Слободан софтвер за образовање деце (5. део)

Аутор: Александар Станисављевић

GCompris

GCompris је изузетно квалитетан скуп образовних програма за децу узраста од две до десет година.

Овај софтверски пакет је подељен у осам образовних целина, при чему свака целина има своје категорије, а свака категорија своје поткатегорије; поткатегорије су заправо образовне игре. Верзија 12.01 овог софтверског пакета садржи 124 вежбе (игара), док најновија верзија 13.01 садржи чак 140 вежби. Такође, треба напоменути да свака вежба има више нивоа, од најлакшег до најтежег. Имајући у виду да верзија 13.01 још није ушла у званична складишта програмских пакета стабилних Ubuntu базираних издања, одлучили смо се да вам представимо верзију 12.01 коју можете инсталирати из Ubuntu софтверског центра. За велику је похвалу то што је овај софтверски пакет преведен на српски језик. Чак су и неке вежбе локализоване, што је заиста оставило позитиван утисак на све нас. Посебно нас је пријатно изненадила порука која се јавља када се овај софтверски пакет инсталира на Windows систему а која говори о томе да децу треба учити да користе слободан софтвер.


Пошто упознавање са свим вежбама које овај софтверски пакет поседује изискује много више простора него што је то за овај чланак резервисано, стављени смо у тешку позицију да од мноштва квалитетних вежби изаберемо само оне најбоље. Како међу нама нема много деце, надамо се да нећемо да направимо лош избор, но, у сваком случају вам предлажемо, децо, да се и сами упознате са свим вежбама које овај веома занимљиви софтверски пакет поседује.

Откриј рачунар

Прва образовна целина је посвећена упознавању деце са мишем и тастатуром. Деца најпре уче да померају миша, а затим уче да користе једноструки и двоструки клик мишем. Занимљива је игра у којој је потребно да пингвину дате гол. Уколико двокликнете левим или десним тастером миша, даћете му гол у левом или десном углу, у противном, шутнућете право у пингвина и он ће одбранити.

Вежбе за коришћење тастатуре су веома корисне, посебно имајући у виду да је игра „Једноставна слова” прилагођена нашем ћириличном писму. Но, деци ће вероватно најзанимљивија игра из ове категорије бити „Пошаљите лопту до Пингослава” у којој је потребно да лопту шутнете право ка Пингославу, што ћете учинити уколико истовремено притиснете леви и десни Shift тастер. Такође, ово је веома корисна игра јер ће уз помоћ е деца научити да користе више тастера истовремено, што ће им убудуће и те како требати (нпр. копирај → Ctrl+C, налепи → Ctrl+V).

Вежбе открића

Уз помоћ ових вежби деца могу да науче да препознају инструмент по звуку, као и да меморишу мелодије. Такође, могу да науче да препознају боје, као и да тестирају своје памћење. На пример, у игри „Железница”, потребно је да запамтите како изгледају вагон и локомотиве, и да их након тога поново саставите од мноштва других вагона и локомотива.

Међу осталим вежбама ове образовне целине, посебно се издвајају оне игре уз помоћ којих деца могу да науче да препознају своју десну и леву шаку, као и да науче да гледају у сат. Код препознавања шаке, најпре су дате једноставне слике са испруженом шаком, а касније је шака затворена и није у положају у којем је лако открити да ли се ради о левој или десној шаци.

Код учења гледања у сат, најпре су дате лаке вежбе у којима је потребно поставити казаљке аналогног сата на пун сат или пола сата. Како нивои одмичу, података на аналогном сату је све мање, па је и сналажење на њему све теже. У најтежем нивоу је потребно да подесите сат тачно у секунду, при чему казаљке сата осликавају реалан приказ аналогног часовника на коме нема бројева, већ само цртица за минуте и сате.

У овој образовној целини се посебно издваја категорија уз помоћ које деца могу да науче Брајеву азбуку, што је за сваку похвалу ауторима GCompris-а. Деца се најпре уче ко је био Луј Брај, а затим кроз игре уче и Брајеву азбуку.

Слагалице

Ова образовна целина садржи разноврсне слагалице, међу којима посебно издвајамо „Танграм” и „Судоку”. У игри „Танграм” (коју је аутор овог текста играо као дете, слажући пластичне Танграм елементе) је потребно да уз помоћ дефинисаних облика направите тражену слику.

У игри „Судоку” је потребно да поставите различите елементе у дефинисана квадратна поља. У почетку су то геометријски облици, а касније, у тежим нивоима, то су бројеви.

Вежбе забаве

Овај скуп вежби има за циљ да забави децу путем игара „Фудбал” и „Шестоугао”, као и да им кроз забаву помогне да науче да цртају (Тукс цртач), пишу, направе цртеж или анимацију. Такође, он их уводи у свет виртуелног дружења, популарног ћаскања, путем локалне мреже, са осталим другарима који у локалној мрежи користе GCompris.

Математика

Као веома важна, ова образовна целина се састоји из три скупа игара: пребројавање, вежбе рачунања и геометрија.

Пребројавање је заправо учење основних аритметичких операција: сабирања и одузимања. Кроз игру „Дајте Пингославу остатак”, деца уче да користе новац. Наиме, на екрану је исписано шта је Пингослав купио, колико то што је купио кошта и колико вам је он дао новца, а од вас се тражи да одредите колико новца је потребно да му вратите (кусур).

Вежбе рачунања се састоје из скупа вежби које су посвећене упознавању деце са основним аритметичким операцијама, као и са простим бројевима, једначинама и неједначинама.

Геометрија се састоји игара уз помоћ којих се деца упознају са основним геометријским фигурама (круг, квадрат, правоугаоник…), а затим уче осну симетрију путем игре у којој се од њих тражи да задату слику нацртају као приказ у огледалу.

Вежбе читања

Ово је скуп игара уз помоћ којег деца уче да читају, да препознају слова и бројеве. Све игре су тако осмишљене да деца постепено стичу знање. Посебно уче велика, а посебно мала слова, а бројеве уче и кроз написане речи њихових вредности.

Вежбе искуства

Ово су вежбе уз помоћ којих деца стичу шира знања везана за одвијање процеса или читавог низа процеса, као што су на пример: кружни циклус воде, електрично коло, обновљиви извори енергије и сл.

У игри „Управљајте браном на каналу”, на једноставном примеру је показано како брод треба да пређе брану.

Стратегијске игре

Ово су игре у којима је првенствени циљ забава, а затим и учење кроз забаву. На пример, у игри „Повежи 4”, потребно је да направите низ од 4 новчића.

GCompris је изузетно квалитетан скуп образовних игара, можда и најбољи којег смо вам до сада представили. Посебно је за похвалу то што је велики број игара у потпуности локализован за наше говорно подручје. Једина мана је то што неке вежбе не могу да се играју док се не инсталирају спољни програми, попут GNU шаха, но, имајући у виду да смо у тестирању користили верзију 12.11 а да је тренутна верзија програма 13.11, надамо се да су ове зависности решене, а ако нису, надамо се да ће се ускоро решити. У сваком случају, сматрамо да овај образовни пакет у великој мери може да допринесе да деца стекну велико знање док проводе слободно време крај рачунара.

Претходни део | Наставак

Користан линк:

[1] http://gcompris.net/index-en.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.