utorak, 16 aprila, 2024
Predstavljamo

ArchBang Linux

Autor: Aleksandar Brković

ArchBang Linux zasnovan je na principu minimalizma i jednostavnosti. Zahvaljujući Openbox-u koji je podrazumevani window manager, postiže visoke performanse čak i na hardveru starije proizvodnje. Kompatibilan je sa i686 i x86-64 računarima i pretežno je sastavljen od slobodnog softvera. Rolling release princip daje mogućnost da se ažuriranjem sistema uvek izvrši nadogradnja na najnovije izdanje.

Nastanak navedene distribucije inspirisan je postojanjem CrunchBang Linux-a. Willensky Aristide je zaslužan za nastanak ArchBang distribucije. Cilj je bio da se napravi Linux distribucija čija će osnova biti Openbox window manager, a koja će funkcionisati po rolling release prinicupu. U tu svrhu izabran je Arch linux, i uz pomoć i podsticaj saradnika, nastao je ArchBang Linux. Od 16. aprila 2012, novi rukovodilac projekta je Stan McLaren.

Konfiguracija

ArchBang nije distribucija namenjena početnicima, već iskusnijim korisnicima: sva se podešavanja sistema vrše tekstualno unutar komandne linije. ArchBang nema grafičke alate, pomoću kojih bi se vršila konfiguracija i održavanje sistema. Pripada distribucijama sa centralizovanom konfiguracijom, i sličan je Gentoo distribuciji. Centralna konfiguraciona datoteka nalazi se u /etc/rc.conf, i sadrži osnovne podatke i informacije o sistemu, kao što su vremenska zona, lokalizacija, moduli koji se učitavaju prilikom pokretanja sistema kao i servisi koji se pokreću zajedno sa operativnim sistemom. Centralno mesto svih servisa, odnosno njihovih start skripti je /etc/rc.d.

Instalacija

ArchBang dolazi sa modifikovanim Arch Linux grafičkim instalerom. Skripta za instalaciju pruža jednostavan vodič, lak za praćenje, koji korak po korak prikazuje instalacioni proces. Korisnicima koji se prvi put sreću sa ovim sistemom pojednostavljen proces instalacije nudi veliku olakšicu u odnosu na Arch iz kojeg vuče korene. Cfdisk tekstualni program će izvršiti podelu particija na hard disku, formatiranje swap i root particije, instaler dalje vodi korisnika kroz proces odabira vremenske zone i podešavanja vremena, postavljanje lozinke za root nalog, kreiranje korisničkog naloga, i instalaciju datoteka na hard-disk. Podrazumevano ArchBang instalira GRUB pokretački program. Proces instalacije je veoma brz, i traje oko petnaest minuta.

Izgled

Nakon završetka instalacionog procesa, korisnika će radna površina desktop sa neboplavom pozadinom, u desnom uglu conky programom sa osnovnim parametrima, i panelom na dnu ekrana. Nema pop-up prozora, nema obaveštenja o dostupnim ažuriranjima. Operativni sistem ne komunicira sa korisnikom sve dok se ne izdaju odgovarajuće komande. Grafički upravljač datoteka ne prepoznaje po default-u oznake tipa datoteka. Dvoklik na tekstualnu ili audio datoteku neće prouzrokovati podrazumevanu radnju, već će korisnik prvo morati da uspostavi vezu između tipova datoteka i aplikacija kojima se određene datoteke pokreću.

Aplikacije

Kada je reč o aplikacijama, ArchBang Linux donosi mali broj unapred instaliranih aplikacija. Firefox veb pregledač, kalkulator, pregledač slika i SpaceFM upravljač datoteka. Standardno je instalirano i nekoliko alata za podešavanje i prilagođavanje izgleda Openbox window upravljača. Network menager je takođe predinstaliran da bi omogućio konekciju koja je potrebna za dalju nadogradnju sistema. U pozadini nalazimo kernel u verziji 3.10. Suštinski, pred korisnika je postavljen zadatak da u skladu sa svojim mogućnostima i svojim potrebama samostalno izgradi sistem do granice upotrebljivosti.

Upravljanje paketima

Instalacija, ažuriranje i upravljanje programskim paketima, vrši se uz pomoć alatke Pacman, koji je jedini upravljač paketima na ovoj distribuciji. Format paketa je datoteka čija je ekstenzija pkg.tar.gz, odnosno paket je kompresovana datoteka koji sadrži binarne datoteke, informacije o paketu, i načinu instaliranja.

Paketi se nalaze u pet glavnih binarnih repozitorijuma:

  • Current – sadrži osnovne programske pakete za potpunu instalaciju sistema.
  • Extra – u njemu se nalaze programski paketi koji nisu neophodni, ali su dobra alternativa.
  • Unstable – sadrži nezvanične pakete koji su još uvek u razvoju.
  • Testing – riznica nestabilnih paketa koji još uvek imaju bagove i mogu da izazovu probleme.
  • Community – sadrži pakete koji su napravljeni od strane korisnika Arch-a, često su to paketi iz AUR-a.
  • AUR (Arch User Repository) – pored binarnih paketa u navedenim skladištima, postoje i paketi sa uputstvima kako napraviti i instalirati pakete iz izvornog koda. Ovaj način koristi PKGBUILD tekstualne datoteke, u kojima je zapisano, kodirano uputstvo za kompletnu izradu paketa pomoću makepkg komande. Korisnici Arch-a sami prave PKGBUILD datoteke te ih postavljaju na internet u AUR spremište, da bi i ostali korisnici imali koristi od njih. Provereni i priznati paketi iz AUR-a se premeštaju u Community repozitorijum i postaju službeni paketi.

Da bi Pacman ispravno funkcionisao, potrebno je nakon instalacije da izmenimo listu repozitorijuma, te da omogućimo one najbliže nama, kao i da izvršimo sinhronizaciju sa serverima. Dobra ideja je omogućiti više repozitorijuma u slučaju da jedan nije sinhronizovan sa drugima. Nakon toga je moguće izvršiti instalaciju i ažuriranja softvera.

Softver je uvek najnoviji i ažurira se često. To rezultira potencijalnom nestablinošću i može da dovede do pada sistema, budući da paketi nisu imali mnogo testiranja. Zbog toga se preporučuje oprez prilikom preuzimanja nadogradnji, te se savetuje čitanje online dokumentacije o primeni trenutnih ispravki, da bi se izbegli eventualni problemi.

Zaključak

Od korisnika ArchBang sistema se očekuje da podešavanja sistema rade ručno. Potrebno je češće druženje sa komandnom linijom i tekstualnim uređivačima. Zbog toga se ne preporučuje svim korisnicima. Oni koji imaju solidno znanje, entuzijasti koji vole da istražuju srž operativnog sistema, mogu da se oprobaju u korišćenju ArchBang distirbucije. Sistem će izgledati onako kako ga korisnici sklope. Zauzvrat će dobiti veoma brz sistem sa trenutačnim odzivom aplikacija, koji u isto vreme troši veoma malu količinu sistemskih resursa. Izazov za uporne, hrabre, i korisnike koji ne odustaju odmah kada se pojavi prvi problem.

Korisni linkovi:

[1] http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20130923
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/ArchBang
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Pacman_(package_manager)