четвртак, 25 априла, 2024
Интернет, мреже и комуникације

Open Wonderland – Направите ваш виртуелан свет

Аутор: Дејан Чугаљ

Трилогија филма „Matrix”, холивудска представа како би могао да изгледа виртуелан свет, представља изванредну причу препуну „скоро” немогућих детаља, али у експанзији развоја IT технологија некако се приближавамо холивудским сновима. Виртуелан свет, појам који је ту, „лебди” некако око нас, спомиње се скоро у свакој причи која је повезана са IT технологијама. Виртуелизација, виртуелне машине, уопштено виртуелан, све су чешћи појмови које можемо чути у данашњем жаргону IT речника. У неком контексту виртуелног окружења су сви, почев од hosting компанија, преко иоле озбиљнијих фирми, па све до обичних корисника. Обични корисници можда нису ни свесни да користе неки вид виртуелизације, али самом провером mail-а на „Gmail-у”, они управо то чине. Када чујемо „облак”, све изгледа и чини се некако апстрактно (нестварно), па из контекста „облак”, издвајамо пројекат отвореног кôда написан у Java програмском језику под називом Open Wonderland.

Визија пројекта Open Wonderland је да пружи окружење у коме је могућа интеракција самих учесника, а да при томе то укључује и тродимензионалан свет (3D) у којем би свако од њих имао своју замишљену личност (avatar-а). Интеракција може да буде у било коју сврху, преко пословних састанака па све до едукативних часова, соба за ћаскање итд.

Организације које користе Open Wonderland би требало да буду у могућности да представе виртуелно окружење као бољи вид комуникације између пословних партнера, студената, пријатеља. Индувидуално коришћење оваквог скупа алата виртуелизације би, у сваком случају, дружења представило много пријатнијим и омогућило да се сваки од учесника, у неку руку, представи боље и креативније него што се то тренутно ради у свакодневници.

Типови комуникације који су доступни у Open Wonderland-у су: аудио-видео комуникација, дељење свих могућих desktop апликација, постављање разних билборда, буквално прављење ваших делова света онако како вама то одговара.

Један од најбитнијих делова овог пројекта је проширивост сваког дела истог. Програмери могу да проширују пројекат и да га прилагођавају својим потребама пишући модуле и компоненте које се касније „увозе” у сам виртуелан свет. Такође је битно овде напоменути да су сви делови пројекта отвореног кôда, од графике па све до и једне линије кôда који је написан у пројекту. Open Wonderland је под GNU General Public License v2.0 + Classpath Exception лиценцом, док све детаље лиценце можете видети на адреси http://openwonderland.org/documentation/lfaq#Licensing.

Наравно, све ово није намењено само програмерима, чак и обични корисници уз минимално знање могу да покрену сервер као подлогу на којој ће се сва ова прича и одвијати, а у наредним корацима ћемо и показати како све то и да спроведемо у дело. Такође, овде би било пожељно споменути да је ово клијент-сервер апликација, што значи да ћемо на једној машини (коју год ви одаберете, може да буде и ваш сопствени кућни рачунар), покренути сервер на којем ће се налазити виртуелан свет који сте ви сами креирали. Клијентски део целе структуре се покреће тако што се приступи локалној web адреси коју ћете добити на крају самог покретања сервера виртуелног света, а реализује се преко Java applet-а који се извршава у web прегледачу.

Први корак који је потребно да се уради је посета сајта Open Wonderland-а, на адреси http://openwonderland.org/.

Након тога је потребно преузети JAR датотеку која у себи поседује све неопходне компоненте за покретање сопственог виртуелног света у секцији „Преузимања (Download)”, на адреси http://openwonderland.org/download/binary.

Потребно је преузети „Wonderland.jar” (величина 353 [MB]) датотеку.

Нако што се преузме горенаведена датотека, потребно је споменути који су минимални услови потребни за покретање сервера.

* Подржани оперативни системи: Windows XP/Vista/7, GNU/Linux (Debian/Ubuntu), OpenSolaris, Mac OS X.

* Sun Java SE 6 JDK, верзија 1.6.0, update 14 или каснији.

* Потребно је имати оригиналан driver графичке картице (прим. аут.).

Након преузимања датотеке сачувајте је у неку вама лако доступну фасциклу, и отворите терминал или командни прозор, у зависности од оперативног система, а затим идите до фасцикле у којој је сачувана JAR датотека.

Сервер на GNU/Linux или OpenSolaris системима се покреће командом:

java -jar Wonderland.jar

на Mac OS X-у:

java -server -jar Wonderland.jar

на Windows платформи:

(32 bit)
"\Program Files\Java\jdk1.6.0_16\bin\java" -jar Wonderland.jar

(64 bit)
"\Program Files (x86)\Java\jdk1.6.0_16\bin\java" -jar Wonderland.jar

Након покретања сервера потребно је мало времена да се све постави на своје место, па то изискује мало стрпљења; такође видећете много порука исписаних у терминалу, између осталих и упозоравајућих (warnings), мада то не би требало да вас брине. Обично је за извршење целог процеса потребно два или три минута.

Након, надамо се успешног покретања, на крају ће вам се исписати порука:

-----------------------------------------------------------
Wonderland web server started successfully.
Log files are in /Users/username/.wonderland-server/0.5/log
Web server running on http://myserver:8080/
-----------------------------------------------------------

што значи да је сервер са виртуелним светом успешно покренут, и да се истом може приступити на web адреси (у овом случају) http://myserver:8080/.

Ако ово све некако не успева, предлог који имамо је да се ипак покреће сервер са још пар додатних параметара, овако:

java -Dwonderland.webserver.host=localhost -jar Wonderland.jar

где је параметар „-Dwonderland.webserver.host=localhost” назив локалне IP адресе, где да се покрене сервер. Знамо да је „localhost” предефинисана адреса за IP адресу 127.0.0.1, па би крајња, успешна исписана порука изгледала:

-----------------------------------------------------------
Wonderland web server started successfully.
Log files are in /Users/username/.wonderland-server/0.5/log
Web server running on http://localhost:8080/
-----------------------------------------------------------

Напоменимо то да не мора да буде локална IP адреса, већ може бити било која и серверу ће се моћи приступити на тој IP адреси коју ви наведете.

У овом тренутку је довољно да отворите ваш web прегледач и да га усмерите на адресу коју сте проследили као параметар; ми приступамо са http://localhost:8080/; требало би да видите садржај web странице као на слици.

Да би корисник приступио виртуелном свету довољно је да кликне на дугме Launch и покренуће му се Java applet који ће га за пар тренутака одвести у виртуелан свет.

Приступ администраторском делу сервера вашег виртуелног света се обавља кликом на дугме Server Admin у вашем web прегледачу, и требало би да видите web страницу као на слици.

Ваш виртуелан свет је спреман.

Наравно да је ово чланак који укратко представља виртуелни свет који ви сами можете да имплементирате, па рекло би се веома лако. Ако сте се заинтересовали и чини вам се да бисте могли да имплементирате неку од својих идеја, дајемо вам корисне линкове одакле можете да почнете. Надамо се да ће вам бити занимљиво.

Корисни линкови:

[1] http://openwonderland.org/

[2] http://wiki.openwonderland.org/Wiki.jsp?page=Main

[3] https://groups.google.com/forum/#!forum/openwonderland

[4] https://sites.google.com/site/openwonderland/tutorials/learning-the-basics-tutorial