију одласком на поставке, приватност, а затим искључити ставку безбедност екрана. Остале сигурносне опције су преглед блокираних контакта и закључавање Сигнала, када је након одређеног времена, које сами подешавате, неопходно унети лозинку.

Закључак

Слажемо се са творцима Сигнала да је једноставан и ефикасан. Сигнал има много да понуди, слободан је и бесплатан — објављен је под Гнуовом Општом јавном лиценцом. Зависи како се ствар посматра: некоме ће одговарати то што је мало људи чуло за Сигнал, а некима то смета јер неће имати с ким да се преко њега дописују. Вама преостаје да испробате овај сјајан програм и, ако имате стрпљења, да сачекате да се објави стабилна верзија за рачунар.