51. broj časopisa


Reč urednika

Slobodan softver u školama

U više navrata smo se trudili da kroz članke u Časopisu istaknemo značaj upotrebe slobodnog softvera u školama. U prethodnom broju smo objavili članak o primeru upotrebe na fakultetu u Novom Sadu, a za ovaj broj smo našli odličan primer upotrebe u osnovoj školi u Zenici. Članak pod nazivom „Softver otvorenog koda u nastavi - osvrt iz ličnog iskustva na prije i poslije” je pored konkretnih argumenata za upotrebu naveo i koje su sve pozitivne promene zapažene u toj školi.

Takođe bi želeli da spomenemo da je pre nastanka časopisa GNU-Linuks centar ostvario projekat instalacije slobodnog softvera u pet srednjih škola u Srbiji. Ukoliko neka osoba ima informaciju koje su to škole i da li se u njima još uvek koristi slobodan softver, zamolili bismo je da nam javi.

U ovom broju ćete imati priliku da se upoznate sa programskim jezikom R i naukom o podacima, ova tema će biti obrađivana u par narednih brojeva i u ovom ćete saznati i malo o upotrebi ovog jezika na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Još jedan serijal započet u ovom broju je posvećen pisanju skripti u Bešu. Beš je interpreter i programski jezik u obliku komandne linije koji može naprednim korisnicima u velikoj meri da olakša upotrebu linuks operativnih sistema.

Rubrika „Predstavljamo” u ovom broju sadrži dva operativna sistema vredna pažnje. Jedna od predstavljenih distribucija namenjena testiranju veb aplikacija i koja polako postaje popularna u široj zajednici - jeste Perot OS. O drugoj distribuciji, Alpajn linuksu, tek smo započeli u ovom broju i imaćete priliku da kroz serijal u narendih nekoliko brojeva upoznate detaljno ovaj operativni sistem.

Poznavanje Beša je nešto što se podrazumeva za sistemske administratore, a alat koji im može biti od koristi je Ansibl - alat za sistemske administratore kreiran od strane sistemskih administratora. Na kraju, pored nastavaka ranije započetih serijala, u ovom broju se možete upoznati sa Flejmšotom - moćnim softverom za slikanje ekrana.

Do sledećeg broja,

LiBRE! tim