петак, 19 априла, 2024
ЛиБРЕ!

Специјал 3 – Слобода у служби утамничења, вражја работа?



ЛиБРЕ! специјал 3 - Насловна страницаДиректно преузимање:
ПДФ:
[ddownload id=“10413″ text=“Латинично издање“] ([ddownload_filesize id=“10413″]) – [ddownload_count id=“10413″]×
[ddownload id=“10412″ text=“Ћирилично издање“] ([ddownload_filesize id=“10412″]) – [ddownload_count id=“10412″]×

Предговор

Представљамо вам трећи специјал ЛиБРЕ! часописа. Да вас подсетимо, до сада смо објавили два специјална издања Часописа – то су „Мала школа: Сиџил 0.7.2” и „Мала школа: Скрибус 1.4”. Сама форма часописа не дозвољава да велики туторијали буду објављени у целини јер онда не би било места за друге садржаје у Часопису. Стога је идеја прва два специјала била да обједини већ објављене велике серијале на једном месту како би читаоци лакше сагледали целину и суштину истих.

Међутим, то неће бити случај са трећим специјалом ЛиБРЕ! часописа под називом „Слобода у служби утамничењу – вражја работа?”. Из самог наслова се не може одмах закључити да је тема овог специјала употреба ФриБСД оперативног система у дигиталној форензици. Дигитална форензика није нешто са чиме се срећемо често, као што ни ФриБСД није оперативни систем са којим је просечан корисник слободног софтвера довољно упознат. Претходно наведене ствари и дужина самог чланка навели су нас на то да је најпогоднији облик за објављивање овог чланка управо ЛиБРЕ! Специјал.

Тема чланка јесте мало напреднија, али уколико нисте упознати са темом чланка коју овај обрађује, или можда чак нисте ни чули за ФриБСД до сада – немојте да вас то обесхрабри. Чланак је управо писан са претпоставком да се читалац први пут среће са овом тематиком и не бисте требали имати проблем да га разумете.

До читања!

ЛиБРЕ! тим