petak, 19 aprila, 2024
Hardver

Potpuno otvoren laptop

Autor: Stefan Nožinić

Da li možete da tvrdite da je vaš laptop bezbedan? U doba špijuniranja od strane NSA i ostalih organizacija, da li ste zaista sigurni da je vaš računar bezbedan? Da li svaki njegov deo ima namerno ostavljene bezbednosne rupe koje bi omogućile lako špijuniranje i praćenje? Ova pitanja možda liče kao paranoična, ali nedavno objavljeni podaci Edvarda Snoudena (engl. Edward Snowden) pokazuju da imamo puno pravo da budemo paranoični i da je „paranoja opravdana”.

Mnogo se radi na tome da se osigura bezbednost softvera i proveri da li u njemu postoji sigurnosnih buba. Recimo, Mozilla je pozvala inženjere širom sveta da se priključe i da pokažu da Firefox nije kompromitovan i da u njemu ne postoji kôd koji bi omogućio NSA da špijunira korisnike Firefox-a. U suštini, svako od nas može pregledati bilo koji softver otvorenog kôda u potrazi za ovakvim sigurnosnim rupama.

Ali, šta se dešava sa hardverom unutar vašeg laptopa? Šta se dešava u tim malim električnim kolima? Šta firmware, softver zadužen za upravljanje hardverom, radi? Sve ovo je zatvoreno i tu nam nema pomoći kad je u pitanju takav hardver i takva filozofija.

„Želeli smo da naučimo neke nove stvari dok smo pravili nešto što možemo dnevno da koristimo” — Bunnie Huang

Ovo sve navedeno, upravo je razlog zašto su Sean „xobs” Cross i Andrew „bunnie“ Huang odlučili da naprave Project Novena, pravljenje laptopa sa otvorenim hardverom – hardverom čije su specifikacije slobodno dostupne svima. Takođe, želeli su i da se zabave. Kao što Huang reče: želeli su da nauče nešto novo dok su pokušavali da naprave nešto što je praktično.

Po Huang-u, oni planiraju da naprave kampanju za finansiranje pravljenja „prijateljske” verzije laptopa. Kako su specifikacije objavljene na wiki stranici projekta, svako može napraviti svoj model ovog laptopa.

Cross i Huang su osnivači Sutajio Ko-Usagi, firme koja se bavi hardverom, a koja se nalazi u Singapuru. Upoznali su se dok su radili u ChumbyHuang-u čiji je koosnivač bio Huang, and in the years since. Oni su radili na raznim hardverskim projektima, od Geiger otvorenih brojača pa sve do Kovan robotskog kontrolera. Na Chaos Computer Congress događaju u Nemačkoj demonstrirali su bezbednosne rupe na nekim SD karticama i prezentovali su projekat Novena.

„Matična ploča, ploča za bateriju i adapter za displej su dizajni sa svih strana”, Huang kaže o mašini. „Svaki delić na ovim štampanim pločicama je postavljen mojom rukom”. Takođe, dizajnirali su i komponente od kojih neke možete odštampati na 3D štampaču. Umesto firmware softvera koji su neslobodni, koristili su otvoren firmwareDas U-Boot.

On nije najbrži i najportabilniji laptop. Sa 4GB RAM memorije i ARM procesorom, koje biste često našli u mobilnim telefonima, on nudi snagu jednog prosečnog netbook računara, ali je veličine i težine jednog budžetnog laptopa. „On nije pero”, kaže Huang.

Ono što Novena-u čini zanimljivom u ovo moderno doba, jeste upravo njena transparentnost. „Ako nešto primetite sumnjivo na hardveru, možete pogledati specifikacije i saznati ima li razloga za brigu”, objašnjava Huang. Drugim rečima, samostalno možete proveriti da li postoje bezbednosne rupe od strane NSA i drugih.

Ipak, nije svaki deo hardvera otvoren. Za sada, Novena je najverovatnije nešto što je najbliže nekom otvorenom laptopu, mada ima i drugih mogućnosti. Za one koji žele neslobodne grafičke driver-e, postoji par „uradi sam” mogućnosti da se sklope mašine koje koriste otvorenu Raspberry PI ploču. A za one koji žele nešto što će im odmah raditi, postoji Gluglug-ov izmenjeni Thinkpad x60, koji koristi otvoreni firmwareCoreBoot.

Možda se nijedan od ovih proizvoda ne može takmičiti sa MacBook Air po snazi i stilu, ali oni daju nešto što Apple nikad neće moći – mogućnost da vam je skoro sve otvoreno i slobodno.