субота, 27 априла, 2024
Ослобађање

PC гејминг индустрија мења свој правац према отворености

Аутор: Александар Тодоровић

Сви знамо да је Microsoft већ дуже година главна платформа за PC гејминг. Знамо да нисте задовољни тиме, јер да јесте вероватно не бисте читали наш часопис. Међутим, прошлог месеца су најављене огромне промене за гејминг индустрију у корист отворености. Пре почетка да са се мало подсетимо. Верзија Steam-а за Mac рачунаре постоји већ три године, а за то време је избачено 525 игара за Mac платформу. Средином фебруара је изашао Steam за Linux дистрибуције и за само осам месеци је број подржаних игара за Linux оперативни систем прешао бројку од 200 игара. Међутим, оно што је Valve и девелопере навело на размишљање су заправо перформансе, где се на неколико тестова Linux платформа показала као доминантна у односу на Windows на којем тренутно има убедљиво највише наслова (преко 2100). На недавно одржаној северноамеричкој Linux конференцији у Чикагу, Gabe Newell, суоснивач Valve-а – компаније која је развила Steam, најавио је како његова фирма не жели више да буде овисна о Microsoftu и његовим производима. Крајем септембра је Vavle објавио како то планира да оствари: избацивањем властите дистрибуције базиране на Linux-у. Од тада се много тога променило. Прво је Nvidia понудила помоћ девелоперима који стоје иза драјвера са отвореним кодом за њихове графичке картице. Два дана касније је Vavle најавио да ће да почне производити хардвер представљајући SteamMachines као сопствене PC уређаје који ће да покрећу SteamOS. Исти дан су два највећа произвођача графичких картица (Nvidia и AMD) најавили да ће далеко већу позорност посветити својим драјверима за GNU/Linux дистрибуције, а AMD је направио први корак представљањем MANTLE-а. MANTLE је API нижег нивоа који ће моћи боље да искористи могућности графичких картица. Израда у MANTLE-у значи мало више посла за девелопере, боље искуство за играче и оно најважније – алтернативу за DirectX (узимајући у обзир да ће MANTLE бити мултиплатформски и да ће његов код бити јавно доступан). Последњи новитет је нови контролер од стране Valve-а.

Дакле, корисници Linux-а добијају још једну дистрибуцију на избор, Valve-ов фокус више није Microsoft-ова платформа, а девелопери су добили и разлог и средства да много више времена проведу фокусирајући се на Linux платформе. Невероватно је колико се промена за PC гејминг најавило у тако кратком времену. SteamMachines се може посматрати као први покушај да се PC гејминг приближи конзолама. Међутим, оно што га издваја од осталих (заједно са свим новитетима које је Valve објавио) јесте потпуна могућност прилагођавања. У најави је речено како имате у потпуности могућности као што су инсталирање другог система, додавање програма, брисање постојећег, замењивање неког дела хардвера… Дакле, било шта што вам падне на памет. Све се ставља под контролом корисника и зато су ови новитети постали огромна вест за љубитеље отвореног кода и хакере широм света.

Разлога за прелажење на Linux је све више. Када би сада питали некога зашто не пређе на Linux, велики постотак корисника ће вам рећи да због тога што не може да покрене одређену игру. Узимајући у обзир нову лавину промена коју је Valve најавио, та тренутна предност на страни Microsofta убрзо ће да нестане. Број разлога за прелазак на Linux је све већи, а број разлога да се остане на Windows-у се полако смањује. У име наше редакције, а вероватно и у име сваког љубитеља слободног софтвера, велико хвала Valve-у!