субота, 27 априла, 2024
Представљамо

Tux3 File System

Аутор: Никола Ненадић

Tux3 систем датотека (енгл. filesystem) је наследник Tux2 система датотека. Због проблема са патентима на које су неке компаније полагале права, Tux2 систем датотека никада није објављен нити је ушао у званична програмска складишта kernel-а. Истрајни да њихов рад не пређе у руке капиталиста, програмери су преузели изворне идеје из Tux2 система датотека и направили Tux3, који би, надамо се, требало да „уђе” у програмска складишта Linux kernel-а. Tux3 је систем за складиштење података, а карактеришу га следеће особине:

Write anywhere – омогућава да уписујете податке на било који блок. Ако је блок означен као слободан, алгоритам неће писати по њему. Уколико постоје празни блокови, ова опција може олакшати повратак изгубљених или обрисаних података. Овај приступ налази велику примену у RAID системима (redundant array of independent disks) и у WAFL-у (Write Anywhere File Layout). Избегнут је традиционални journaling приступ, а програмери се радије ослањају на логику повратка управо преко ове опције (Write anywhere).

Atomic commit – једна операција, у којој се налази више функција, омогућава упис података. Ако једна функција није извршена, све функције ће вратити своје стање на претходно, тако да интегритет података не буде нарушен. Није могуће уписивање половичног податка, односно онога што касније не можете да прочитате.

Tree based – у преводу: балансирано стабло, које представља организацију података у стабло или шуму (има више почетних чворова). Tree based је стари математички начин да предвидите, где се ваш податак налази и да касније претрагом нађете подударност без претраживања целог стабла.

Представљен је file system check за Tux3 систем датотека, да би се при сваком boot процесу на стандардан начин проверио интегритет система датотека и конзистенција података, уколико је дошло до неконтролисаног гашења рачунара. Подаци, чија се имена не могу реконструисати, налазе се у lost+found фасцикли. Често fsck садржи и опције за реконструкцију стабла система датотека, где је кориснику остављен избор, на који начин ће поправити оштећен систем датотека.

Више информација и изворни кôд доступни су на следећем линку http://tux3.org/