петак, 19 априла, 2024
Представљамо

Great Little Radio Player 1.4.6

Аутор: Дејан Петровић

Када сам у једанаестом броју ЛиБРЕ! часописа представио свој пројекат, нисам ни слутио да ће постојати било каква потреба да се недуго иза њега појави још један чланак о истом програму. Но ипак, ево нас. Вероватно постављате питање – зашто поново читамо о програму који већ познајемо? Наиме, покрећемо причу о њему јер је доживео неке промене, те је потребно упознати се са датим новинама, али и са чињеницама у ком стадијуму развоја се пројекат тренутно налази.

Неке теме пак, треба изнова покренути. Из тог разлога постављамо питање – зашто уопште потреба за још једним player-ом? Укратко, јер не желимо да нам се покреће велики и захтеван програм када год желимо „мало музике”. Такође, да не бисмо морали лично правити колекцију музике коју слушамо. Када постоји неко са друге стране „жице” ко прави колекцију и плејлисту, на нама је само да кликнемо мишем на жељену категорију и станицу. Прва идеја програма је била и остала да се на лак и, још важније брз начин, дође до музике; зато је главна употреба програма увек била базирана на бирању станица из менија који се позива кликом на икону програма која је опет међу системским иконама.

Од када се програм појавио, добио сам пуно е-писама са предлозима како би се програм могао развијати, шта имплементирати а шта избацити. То је за мене био изазов, јер сам морао себи признати да многе ствари нисам ни знао како да урадим. Дакле, морао сам научити и научено применити. Тако да, док сам покушавао нешто применити у програму, истовремено сам то доживљавао и као истраживачки пројекат. Сам чин учења или истраживања ми је представљао право задовољство. Но, неке промене је ваљало сачекати, иако нових идеја није изостајало. Људи су били заинтересовани, а увек је лепо видети да се неко занима за оно што радите. Но, понекад је то био проблем и на другом пољу осим поља знања. Наиме, предлози једних корисника су били у супротности са предлозима других, па је морало да се процењује шта је заиста потребно урадити, а шта не. Ипак није све било тако, добар део предлога је било могуће применити и као резултат тога већина предлагача је била задовољна када су видели да је било испоштовано и усвојено оно што су предложили. Сећам се изненађења једног корисника када је видео да је промена коју је предложио усвојена и да је нова верзија са том његовом идејом изашла само сат или два након тог његовог датог предлога.

Хајде зато да видимо које је битније промене player доживео:

  • Унос своје станице. То је постало могуће не само уношењем чистог URL-а већ и увожењем pls датотека. С тим у вези, имплементиран је увоз и извоз целе колекције станица.
  • Голишаво или са капутом. Недуго после иницијалне верзије, било је могуће бирати између класичног интерфејса и скинованог (или како то програм назива „у капуту”). То је било из тог разлога што су неки корисници били мало носталгични за winamp стилом, претпостављам да су програмери Qmmp-а и Audacious-а слично размишљали. А с друге стране, било је и оних који су искључиво желели природно окружење. Зато постоје два изгледа програма. Ускоро је добијено преко 30 капута, а како је интерфејс програма био обогаћиван тако су се и капути морали сваки пут мењати и допуњавати. То је одржавање програма учинило мало тежим. Ускоро је дошло до промене икона. Наиме, у прилагођавању програма, са циљем да исто изгледа на сваком linux систему, дошло је до проблема јер се програм ослањао на иконе у SVG формату. То је проузроковало да због векторске природе тог формата различите величине икона нису губиле на оштрини. Ипак, неки системи нису могли да их приказују, па се морао направити компромис. У тој промени икона, и она главна, која представља програм, је била поједностављена. Додат је и клизач за подешавање јачине звука. Недуго затим је интерфејс поједностављен, јер већина корисника ипак не гледа радио већ га само слуша. То решење је задовољило већину, али неки су ипак желели да програм стоји отворен док се радио репродукује. Из тога је произашла идеја да интерфејс буде видљив а ипак да не буде досадан. Визуелизација, начин да се звук види и ужива у њему је још један од предлога; тако се појавила и верзија 1.4.6 уочи чијег излажења се и пише овај чланак. Иако је за сада визуелизација мало једнолична (упркос неким подешавањима исте), није досадна. Мада, ломио сам се мишљу да повећам број визуелних ефеката, али се од тога одустало јер је ово ипак „само” радио player.

  • Информације о музици. Још једна промена која је постала значајна многима је та да је било могуће да ако сервер који „пушта” радио станицу доставља и информације о извођачу, песми, онда је програм то могао приказати корисницима у виду искачућег балончића и преко самог интерфејса.
  • Мртве станице. Неки корисници су се жалили да неке станице не реагују па је било потребно уклонити оне „мртве”. Морао сам се сложити да је мање у ствари више. Тако је неких стотинак станица било избачено. Садашња колекција броји преко 500 станица и наравно, тенденција није ка повећавању броја већ напротив ка смањивању, јер с времена на време нека станица уме да „умре”.
  • Локализација. Све време издавања различитих промена у програму, нешто ми није давало мира. Програм није могао да лепо приказује различите језике. Добро сам се намучио како би то унео. Како је само било лепо видети како програм сија на ћирилици али и на неким другим језицима који приказују неке туђе „куке и мотике”. Чим сам то објавио, појавили су се различити људи који су били спремни да преведу програм. Мора се признати да је интересовање за превођењем било веће него што је садашња колекција језика које програм нуди. То је зато што су неки понуђачи мало неозбиљно гледали на пројекат и дуже време се није могло доћи до њих. Тако да се одустало од тих језика до даљњег.
  • Интернет страница. Званичан сајт пројекта се морао одржавати па је и он доживео промене. Временом је било потребно убацити секције за помоћ корисницима па је рођена подстраница Tips са видео снимцима како се шта ради. (https://sites.google.com/site/glrpgreatlittleradioplayer/)
  • Други системи. У почетку је циљана платформа био сваки систем који је лежао на Ubuntu-у, али како се чуло за програм, почело је занимање за то како би се могао направити пакет за инсталирање и на другим платформама. Поред превођења инсталације за rpm управнике пакета, дошло је и до сарадње са људима који одржавају Arch, Chakra, ALT и PCLinuxOS складишта програмских пакета. У ствари, на тим системима се најлакше инсталира програм будући да се налази у њиховим складиштима.
  • Друге промене. У међувремену су се појавиле и промене као што су: пауза, бафер, повратак на подразумеване вредности, минимизирање међу системске иконе, стартовање само једне инстанце програма истовремено, још станица, језика и капута итд. Све време се изворни кôд поједностављивао и пркосио компликацијама које прате унос нечег новог. Задња верзија је највише промена доживела баш на пољу оптимизације кôда.

Све у свему, ово је био веома леп и узбудљив пут промена. Када бих рекао да сам потпуно задовољан програмом, лагао бих; ако бисте ме питали шта бих ново унео, не бих знао рећи. Чињеница је да програм треба мало „одлежати” како би корисници уживали у њему, али како би и сам програмер поред рада имао периоде једноставног коришћења онога што је направио, иначе би се изгубила основна сврха програмирања. Док се не појави нова верзија овог пријатног алата који у позадини служи свима нама, поздрављам вас са жељом да га и даље користите.