субота, 20 априла, 2024
Представљамо

ArchBang Linux

Аутор: Александар Брковић

ArchBang Linux заснован је на принципу минимализма и једноставности. Захваљујући Openbox-у који је подразумевани window manager, постиже високе перформансе чак и на хардверу старије производње. Компатибилан је са i686 и x86-64 рачунарима и претежно је састављен од слободног софтвера. Rolling release принцип даје могућност да се ажурирањем система увек изврши надоградња на најновије издање.

Настанак наведене дистрибуције инспирисан је постојањем CrunchBang Linux-а. Willensky Aristide је заслужан за настанак ArchBang дистрибуције. Циљ је био да се направи Linux дистрибуција чија ће основа бити Openbox window manager, а која ће функционисати по rolling release приницупу. У ту сврху изабран је Arch linux, и уз помоћ и подстицај сарадника, настао је ArchBang Linux. Од 16. априла 2012, нови руководилац пројекта је Stan McLaren.

Конфигурација

ArchBang није дистрибуција намењена почетницима, већ искуснијим корисницима: сва се подешавања система врше текстуално унутар командне линије. ArchBang нема графичке алате, помоћу којих би се вршила конфигурација и одржавање система. Припада дистрибуцијама са централизованом конфигурацијом, и сличан је Gentoo дистрибуцији. Централна конфигурациона датотека налази се у /etc/rc.conf, и садржи основне податке и информације о систему, као што су временска зона, локализација, модули који се учитавају приликом покретања система као и сервиси који се покрећу заједно са оперативним системом. Централно место свих сервиса, односно њихових старт скрипти је /etc/rc.d.

Инсталација

ArchBang долази са модификованим Arch Linux графичким инсталером. Скрипта за инсталацију пружа једноставан водич, лак за праћење, који корак по корак приказује инсталациони процес. Корисницима који се први пут срећу са овим системом поједностављен процес инсталације нуди велику олакшицу у односу на Arch из којег вуче корене. Cfdisk текстуални програм ће извршити поделу партиција на хард диску, форматирање swap и root партиције, инсталер даље води корисника кроз процес одабира временске зоне и подешавања времена, постављање лозинке за root налог, креирање корисничког налога, и инсталацију датотека на хард-диск. Подразумевано ArchBang инсталира GRUB покретачки програм. Процес инсталације је веома брз, и траје око петнаест минута.

Изглед

Након завршетка инсталационог процеса, корисника ће радна површина десктоп са небоплавом позадином, у десном углу conky програмом са основним параметрима, и панелом на дну екрана. Нема pop-up прозора, нема обавештења о доступним ажурирањима. Оперативни систем не комуницира са корисником све док се не издају одговарајуће команде. Графички управљач датотека не препознаје по dеfаult-у ознаке типа датотека. Двоклик на текстуалну или аудио датотеку неће проузроковати подразумевану радњу, већ ће корисник прво морати да успостави везу између типова датотека и апликација којима се одређене датотеке покрећу.

Апликације

Када је реч о апликацијама, ArchBang Linux доноси мали број унапред инсталираних апликација. Firefox веб прегледач, калкулатор, прегледач слика и SpaceFM управљач датотека. Стандардно је инсталирано и неколико алата за подешавање и прилагођавање изгледа Openbox window управљача. Network menager је такође прединсталиран да би омогућио конекцију која је потребна за даљу надоградњу система. У позадини налазимо кернел у верзији 3.10. Суштински, пред корисника је постављен задатак да у складу са својим могућностима и својим потребама самостално изгради систем до границе употребљивости.

Управљање пакетима

Инсталација, ажурирање и управљање програмским пакетима, врши се уз помоћ алатке Pacman, који је једини управљач пакетима на овој дистрибуцији. Формат пакета је датотека чија је екстензија pkg.tar.gz, односно пакет је компресована датотека који садржи бинарне датотеке, информације о пакету, и начину инсталирања.

Пакети се налазе у пет главних бинарних репозиторијума:

  • Current – садржи основне програмске пакете за потпуну инсталацију система.
  • Extra – у њему се налазе програмски пакети који нису неопходни, али су добра алтернатива.
  • Unstable – садржи незваничне пакете који су још увек у развоју.
  • Testing – ризница нестабилних пакета који још увек имају багове и могу да изазову проблеме.
  • Community – садржи пакете који су направљени од стране корисника Arch-а, често су то пакети из AUR-а.
  • AUR (Arch User Repository) – поред бинарних пакета у наведеним складиштима, постоје и пакети са упутствима како направити и инсталирати пакете из изворног кода. Овај начин користи PKGBUILD текстуалне датотеке, у којима је записано, кодирано упутство за комплетну израду пакета помоћу makepkg команде. Корисници Arch-а сами праве PKGBUILD датотеке те их постављају на интернет у AUR спремиште, да би и остали корисници имали користи од њих. Проверени и признати пакети из AUR-а се премештају у Community репозиторијум и постају службени пакети.

Да би Pacman исправно функционисао, потребно је након инсталације да изменимо листу репозиторијума, те да омогућимо оне најближе нама, као и да извршимо синхронизацију са серверима. Добра идеја је омогућити више репозиторијума у случају да један није синхронизован са другима. Након тога је могуће извршити инсталацију и ажурирања софтвера.

Софтвер је увек најновији и ажурира се често. То резултира потенцијалном нестаблиношћу и може да доведе до пада система, будући да пакети нису имали много тестирања. Због тога се препоручује опрез приликом преузимања надоградњи, те се саветује читање online документације о примени тренутних исправки, да би се избегли евентуални проблеми.

Закључак

Од корисника ArchBang система се очекује да подешавања система раде ручно. Потребно је чешће дружење са командном линијом и текстуалним уређивачима. Због тога се не препоручује свим корисницима. Они који имају солидно знање, ентузијасти који воле да истражују срж оперативног система, могу да се опробају у коришћењу ArchBang дистирбуције. Систем ће изгледати онако како га корисници склопе. Заузврат ће добити веома брз систем са тренутачним одзивом апликација, који у исто време троши веома малу количину системских ресурса. Изазов за упорне, храбре, и кориснике који не одустају одмах када се појави први проблем.

Корисни линкови:

[1] http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20130923
[2] http://en.wikipedia.org/wiki/ArchBang
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Pacman_(package_manager)