петак, 19 априла, 2024
Мобилни кутак

jmIRC

Аутор: Александар Станисављевић

IRC (енгл. Internet Relay Chat), представља комуникациони сервис на интернету (to chat – ћаскати). Почев од оснивања ЛиБРЕ! пројекта, IRC је неизоставни део наше интернет инфраструктуре. Уобичајена је пракса да се чланови ЛиБРЕ! тима једном недељно састају на IRC-у како би донели важне одлуке везане за пројекат. Међутим, једном приликом сам остао без електричне енергије у сред једног таквог састанка, а како сам имао само десктоп рачунар, није било начина да се вратим на састанак, док ми поново „не дође струја”. Онда сам почео да размишљам, како бих у време одржавања састанака на IRC-у постао колико-толико независтан од губитка електричне енергије и дошао на идеју да потражим слободан IRC клијент за свој мобилни телефон. Нашао сам jmIRC. У даљем тексту описаћу вам овај мали али веома моћан програм.

jmIRC је IRC клијент писан у програмском језику Java који може да се користи на свим мобилним телефонима са подршком за J2ME (Java 2 Platform, Micro EditionJava платформа направљена за интегрисане уређаје). Уз помоћ овог програма, комуникацију преко IRC-а можемо да обављамо у покрету. Програм је веома „лаган” и одлично ради на скоро сваком мобилном телефону који има подршку за J2ME. Поред таквог телефона и овог програма, да бисте могли да комуницирате путем IRC-а, потребна вам је интернет веза.

Програм сам тестирао на мобилном телефону Sony Ericsson K330, а верзија програма је 0.96. Кориснички интерфејс програма је минималистичког дизајна, али без обзира на то, он поседује углавном све што је једном кориснику IRC-а потребно. У насловној траци програма налази се име канала (собе), као и број корисника који се у њој налазе. Ту се такође налазе мали квадратићи који означавају језичке, имајући у виду да истовремено можете да се налазите у више соба. Промену између соба вршите џојстиком (лево и десно) уколико телефон поседује џојстик, односно тастерима 4 и 6 уколико га не поседује. У зависности од тога да ли се нешто дешава у соби која тренутно није приказана на екрану мобилног телефона, мали квадратић у насловној траци програма, који представља ту собу, промениће боју и тиме вас обавестити да је неко у тој соби нешто написао па се можете лако пребацити до те собе, како бисте видели новости у њој. За писање порука у соби можете да користите опцију у менију програма, а такође можете то исто да урадите и пречицом тастатуре „*”. Уколико је екран телефона мали па имате проблема да испратите сав разговор у соби, можете донекле повећати радни простор прозора програма, тако што ћете уклонити насловну траку пречицом тастатуре „#”. Тастерима 2 и 8 можете да листате садржај за по један ред горе и доле, тастерима 3 и 9 листате садржај за по једну страну, док се тастерима 1 и 7 позиционирате на почетак и крај садржаја. Програм подржава и скуп омиљених речи које сами уређујете и до којих једноставно можете доћи тастером „0”. Одабир омиљених речи врши се путем check box-а па уколико означите више омиљених речи истовремено и затим их пошаљете, оне ће бити послате сукцесивно оним редоследом, којим су и сортиране у листи на мобилном телефону, без обзира којим су редоследом означени. Програм подржава mIRC боје, а такође може да приказује и време када је нека порука на каналу послата. Мерење утрошеног интернет протока је веома добра опција коју овај програм поседује те стално имате увид у своју потрошњу. Имајући у виду да се ради само о преносу текста, утрошени проток биће јако мали. Комбинацијом тастера „#” и „5” можете да закључате тастатуру телефона без потребе да напуштате програм. jmIRC подржава UTF-8 енкодирање знакова па без икаквих проблема можете да пишете и матерњим језиком, наравно, уколико телефон има подршку за тако нешто.

Некада се деси да програм не може да испрати фреквенцију порука на каналу па дође до малог кашњења. Веома ретко се прекине комуникација програма са IRC сервером изненада, након чега је само потребно поново се повезати. Имајући у виду ове недостатке, jmIRC се не може користити као примарни IRC клијент, али је због могућности бежичног приступа IRC-у веома користан у тренуцима када нисмо за компјутером па га препоручујемо свима.

Корисни линкови:

http://sr.wikipedia.org/wiki/IRC
http://jmirc.sourceforge.net/