четвртак, 25 априла, 2024
Представљамо

Шарени свет папагаја – Перот ОС

Аутор: Лиора

Свет оперативних система представља свет нових открића, радости, фрустрација и знатижеље, како крајњег корисника/ице, тако и професионалаца и хобиста унутар информацијско-комуникацијског света. Након популаризовања серијала Мистер Робот и представљања Кали дистрибуције, свет пентестерских дистроа као да се променио. Нове генерације клинаца су пригрлиле аутоматизацију сигурности и пенетрацијског тестирања, док су старије генерације професионалаца и хобиста биле комфорне са олакшавањем дневног посла.

Једна од дистрибуција која полако прераста Кали и постаје популарна у широј заједници јесте Перот ОС (енг. Parrot OS). Дистрибуција која је усмерена ка сложеним прохтјевима заједница сигурносних стручњака и пенетрацијских тестера, са посебним фокусом на стварање окружења у којем могу врло лако и брзо постићи професионалне и друге резултате. Пeрот ОС настаје 2013. године од стране ФрозенБокѕ тима, те се данас развија уз помоћ свих заинтересираних контрибутора/ица. Осим примарне верзије сигурносног оперативног система, Пeрот OС се још може наћи и као „Homestation”, те Студио верзија.

Зашто је Перот ОС бољи од Кали?

Лепота је у оку посматрача/ице, али Перот ОС нуди већи спектар алата са професионалне и корисничке стране. Осим дизајна који је неупитно „слаткиш за очи”, са фантастичном примјеном боја и дашком магије зелених слова на црној подлози, Перот нуди и пријатељско окружење за кориснике у виду лаганог интерфејса. Моја лична искуства са писањем извјештаја у домени пенетрацијског тестирања иду на страну Перот ОС-а због брже и лакше организације након обављеног главног дела посла. Осим што је са професионалне стране врло захвалан, чињеница која иде као највећи аргумент Перот ОС-у јесте приватност и анонимност за почетнике. За крајњег корисника/ицу проблем приватности и анонимности је огроман, а објашњавањем различитих технолошких ствари које су одвећ компликоване, може задати превише главобоље. Разумевање сигурности, по скромном мишљењу, потиче од изградње исте од стране особе која је потражује. Перот ОС ту даје анонимност, приватност и довољан ниво сигурности који обезбеђује лагану имплементацију и интеграцију, те учење коришћења алата од стране почетника/ица.

Са палетом алата енкрипције и анонимног сурфања који су имплементирани и унутар едиције „Home”, крајњи корисници врло брзо стичу навику коришћења истих што доприноси максимализацији сигурности у дигиталној сфери.

А за програмере?

Са папагајем попут Перот ОС-а, програмирање никада није било лакше! Перот ОС долази са низом интегрисаних ИДЕ-а и текст едитора, који су ту на дохват клика. Све остале едиторе је лако инсталирати кроз Снеп или старим, добрим „sudo apt-get install”. Осим што можете да пентестирате док играте шах или пишете ултра-кул научно-фантастичну новелу на послу, можете и да доконо истражујете најдубље кутове интернета сигурни у своју анонимност.

Закључак

Кали, као пенетрацијско-тестерска дистрибуција, и даље остаје на трону због огромне документације, пријатељске заједнице и потпоре од стране Офенсив секјуритија. Ако на то додамо и армију нових љубитеља који су своје прве кораке у свијету информацијских технологија начинили са Кали дистрибуцијом након популарне серије, Кали је добра, провјерена дистрибуција. Перот ОС ће доживјети својеврсну експанзију корисника јер – он је швицарски ножић дистрибуција које се баве пенетрацијским тестирањем. Заједница која својим пријатељским, стручним и пријатним саветима дочекује нове чланове, те је константно отворена за различите дискусије је он о што стару фразу „Будимо одлични једни према другима!“ оживљава.