petak, 19 aprila, 2024
Sam svoj majstor

ISPConfig hosting control panel

Autor: Dejan Čugalj

ISPConfig je hosting control panel za servere pod GNU/Linux operativnim sistemom. Projekat je otvorenog kôda, a primarni zadatak mu je manipulacija nad jednim ili više servera (engl. multiserver management) sa jedne lokacije. Pod manipulacijom mislimo na upravljanje (administriranje) web sajtovima, upravljanje nalozima elektronske pošte, DNS-om (Domain Name System) i to sve preko vašeg web pregledača (web-based interface). Projekat je pokrenut u Projektfarm GmbH u Nemačkoj u jesen 2005. godine, i licenciran je pod BSD licencom.

Ako bismo nekako mogli drugim rečima da opišemo svrhu ISPConfig projekta, to bi bilo upoređivanje sa takođe hosting panel-om koji je u današnje vreme najzastupljeniji po komercijalnim kompanijama koje nude hosting usluge, pod nazivom cPanel (korisna adresa https://cpanel.net/). Ako ste ikada bili u mogućnosti da pravite web sajtove ili da ih postavljate na neki komercijalni hosting server, skoro sigurno ste se i susreli sa cPanel-om i njegovim korisnim funkcijama. Iako je cPanel proveren i siguran panel za upravljanje serverom, cena licence i nije baš tako mala.

Zajednica otvorenog kôda nudi nam ISPConfig, zamenu za cPanel, i naravno, sve je otvorenog kôda i besplatno je. U slučaju da hoćete da pokrenete svoju hosting kompaniju, a nemate sredstava, ili ste poželeli da svoje sajtove držite na svom sopstvenom serveru, LiBRE! časopis vam predstavlja ISPConfig projekat, hosting control panel za servere pod GNU/Linux operativnim sistemima.

Osnovne karakteristike

* Manipulacija nad više servera iz jednog control panel-a.

* Podržani web serveri Apache2 (http://httpd.apache.org/) i nginx (http://nginx.org/).

* Menadžment servera za elektronsku poštu sa podrškom virtuelnih mail korisnika.

* DNS server menadžment (Domain Name ManagementBIND, Powerdns i MyDNS).

* Virtuelizacija (OpenVZhttp://openvz.org/).

* Administratorska podrška za upravljanje preprodavcima i klijentima.

* Laka konfiguracija i podrška za klaster (clusters) i servere ogledala (mirroring).

* MySQL klijent, pristup bazi podataka preko phpMyAdmin-a http://www.phpmyadmin.net/.

* FTP, SFTP, SCP

* Webalizer i/ili AWStats statistika

* SSL

* SSI

* PHP (Apache2: mod_php, FCGI, CGI i suPHP; nginx: FCGI (PHP-FPM))

* Vatreni zid (firewall)

* Modul za monitoring servera

Instalacija

Prvo je potrebno posetiti ISPConfig matični sajt na adresi http://www.ispconfig.org/ i preuzeti ceo projekat. Datoteka koju preuzimamo je ISPConfig-3.0.5.2.tar.gz. Nakon preuzimanja potrebno je raspakovati je na neku lako dostupnu lokaciju vašeg tvrdog diska.

Instalacija je poprilično laka i automatizovana, preko PHP skripte, i izvršava se komandom:

php -q install.php

Ako se instalira na serveru pod Debian/Ubuntu operativnim sistemom, trebalo bi da su skoro sva početna podešavanja dovoljna i da server bude spreman i funkcionalan, ali iskustvo nam govori da je podešavanje malo zahtevnije i da ume da bude „pipavo”. Napomenimo da se ovim člankom nećemo upuštati u detalje samog podešavanja, ali savet koji imamo je da se sve instalira na nekoj mašini kojoj je namena upravo da bude server, te iz tog razloga je najbolje instalirati Ubuntu server distribuciju i na tako novoinstaliranom serveru podići ISPConfig (prim. aut.).

Korisnički panel

Nakon uspešne instalacije, i odlaskom na adresu koju ste postavili prilikom procesa instalacije u formatu:

http(s)::8080/ http(s)::8080/

prikazaće vam se polje u koje treba da unesete vaše korisničko ime i lozinku (osnovna podešavanja prave administratorskog korisnika sa korisničkim imenom admin i lozinkom admin) i nakon uspešnog prijavljivanja na sistem prikazuje vam se korisnički panel.

ISPConfig nudi tri nivoa pristupa korisnika.

1. Administratori

Imaju potpun pristup sistemu ali ne i root serveru i kompletnom konfiguracionom delu sistema.

2. Preprodavci (Resellers)

Imaju pristup skoro svim modulima osim onima za konfiguraciju sistema. Preprodavcima je zabranjen pristup modulima koje je administrator njima zabranio. Mogu kreirati nove korisnike.

3. Klijenti

Klijenti mogu kreirati sajtove, naloge elektronske pošte itd.

Ako ste nekad došli do računara koji je pomalo zastareo, suvišan ili jednostavno ne znate šta biste mogli sa njim, probajte da mu nađete mesto koje će predstavljati vaš server za hostovanje sajtova, kako vaših ličnih, tako i vaših prijatelja, kolega. Zajednica otvorenog kôda nam je dala izvrsno rešenje koje upravlja svim zadacima potrebnim za hosting usluge, dok će se LiBRE! časopis potruditi, možda u nekom budućem serijalu, da predstavi detaljnu instalaciju i podešavanje ISPConfig control panel-a.

Korisni linkovi:

[1] http://www.ispconfig.org/

[2] http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=23

[3] http://sourceforge.net/projects/ispconfig/?source=dlp