petak, 19 aprila, 2024
Predstavljamo

Krusader

Autor: Slobodan Nikolić

Upravljanje datotekama za korisnika predstavlja jedan od glavnih zadataka u svakodnevnom radu, bez obzira da li se radi o poslovnom ili privatnom računaru. Pronalaženje, menjanje, brisanje ili njihovo otvaranje u odgovarajućem programu u znatnoj meri pojednostavljuje primena kvalitetnog softvera za tu namenu. Iako na Linuksu postoje brojna operativna rešenja koja se nalaze kao podrazumevani upravnici datoteka na raznim distribucijama, postoji priličan broj novih korisnika koji traže adekvatnu zamenu za Total Commander, koji su do juče koristili na vlasničkom operativnom sistemu. Kao moguća opcija, obično se predlaže i dvopanelni Krusader, koji je predviđen za upotrebu uz KDE sučelje, ali ga je moguće instalirati i na ostalim grafičkim okruženjima

Kada se Krusader prvi put pokrene, program će prikazati da li je instaliran alat za kompresiju datoteka i koje ekstenzije postoje kao opcija za upotrebu. Kao kod sličnih aplikacija, dostupne su brojne opcije za podešavanja, kako samog fizičkog izgleda, tako i raznih postupaka za manipulaciju datotekama. Interfejs standardno prikazuje dva panela koji omogućavaju brzo premeštanje sa jednog panela na drugi. Pored toga, na panelima se može otvoriti više kartica, kao i iskačući panel koji klikom na odgovarajuću ikonu, može zauzeti sve četiri pozicije u okviru panela. U zavisnosti od potreba pojedinačnih korisnika, podrazumevanom izgledu se u donjoj zoni mogu priključiti funkcijska traka sa tasterima, kao i emulator terminala.

Ako ne želite da vam podrazumevano bude vidljiv iskačući panel ugrađen kao bočna traka, za brzu navigaciju možete koristiti početnu ikonu u traci lokacije. Klikom na ikonicu sa leve strane otvoriće se iskačući prozor koji može da posluži kao bočna traka za dijalog. Pored kretanja među glavnim fasciklama, na istom mestu je moguće montiranje uređaja i povezivanje sa udaljenim mrežnim mestom. Krusader sadrži mogućnost obrazovanja profila, pa se tako mogu napraviti profili za određene namene sa potpuno različitim podešavanjima i istovremeno odrediti koji će se od njih učitati pri pokretanju programa. Pregledom stavki u meniju, zaključuje se da program sadrži sve uobičajene radnje za lako upravljanje datotekama, kao što su spajanje, raspakivanje, upoređivanje, transfer, ali i kreiranje i overu kontrolne sume. Krusader poseduje opciju pokretanja i u korenom režimu, preko stavke u meniju Alati, što iziskuje dodatni oprez. Za korisnike koji su već koristili slične upravljače datoteka, upravljanje ovim programom će biti vrlo jednostavno i lako. Sve što je naprednijem korisniku neophodno, nalazi se na uobičajenom mestu i verovatno će biti potrebno samo prilagoditi tasterske prečice sopstvenim navikama. Za manje iskusne korisnike, preporuka bi bila da ne odustaju odmah od programa ako im se učini previše komplikovan. Za početak, u meniju Prikaz može da se izvrši prebacivanje na Sažeti prikaz, a mogu se izvršiti još neka grafička podešavanja da interfejs bude približniji poznatim upravljačima datoteka, pa bi se tako proces tranzicije na novi izgled učinio bezbolnijim. Program je u celosti preveden na srpski jezik i dostupan je za preuzimanje u svim poznatijim distribucijama.