subota, 20 aprila, 2024
Predstavljamo

Fedora 24

Autor: Momčilo Medić

Poslednje izdanje GNU/Linuks distribucije Fedora donosi umeren broj promena. Naime, većina unapređenja se odnosi na izmene unutar sistema, dok je broj vizuelnih razlika prilično mali.

Gnom je u verziji 3.20 i poklapa se sa uzvodnim izdanjem, a dolazi sa novim prikazom tastaturnih prečica, unapređenom pretragom datoteka, kontrolom medija u „kalendarskom meniju” kao i poboljšanim podešavanjima za poslove štampe i upravljanje mišem. Novina, koja je kroz nadogradnje takođe stigla i u prethodnu verziju (23), jeste i to da su sistemske nadogradnje na poslednje izdanje Fedore moguće i kroz grafički interfejs. Aplikacija Softver će u pozadini preuzeti potrebne datoteke i ponuditi vam ponovno pokretanje sistema sa nadogradnjom. Po običaju mešanje programa koji ne dolaze uz distribuciju mogu uzrokovati neočekivane posledice. U tom slučaju obratite dodatnu pažnju. U istom programu je uvedena i podrška za Flatpakove, novi sistem distribucije softvera koji bi trebalo da obezbedi potpuno izolovano instaliranje i pokretanje programa.fedora2Libre ofis koji stiže uz ovo izdanje Fedore je verzije 5.1 i sa sobom donosi brojna poboljšanja u rukovanju Gnumerik, Mikrosoft.vri i Epl Kinot dokumentima, kao i izvozu u OOXML, MS Visio i Korel drou formatima. Promena na GTK+ 3 će učiniti da Libre ofis izgleda još više kao deo sistema, a podrška za Vayland je sada potpuno prirodna i spremna je za korisnike koji su već prešli na novi grafički server. Kada smo već pomenuli Vayland, potrebno je dodati da je sada spreman za svakodnevnu upotrebu i da se očekuje da će biti podrazumevani grafički server od sledeće verzije Fedore.fedoraServerska edicija Fedore ima novu šemu particionisanja i sada nije neophodno „zauzeti” sav prostor na disku nego se to može i naknadno uraditi čak i pomoću grafičkog veb-alata Kokpit. Ostale izmene obuhvataju smanjenje zauzetog prostora pri instalaciji izuzimanjem određenih paketa, kao i FreeIPA domenski kontroler u verziji 4.3.

U nastojanju da Fedora klaud postane najbolja platforma za kontejnere, od sada je u distribuciji dostupan i Openšift origin, sistem zasnovan na Kubernetes koji služi za orkestraciju kontejnera.fedora3Izvedbe Fedore prate novo izdanje i pružaju skup programa i alata koji treba da zadovolje specifične namene. Ako ne želite da koristite podrazumevano Gnom okruženje i isprobate nešto drugačiji izgled, a pritom i dalje koristite poznate alatke za upravljanje sistemom, onda su za vas dostupne izvedbe kao što su KDE, Iks-ef-se-i, Sinamon, … Takođe postoje i izvedbe organizovane oko specifičnih namena kao što su muzičko stvaralaštvo, robotika, igranje, sigurnost, naučni rad i slično.

Većina prosečnih korisnika neće primetiti razliku između prethodne i aktuelne verzije Fedore, ali to pokazuje da izmene koje se uvode nisu radikalne i ne prouzrokuju uzurpaciju načina rada na koji ste navilki. Takođe, zajednica nikako nije dokona i konstantno radi na usavršavanju sistema, unapređenju stabilnosti kao i poboljšanju samih alata kojim se održavaju infrastruktura i pravi sama Fedora.

Fedora Srbija zajednica vas podseća da ste svi dobro došli i cenjeni kao saradnici. Bez obzira na vašu stručnost, profesiju, zanimanje ili slobodno vreme, svako od vas može da učini Projekat boljim za sve. fedora4