уторак, 16 априла, 2024
Хардвер

Потпуно отворен лаптоп

Аутор: Стефан Ножинић

Да ли можете да тврдите да је ваш лаптоп безбедан? У доба шпијунирања од стране NSA и осталих организација, да ли сте заиста сигурни да је ваш рачунар безбедан? Да ли сваки његов део има намерно остављене безбедносне рупе које би омогућиле лако шпијунирање и праћење? Ова питања можда личе као параноична, али недавно објављени подаци Едварда Сноудена (енгл. Edward Snowden) показују да имамо пуно право да будемо параноични и да је „параноја оправдана”.

Много се ради на томе да се осигура безбедност софтвера и провери да ли у њему постоји сигурносних буба. Рецимо, Mozilla је позвала инжењере широм света да се прикључе и да покажу да Firefox није компромитован и да у њему не постоји кôд који би омогућио NSA да шпијунира кориснике Firefox-а. У суштини, свако од нас може прегледати било који софтвер отвореног кôда у потрази за оваквим сигурносним рупама.

Али, шта се дешава са хардвером унутар вашег лаптопа? Шта се дешава у тим малим електричним колима? Шта firmware, софтвер задужен за управљање хардвером, ради? Све ово је затворено и ту нам нема помоћи кад је у питању такав хардвер и таква филозофија.

„Желели смо да научимо неке нове ствари док смо правили нешто што можемо дневно да користимо” — Bunnie Huang

Ово све наведено, управо је разлог зашто су Sean „xobs” Cross и Andrew „bunnie“ Huang одлучили да направе Project Novena, прављење лаптопа са отвореним хардвером – хардвером чије су спецификације слободно доступне свима. Такође, желели су и да се забаве. Као што Huang рече: желели су да науче нешто ново док су покушавали да направе нешто што је практично.

По Huang-у, они планирају да направе кампању за финансирање прављења „пријатељске” верзије лаптопа. Како су спецификације објављене на wiki страници пројекта, свако може направити свој модел овог лаптопа.

Cross и Huang су оснивачи Sutajio Ko-Usagi, фирме која се бави хардвером, a која се налази у Сингапуру. Упознали су се док су радили у ChumbyHuang-у чији је кооснивач био Huang, and in the years since. Они су радили на разним хардверским пројектима, од Geiger отворених бројача па све до Кovan роботског контролера. На Chaos Computer Congress догађају у Немачкој демонстрирали су безбедносне рупе на неким SD картицама и презентовали су пројекат Novena.

„Матична плоча, плоча за батерију и адаптер за дисплеј су дизајни са свих страна”, Huang каже о машини. „Сваки делић на овим штампаним плочицама je постављен мојом руком”. Такође, дизајнирали су и компоненте од којих неке можете одштампати на 3D штампачу. Уместо firmware софтвера који су неслободни, користили су отворен firmware Das U-Boot.

Он није најбржи и најпортабилнији лаптоп. Са 4GB RAM меморије и ARM процесором, које бисте често нашли у мобилним телефонима, он нуди снагу једног просечног netbook рачунара, али је величине и тежине једног буџетног лаптопа. „Он није перо”, каже Huang.

Оно што Novena-у чини занимљивом у ово модерно доба, јесте управо њена транспарентност. „Ако нешто приметите сумњиво на хардверу, можете погледати спецификације и сазнати има ли разлога за бригу”, објашњава Huang. Другим речима, самостално можете проверити да ли постоје безбедносне рупе од стране NSA и других.

Ипак, није сваки део хардвера отворен. За сада, Novena је највероватније нешто што је најближе неком отвореном лаптопу, мада има и других могућности. За оне који желе неслободне графичке driver-е, постоји пар „уради сам” могућности да се склопе машине које користе отворену Raspberry PI плочу. А за оне који желе нешто што ће им одмах радити, постоји Gluglug-ов измењени Thinkpad x60, који користи отворени firmware CoreBoot.

Можда се ниједан од ових производа не може такмичити са MacBook Air по снази и стилу, али они дају нешто што Аpple никад неће моћи – могућност да вам је скоро све отворено и слободно.