petak, 19 aprila, 2024
LiBRE!

Broj 49

Predstavljamo vam 49. broj LiBRE! časopisa
U 49. broju smo pisali o aktuelnijim temama, tako da ćete imati priliku da u ovom broju čitate o internet neutralnost i blokčejnu. Od lokalnih stvari pisali smo o najpoznatijoj lokalnoj distribuciji Serbian, samo ovog puta o Openboks verziji, i ispratili smo dešavanja u Mejker NS zajednici.
Direktno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“10920″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“10920″]) – [ddownload_count id=“10920″]×
[ddownload id=“10919″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“10919″]) – [ddownload_count id=“10919″]×

 


Reč urednika

Jubilarno izdanje

Poštovani čitaoci, pred vama je jubilarno pedeseto izdanje LiBRE! Časopisa. Ukoliko se pitate kako je to četrdeset deveti broj jubilarni, setite se da smo počeli brojanje nultim brojem. Želeli smo u ovom broju da izađemo sa velikim brojem izmena, nažalost nismo uspeli u tome. Ostaje samo želja da ćemo u skorijoj budućnosti realizovati neke od planiranih izmena.

Nadamo se da ćete bar primetiti da smo u ovom broju pisali o nekim aktuelnim temama i započeli nekoliko izuzetno zanimljivih serijala. Kao i što je najavljeno, u ovom broju smo pisali o internetskoj neutralnosti, a pored nje započeli i serijal o jednoj od najaktuelnijih tema Blokčejnu. Među člancima koji su svakako vredni pažnje treba spomenuti članak o pretraživaču Šodanu i članak pod nazivom Humanocentrični pogled na kibernetičku sigurnost. Pored nastavaka starih serijala, u ovom broju smo započeli i serijal o funkconalnom programiranju, a što se tiče lokalnih dešavanja stupili smo u kontakt i saznali šta se sve novo desilo u svima dobro poznatoj zajednici Mejker NS i predstavili smo Openboks verziju popularne lokalne distribucije Serbian.

Sada je i zvanično na sajtu objavljen novi poziv za članove projekta, koji se od prethodnog razlikuje po tome što smo sada u potrazi za ljudima koji će nam pomoći u menadžerskom delu vođenja projekta. Vremenom smo naučili kako da se snalazimo što se tiče pronalaženja novih autora ali ostao je problem u organizaciji, unapređivanju komunkacije i ostalim stavkama koje spadaju pod zaduženja nove pozicije u časopisu, koordinatora. Želimo da oformimo tim koordinatora koji bi bio zadužen za marketing, vođenje naloga na društvenim mrežama, unapređenje komunikacije i organizacije u timu, regrutovanje novih saradnika i sklapanje novih saradnji. Koordinator će imati mogućnost da obavlja jedno ili više navedenih zaduženja, shodno svojim željama i slobodnom vremenu. Problem na koji smo naišli jeste da prethodno navedena zaduženja se ne poklapaju baš sa interesovanjima naših čitaoca, zbog toga bismo Vam bili jako zahvalni ukoliko biste preporučili nekom da nam se pridruži na poziciji koordinatora.

Na kraju, dobro bi bilo spomenuti kako je ova godina dosta dobra za lokalnu zajednicu okupljenu oko slobodnog softvera, broj događaja koji okupljaju zajednicu je veći nego inače i to je i više nego ohrabrujuća stvar za članove redakcije LiBRE! Časopisa. Pored već tradicionalnog događaja Balkon koji je iz godine u godinu sve bolji, ove godine smo imali priliku da opet prisustvujemo Hakadeju i FABelgrejd u Beogradu, a u oktobru nas očekuju Deskon 4.0 i novo izdanje Beogradske Test konferencije, ali posebno bismo želeli da skrenemo pažnju na događaj pod nazivom „Primena slobodnog softvera i otvorenog hardvera”. Iz samog naslova se lako zaključuje važnost ovog događaja za zajednicu okupljenu oko slobodnog softvera a mi se nadamo da će Elektrotehnički fakultet organizacijom ovog događaja uspeti da poveća upotrebu slobodnog softvera u akademskim krugovima.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim