четвртак, 25 априла, 2024
Како да...?

Исправно куцање

Аутор: Александар Станисављевић

Сећам се да сам као мали правио распоред тастатуре на корици свеске, како бих научио где се који тастер налази. Наставник нам је тада причао да ће доћи време када ће сви морати да знају да раде на рачунару, и био је у праву.

Имајући у виду да сам релативно касно купио рачунар, имао сам мало времена да научим брзо да пишем. Наравно, тада нисам ни размишљао о исправном куцању, већ сам куцао искључиво са два прста. Евентуално бих користио и палчеве за „space” тастер. Постизао сам завидне резултате, међутим, знао сам да то може много боље. Онда сам видео како неки људи користе свих десет прстију док куцају, а да при томе и не гледају у тастатуру већ у монитор рачунара. Њихово куцање по тастатури ми је тада изгледало као свирање професионалног хармоникаша на хармоници. Тада сам почео да истражујем ту област и да полако вежбам исправно куцање. Међутим, све до недавно, нисам се озбиљније ухватио у коштац са овим проблемом. Имајући у виду да једном недељно ЛиБРЕ! тим има састанке на IRC-у и да често ја водим састанак, постало је веома пожељно да овладам исправним куцањем. Напорним радом сам постигао завидне резултате и зато желим и вама да помогнем да овладате техником исправног куцања. У наставку чланка ћемо се прво упознати са основама исправног куцања, а затим и са начинима за његово учење.

Исправним куцањем се може назвати оно куцање при коме се користи свих десет прстију, и то без гледања у тастатуру приликом куцања. Једноставно, корисник тачно зна где се који карактер налази и којим се прстом одређени карактер притиска. У ту сврху је и извршена унификација, па тако свака „qwerty” тастатура има испупчења на тастерима F и J, која служе да се руке поставе у почетни положај приликом почетка коришћења тастатуре без потребе да се гледа у тастатуру, тако што се на тастере F и J поставе кажипрст леве, односно десне руке, респективно. Исправно куцање се другачије зове и куцање додиром, јер се приликом овог куцања уопште не гледа у тастатуру већ се она само додирује прстима. Код куцања додиром је веома битно да увек враћамо прсте у почетни положај у етапама између речи или скупа речи; на тај начин смо спремни за куцање нових речи или скупа речи.


Предности оваквог начина куцања су многоструке. Док се код куцања код кога се гледа у тастатуру обично користе два прста, код куцања додиром се користи свих десет прстију. Такође, код куцања додиром нема непрестаног скретања пажње са тастатуре на монитор, и обрнуто, а очи се од монитора могу на кратко одморити и гледањем у неку слику на зиду док се куца.

Куцање додиром је вештина којом сви могу овладати. Наравно, за овладавање било којом вештином, па и вештином куцања додиром, потребан је упоран рад. Као показатељ вашег напретка у овладавању овом вештином, најчешће се користи број речи у минуту које можете да напишете. Просечна брзина писања је 40 речи у минуту, док људи који се баве превасходно писањем (уношење података као део посла), могу да постигну брзину и од 100 речи у минуту. Но, подаци о просечној брзини писања не треба да вас деморалишу, пошто ћете у почетку вероватно спорије писати него што то уобичајено радите користећи се старом методом (куцање са два прста); напротив, они треба да представљају циљ до којег требате доћи упорним радом.

За овладавање вештином куцања додиром, између осталог, постоји много програма уз помоћ којих се, корак по корак, ова вештина учи. Сада ћемо се упознати са некима од њих.

GNU Typist

GNU Typist (такође познат и као gtypist) је конзолни програм за учење куцања додиром који је објављен под GPLv3 лиценцом.


Након сваке завршене лекције, у углу прозора ће бити приказана брзина коју сте остварили као и проценат грешака које сте направили. Имајте на уму да не можете да пређете на наредну лекцију док у текућој не остварите мање од 3 % грешака.

Klavaro

Klavaro је, за разлику од GNU Typist-а, програм са графичким корисничким интерфејсом. Поседује неке могућности које почетницима у великој мери могу да олакшају учење куцања додиром. На пример, у основном курсу је могуће да укључите помоћника који ће вам за сваки карактер сликовито показати који прст да притиснете.


Такође, док сте у основном курсу, у сваком тренутку можете отворити цео распоред тастатуре и кликом на одређено слово видите којем прсту то слово одговара.

Ktouch

Ktouch поседује занимљив графички интерфејс у којем су показатељи вашег напретка у учењу куцања додиром приказани у облику аналогног брзинометра. За сваку лекцију постоји предвиђено време за које је потребно завршити је, брзина писања изражена у броју карактера по минуту, као и прецизност куцања изражена у процентима.

Имајући у виду да претходно описани програми дају показатељ квалитета вашег куцања у облику броја речи у минуту, а Ktouch у облику броја карактера у минуту, немојте да вас завара велика вредност овог показатеља Ktouch-а.

TuxTyping

Уколико сте дете (или се бар тако осећате), куцање додиром можете да вежбате и играјући се. То вам омогућава програм TuxTyping из пројекта Tux4Kids. Наравно, доступне су и класичне лекције, али вам ипак препоручујемо оне мало забавније.


Без обзира који програм одаберете за учење куцања додиром, веома је важно да будете истрајни у вежбању. Након одређеног времена и сами ћете приметити позитивне резултате. Такође, веома је битно да се трудите да увек исправно куцате, а не само док радите у програму у којем учите исправно да куцате. Замислите само како би изгледала музика хармоникаша који се служи само са два прста; да ли би стигао даље од „На крај села жута кућа”. Зато, прионите већ данас на посао.

Корисни линкови:

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Touch_typing

[2] http://www.gnu.org/software/gtypist/

[3] http://klavaro.sourceforge.net/en/

[4] http://ktouch.sourceforge.net/

[5] http://tux4kids.alioth.debian.org/tuxtype/