петак, 26 априла, 2024
Пулс слободе

Хакадеј | Београд – Извештај

Аутор: Никола Тодоровић

У суботу 9. априла у Дому Омладине први пут је одржана једнодневна Хакадеј конференција. Имали сте прилику да у прошлом броју часописа прочитате најаву за овај догађај, а у овом чланку ћемо покушати да вам изнесемо утиске и дочарамо доживљај конференције. Уколико нисте прочитали најаву за догађај, важно је знати да је овај догађај организовао амерички хакерски портал Хакадеј.

ps-45-01

Вече пре самог догађаја, у клубу „Двориштанце”, организовано је неформално окупљање где се већ могло осетити каква атмосфера очекује посетиоце Хакадеја. Конференција није била бесплатна, због потребе да се покрију трошкови беџева (сваки посетилац добио је један), али и поред беџа посетиоци су добили две мајице, шољу, блокче и стикере. Цена није утицала на посећеност, пар дана пред почетак тражила се карта више. Иако је очекивано двеста педесет људи, уз додатне карте које су накнадно пуштене у продају, на догађају се појавило триста људи од којих је велики број страних држављана из Румуније, Бугарске, Грчке, Словеније, Шпаније, Швајцарске, Америке, Немачке, Велике Британије, Мађарске… За оне који нису стигли да купе улазнице или су били спречени да присуствују догађају, организатори су уживо преносили предавања са конференције.

ps-45-02

Конференција је почела у 10 сати, а главни центар дешавања је била Сала Американа у којој су се одржавала предавања. Била је, такође, обезбеђена још једна просторија за радионицу и хаковање беџа. Добродошлицу нам је пожелио један од главних организатора Александар Брадић, а предавања су отворена одличним предавањем о разлици осмобитних и тридесетдвобитних микроконтролера, које је одржао Мајк Штис (енг. Mike Szczys), главни уредник портала Хакадеј. Уследило је предавање Софи Кравитц које је приказала на које све начине електроника може да се употреби у уметности, а након њеног излагања посетиоци су добили прилику да у неколико минута пред осталом публиком изнесу своје пројекте, или да их позову на догађаје које они организују. У више наврата посетиоци су између предавања имали прилику да говоре на бини. Морамо издвојити последње предавање пре паузе за ручак – Воја Антонић је представио беџ и дао инструкције за хаковање које је било планирано након завршетка свих предавања, али нестрпљивост и радозналост су учинили своје и неки људи су се посветили хаковању беџа одмах након тога.

ps-45-03

У наставку је Дејан Ристановић, писац и оснивач компаније ПЦ ПРЕСС, говорио о дугом и мукотрпном путу кроз који је Србија прошла да би дошла до интернета. Снимак овог предавања је већ окачен на Јутјуб каналу Хакадеја, доступан је на овом линку. Предавања које нам се изузетно допало због своје идеје било је предавање Цветана Усунова (Тсветан Усунов), који је говорио о лаптопу за хакере. Његова замисао је лаптоп који може у потпуности да се растави и чији су сви делови заменљиви, а при том нису превише скупи. Овај лаптоп можемо очекивати да се појави у продаји током јуна ове године по цени која ће бити нешто виша од двеста евра. Потом је још један уметник, Себ Ли-Делисле (Seb Lee-Delisle), приказао до детаља како је спојио ласере и синтисајзер у један јединствен музички уређај.

ps-45-05ps-45-06

Поред осмишљавања апликације за беџ, хакере је дочекао још један криптографски задатак. У сали на неколико места су се налазили окачени беџеви којима је требало приступити уз помоћ свог беџа, а потом дешифровати поруку коју беџ приказује. Већ након 2 сата први беџ је дешифрован. За мало мање искусне посетиоце у главној сали се налазио рачунар преко којег су могли да промене натпис који ће њихов беџ приказивати.

ps-45-07

Након краће паузе, Кристина Капанова је објаснила како је направила свој кластер који је потом допринео у јако битном научном открићу. Паралелно са овим предавањем, одржавала се радионица чији су учесници уз помоћ Радомира Допиералског правили Тота, паука робота. Последње предавање које бисмо издвојили је одржао Мајк Харисон, познат по свом Јутјуб каналу Mikeselectricstuff. Мајк је говорио о еидофорима, огромним машинама које су се користиле педесетих година за преношење снимка уживо. Чланак о еидофорима и снимак предавања су доступни на овом линку.

ps-45-08

У 20 часова, пошто је последње предавање завршено, Мајк Штис је званично прогласио почетак такмичења у хаковању беџева, тј. осмишљавању апликација за беџ. Док се одређен број људи преселио у просторију за хаковање, у главној сали је одржан наступ Групе ТИ, након ње је наступала група Infinite Jest. У поноћ је завршено такмичење и на бини су приказани сви пројекти (снимак приказивања беџева). Победнички пројекат је спојио два беџа преко инфрареда и на тај начин омогућио им да играју игру пинг-понг. Журка се наставила до 3 сата после поноћи уз ДЈ Божу Подунавца.

ps-45-09

Нисмо споменули сва предавања; издвојили смо нама најинтересантнија. Али, не брините се, снимци свих предавања би требали ускоро да се појаве на јутјуб каналу Хакадеја. Надамо се да смо успели бар донекле да вам дочарамо атмосферу са конференције.