среда, 24 априла, 2024
Сам свој мајстор

ISPConfig hosting control panel

Аутор: Дејан Чугаљ

ISPConfig је hosting control panel за сервере под GNU/Linux оперативним системом. Пројекат је отвореног кôда, а примарни задатак му је манипулација над једним или више сервера (енгл. multiserver management) са једне локације. Под манипулацијом мислимо на управљање (администрирање) web сајтовима, управљање налозима електронске поште, DNS-ом (Domain Name System) и то све преко вашег web прегледача (web-based interface). Пројекат је покренут у Projektfarm GmbH у Немачкој у јесен 2005. године, и лиценциран је под BSD лиценцом.

Ако бисмо некако могли другим речима да опишемо сврху ISPConfig пројекта, то би било упоређивање са такође hosting panel-ом који је у данашње време најзаступљенији по комерцијалним компанијама које нуде hosting услуге, под називом cPanel (корисна адреса https://cpanel.net/). Ако сте икада били у могућности да правите web сајтове или да их постављате на неки комерцијални hosting сервер, скоро сигурно сте се и сусрели са cPanel-ом и његовим корисним функцијама. Иако је cPanel проверен и сигуран панел за управљање сервером, цена лиценце и није баш тако мала.

Заједница отвореног кôда нуди нам ISPConfig, замену за cPanel, и наравно, све је отвореног кôда и бесплатно је. У случају да хоћете да покренете своју hosting компанију, а немате средстава, или сте пожелели да своје сајтове држите на свом сопственом серверу, ЛиБРЕ! часопис вам представља ISPConfig пројекат, hosting control panel за сервере под GNU/Linux оперативним системима.

Основне карактеристике

* Манипулација над више сервера из једног control panel-а.

* Подржани web сервери Apache2 (http://httpd.apache.org/) и nginx (http://nginx.org/).

* Менаџмент сервера за електронску пошту са подршком виртуелних mail корисника.

* DNS сервер менаџмент (Domain Name ManagementBIND, Powerdns и MyDNS).

* Виртуелизација (OpenVZ http://openvz.org/).

* Администраторска подршка за управљање препродавцима и клијентима.

* Лака конфигурација и подршка за кластер (clusters) и сервере огледала (mirroring).

* MySQL клијент, приступ бази података преко phpMyAdminhttp://www.phpmyadmin.net/.

* FTP, SFTP, SCP

* Webalizer и/или AWStats статистика

* SSL

* SSI

* PHP (Apache2: mod_php, FCGI, CGI и suPHP; nginx: FCGI (PHP-FPM))

* Ватрени зид (firewall)

* Модул за мониторинг сервера

Инсталација

Прво је потребно посетити ISPConfig матични сајт на адреси http://www.ispconfig.org/ и преузети цео пројекат. Датотека коју преузимамо је ISPConfig-3.0.5.2.tar.gz. Након преузимања потребно је распаковати је на неку лако доступну локацију вашег тврдог диска.

Инсталација је поприлично лака и аутоматизована, преко PHP скрипте, и извршава се командом:

php -q install.php

Ако се инсталира на серверу под Debian/Ubuntu оперативним системом, требало би да су скоро сва почетна подешавања довољна и да сервер буде спреман и функционалан, али искуство нам говори да је подешавање мало захтевније и да уме да буде „пипаво”. Напоменимо да се овим чланком нећемо упуштати у детаље самог подешавања, али савет који имамо је да се све инсталира на некој машини којој је намена управо да буде сервер, те из тог разлога је најбоље инсталирати Ubuntu сервер дистрибуцију и на тако новоинсталираном серверу подићи ISPConfig (прим. аут.).

Кориснички панел

Након успешне инсталације, и одласком на адресу коју сте поставили приликом процеса инсталације у формату:

http(s):<hostname>:8080/
http(s):<ip_address>:8080/

приказаће вам се поље у које треба да унесете ваше корисничко име и лозинку (основна подешавања праве администраторског корисника са корисничким именом admin и лозинком admin) и након успешног пријављивања на систем приказује вам се кориснички панел.

ISPConfig нуди три нивоа приступа корисника.

1. Администратори

Имају потпун приступ систему али не и root серверу и комплетном конфигурационом делу система.

2. Препродавци (Resellers)

Имају приступ скоро свим модулима осим онима за конфигурацију система. Препродавцима је забрањен приступ модулима које је администратор њима забранио. Могу креирати нове кориснике.

3. Клијенти

Клијенти могу креирати сајтове, налоге електронске поште итд.

Ако сте некад дошли до рачунара који је помало застарео, сувишан или једноставно не знате шта бисте могли са њим, пробајте да му нађете место које ће представљати ваш сервер за хостовање сајтова, како ваших личних, тако и ваших пријатеља, колега. Заједница отвореног кôда нам је дала изврсно решење које управља свим задацима потребним за hosting услуге, док ће се ЛиБРЕ! часопис потрудити, можда у неком будућем серијалу, да представи детаљну инсталацију и подешавање ISPConfig control panel-а.

Корисни линкови:

[1] http://www.ispconfig.org/

[2] http://www.howtoforge.com/forums/forumdisplay.php?f=23

[3] http://sourceforge.net/projects/ispconfig/?source=dlp