subota, 20 aprila, 2024
Oslobađanje

PC gejming industrija menja svoj pravac prema otvorenosti

Autor: Aleksandar Todorović

Svi znamo da je Microsoft već duže godina glavna platforma za PC gejming. Znamo da niste zadovoljni time, jer da jeste verovatno ne biste čitali naš časopis. Međutim, prošlog meseca su najavljene ogromne promene za gejming industriju u korist otvorenosti. Pre početka da sa se malo podsetimo. Verzija Steam-a za Mac računare postoji već tri godine, a za to vreme je izbačeno 525 igara za Mac platformu. Sredinom februara je izašao Steam za Linux distribucije i za samo osam meseci je broj podržanih igara za Linux operativni sistem prešao brojku od 200 igara. Međutim, ono što je Valve i developere navelo na razmišljanje su zapravo performanse, gde se na nekoliko testova Linux platforma pokazala kao dominantna u odnosu na Windows na kojem trenutno ima ubedljivo najviše naslova (preko 2100).Na nedavno održanoj severnoameričkoj Linux konferenciji u Čikagu, Gabe Newell, suosnivač Valve-a – kompanije koja je razvila Steam, najavio je kako njegova firma ne želi više da bude ovisna o Microsoftu i njegovim proizvodima. Krajem septembra je Vavle objavio kako to planira da ostvari: izbacivanjem vlastite distribucije bazirane na Linux-u. Od tada se mnogo toga promenilo. Prvo je Nvidia ponudila pomoć developerima koji stoje iza drajvera sa otvorenim kodom za njihove grafičke kartice. Dva dana kasnije je Vavle najavio da će da počne proizvoditi hardver predstavljajući SteamMachines kao sopstvene PC uređaje koji će da pokreću SteamOS. Isti dan su dva najveća proizvođača grafičkih kartica (Nvidia i AMD) najavili da će daleko veću pozornost posvetiti svojim drajverima za GNU/Linux distribucije, a AMD je napravio prvi korak predstavljanjem MANTLE-a. MANTLE je API nižeg nivoa koji će moći bolje da iskoristi mogućnosti grafičkih kartica. Izrada u MANTLE-u znači malo više posla za developere, bolje iskustvo za igrače i ono najvažnije – alternativu za DirectX (uzimajući u obzir da će MANTLE biti multiplatformski i da će njegov kod biti javno dostupan). Poslednji novitet je novi kontroler od strane Valve-a.

Dakle, korisnici Linux-a dobijaju još jednu distribuciju na izbor, Valve-ov fokus više nije Microsoft-ova platforma, a developeri su dobili i razlog i sredstva da mnogo više vremena provedu fokusirajući se na Linux platforme. Neverovatno je koliko se promena za PC gejming najavilo u tako kratkom vremenu. SteamMachines se može posmatrati kao prvi pokušaj da se PC gejming približi konzolama. Međutim, ono što ga izdvaja od ostalih (zajedno sa svim novitetima koje je Valve objavio) jeste potpuna mogućnost prilagođavanja. U najavi je rečeno kako imate u potpunosti mogućnosti kao što su instaliranje drugog sistema, dodavanje programa, brisanje postojećeg, zamenjivanje nekog dela hardvera… Dakle, bilo šta što vam padne na pamet. Sve se stavlja pod kontrolom korisnika i zato su ovi noviteti postali ogromna vest za ljubitelje otvorenog koda i hakere širom sveta.

Razloga za prelaženje na Linux je sve više. Kada bi sada pitali nekoga zašto ne pređe na Linux, veliki postotak korisnika će vam reći da zbog toga što ne može da pokrene određenu igru. Uzimajući u obzir novu lavinu promena koju je Valve najavio, ta trenutna prednost na strani Microsofta ubrzo će da nestane. Broj razloga za prelazak na Linux je sve veći, a broj razloga da se ostane na Windows-u se polako smanjuje. U ime naše redakcije, a verovatno i u ime svakog ljubitelja slobodnog softvera, veliko hvala Valve-u!