субота, 20 априла, 2024
Представљамо

Федора 24

Аутор: Момчило Медић

Последње издање ГНУ/Линукс дистрибуције Федора доноси умерен број промена. Наиме, већина унапређења се односи на измене унутар система, док је број визуелних разлика прилично мали.

Гном је у верзији 3.20 и поклапа се са узводним издањем, а долази са новим приказом тастатурних пречица, унапређеном претрагом датотека, контролом медија у „календарском менију” као и побољшаним подешавањима за послове штампе и управљање мишем. Новина, која је кроз надоградње такође стигла и у претходну верзију (23), јесте и то да су системске надоградње на последње издање Федоре могуће и кроз графички интерфејс. Апликација Софтвер ће у позадини преузети потребне датотеке и понудити вам поновно покретање система са надоградњом. По обичају мешање програма који не долазе уз дистрибуцију могу узроковати неочекиване последице. У том случају обратите додатну пажњу. У истом програму је уведена и подршка за Флатпакове, нови систем дистрибуције софтвера који би требало да обезбеди потпуно изоловано инсталирање и покретање програма.fedora2Либре офис који стиже уз ово издање Федоре је верзије 5.1 и са собом доноси бројна побољшања у руковању Гнумерик, Микрософт.ври и Епл Кинот документима, као и извозу у ООXМЛ, МС Висио и Корел дроу форматима. Промена на ГТК+ 3 ће учинити да Либре офис изгледа још више као део система, а подршка за Ваyланд је сада потпуно природна и спремна је за кориснике који су већ прешли на нови графички сервер. Када смо већ поменули Ваyланд, потребно је додати да је сада спреман за свакодневну употребу и да се очекује да ће бити подразумевани графички сервер од следеће верзије Федоре.fedoraСерверска едиција Федоре има нову шему партиционисања и сада није неопходно „заузети” сав простор на диску него се то може и накнадно урадити чак и помоћу графичког веб-алата Кокпит. Остале измене обухватају смањење заузетог простора при инсталацији изузимањем одређених пакета, као и ФрееИПА доменски контролер у верзији 4.3.

У настојању да Федора клауд постане најбоља платформа за контејнере, од сада је у дистрибуцији доступан и Опеншифт оригин, систем заснован на Кубернетес који служи за оркестрацију контејнера.fedora3Изведбе Федоре прате ново издање и пружају скуп програма и алата који треба да задовоље специфичне намене. Ако не желите да користите подразумевано Гном окружење и испробате нешто другачији изглед, а притом и даље користите познате алатке за управљање системом, онда су за вас доступне изведбе као што су КДЕ, Икс-еф-се-и, Синамон, … Такође постоје и изведбе организоване око специфичних намена као што су музичко стваралаштво, роботика, играње, сигурност, научни рад и слично.

Већина просечних корисника неће приметити разлику између претходне и актуелне верзије Федоре, али то показује да измене које се уводе нису радикалне и не проузрокују узурпацију начина рада на који сте навилки. Такође, заједница никако није докона и константно ради на усавршавању система, унапређењу стабилности као и побољшању самих алата којим се одржавају инфраструктура и прави сама Федора.

Федора Србија заједница вас подсећа да сте сви добро дошли и цењени као сарадници. Без обзира на вашу стручност, професију, занимање или слободно време, свако од вас може да учини Пројекат бољим за све. fedora4