петак, 19 априла, 2024
ЛиБРЕ!

Број 49

Представљамо вам 49. број ЛиБРЕ! часописа
У 49. броју смо писали о актуелнијим темама, тако да ћете имати прилику да у овом броју читате о интернет неутралност и блокчејну. Од локалних ствари писали смо о најпознатијој локалној дистрибуцији Сербиан, само овог пута о Опенбокс верзији, и испратили смо дешавања у Мејкер НС заједници.
Директно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“10920″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“10920″]) – [ddownload_count id=“10920″]×
[ddownload id=“10919″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“10919″]) – [ddownload_count id=“10919″]×

 


Реч уредника

Јубиларно издање

Поштовани читаоци, пред вама је јубиларно педесето издање ЛиБРЕ! Часописа. Уколико се питате како је то четрдесет девети број јубиларни, сетите се да смо почели бројање нултим бројем. Желели смо у овом броју да изађемо са великим бројем измена, нажалост нисмо успели у томе. Остаје само жеља да ћемо у скоријој будућности реализовати неке од планираних измена.

Надамо се да ћете бар приметити да смо у овом броју писали о неким актуелним темама и започели неколико изузетно занимљивих серијала. Као и што је најављено, у овом броју смо писали о интернетској неутралности, а поред ње започели и серијал о једној од најактуелнијих тема Блокчејну. Међу чланцима који су свакако вредни пажње треба споменути чланак о претраживачу Шодану и чланак под називом Хуманоцентрични поглед на кибернетичку сигурност. Поред наставака старих серијала, у овом броју смо започели и серијал о функцоналном програмирању, а што се тиче локалних дешавања ступили смо у контакт и сазнали шта се све ново десило у свима добро познатој заједници Мејкер НС и представили смо Опенбокс верзију популарне локалне дистрибуције Сербиан.

Сада је и званично на сајту објављен нови позив за чланове пројекта, који се од претходног разликује по томе што смо сада у потрази за људима који ће нам помоћи у менаџерском делу вођења пројекта. Временом смо научили како да се сналазимо што се тиче проналажења нових аутора али остао је проблем у организацији, унапређивању комункације и осталим ставкама које спадају под задужења нове позиције у часопису, координатора. Желимо да оформимо тим координатора који би био задужен за маркетинг, вођење налога на друштвеним мрежама, унапређење комуникације и организације у тиму, регрутовање нових сарадника и склапање нових сарадњи. Координатор ће имати могућност да обавља једно или више наведених задужења, сходно својим жељама и слободном времену. Проблем на који смо наишли јесте да претходно наведена задужења се не поклапају баш са интересовањима наших читаоца, због тога бисмо Вам били јако захвални уколико бисте препоручили неком да нам се придружи на позицији координатора.

На крају, добро би било споменути како је ова година доста добра за локалну заједницу окупљену око слободног софтвера, број догађаја који окупљају заједницу је већи него иначе и то је и више него охрабрујућа ствар за чланове редакције ЛиБРЕ! Часописа. Поред већ традиционалног догађаја Балкон који је из године у годину све бољи, ове године смо имали прилику да опет присуствујемо Хакадеју и ФАБелгрејд у Београду, а у октобру нас очекују Дескон 4.0 и ново издање Београдске Тест конференције, али посебно бисмо желели да скренемо пажњу на догађај под називом „Примена слободног софтвера и отвореног хардвера”. Из самог наслова се лако закључује важност овог догађаја за заједницу окупљену око слободног софтвера а ми се надамо да ће Електротехнички факултет организацијом овог догађаја успети да повећа употребу слободног софтвера у академским круговима.

До следећег броја,

ЛиБРЕ! тим