ponedeljak, 22 jula, 2024

50. broj časopisaDirektno preuzimanje:
PDF:
[ddownload id=“11193″ text=“Latinično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“11193″]) – [ddownload_count id=“11193″]×
[ddownload id=“11194″ text=“Ćirilično izdanje“] ([ddownload_filesize id=“11194″]) – [ddownload_count id=“11194″]×

 


LiBRE! vesti

Puls slobode

Fedora i slobodan softver na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu

Predstavljamo

Solus Linuks – Laka distribucija za napredne korisnike

Sigurniji operativni sistemi (7. deo) — Heds

Ekvilibrijum Nivo Tri – Novo iskustvo

Kako da…?

Napravite sopstveni Vagrant Boks

Uvod u funkcionalno programiranje (2. deo)

Oslobađanje

Kripto-anarhija (1. deo)

Oslobađanje Kroumbuka

Slobodni profesionalac

Jezička laboratorija u Raketu (3. deo)

Internet, mreže i komunikacije

Decentralizacija je stigla (2. deo)

Pasivno prikupljanje informacija: Nmap i Šodan

Sam svoj majstor

Plaginovi za Vim – korisni dodaci za još korisniji alat (1. deo)


Reč urednika

Novi izgled sajta

Ovaj broj ne možemo započeti a da ne spomenemo promenu koju ste svi verovatno primetili. Konačno smo preuredili izgled sajta i za ovo bih posebno želeo da se zahvalim Nemanji Anđelkoviću koji je obavio najveći deo posla. Potrudili smo se da sajt bude što jednostavniji i vizuelno prijatniji. Nadamo se da vam se dopada izgled sajta i, ukoliko imate predloge kako još možemo da ga poboljšamo, vrlo rado bismo voleli da ih čujemo.

Nažalost, još nismo smanjili razmak između objavljivanja dva broja, ali to je svakako sledeća stvar koju planiramo da popravimo, a što se nadamo da ćemo uspeti uz pomoć novih članova LiBRE! Tima. Konkretno, mislimo na koordinatore koji će nam pomoći da unapredimo komunkaciju i organizaciju u časopisu kako bismo brže obavljali poslove.

Predstavili smo nekoliko distribucija u ovom broju, a istakli bismo Ekvilibrijum, o kojem već drugi put pišemo i koji je doživeo još jedno izdanje od objavljivanja članka iz ovog broja. Posebno bismo vam skrenuli pažnju na članak o upotrebi slobodnog softvera na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Nemanja Milošević nam je pokazao kako slobodan softver može besprekorno da služi za obrazovanje budućih programera. U ovom broju, uz nastavak nekoliko serijala, konačno je stigao i dugoočekivani nastavak serijala o decentralizaciji, a sigurno smo da ne biste želeli ni da propustite članak o kripto-anarhiji, da se upoznate sa ovim sve popularnijim pokretom. Još smo pisali i o nmapu, kako da oslobodite svoj računar ukoliko imate kroumbuk, kako da napravite vagrant boks i koji su sve to korisni dodaci za Vim.

U međuvremenu, od objavljivanja prošlog broja primetili smo da je riječka podružnica Hrvatske udruge Linuks korisnika postala dosta aktivnija i trudićemo se da ih podržimo što više i informišemo naše čitaoce o aktivnostima koje su najavili a o kojima možete pročitati više na linkovima u odeljku vesti. Od dešavanja svakako treba spomenuti i publikacije objavljene od strane KriptoParti BiH i KriptoParti RS zajednice. Ove dve zajednice čine autori časopisa i oni su kroz ove publikacije opisali duboki internet i internet sigurnost za krajnje korisnike.

 

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim