среда, 8 маја, 2024
Интернет, мреже и комуникације

RetroShare

Аутор: Стефан Ножинић

У једном од претходних бројева када смо писали о CryptoParty-у који је организовао LUGoNS, поменули смо и једно врло занимљиво парче софтвера. Како сматрамо да је ово један врло перспективан и веома значајан пројекат отвореног кода, одлучили смо да вам у овом броју представимо RetroShare.

RetroShare је софтвер који користи F2F (friend-to-friend) комуникацију да повеже два корисника. Оваква технологија омогућава сигурну размену података која решава проблеме покушаја злонамерног праћења и крађе истих.

У наставку текста вам детаљније представљамо могућности овог софтвера.

Инсталација и подршка на различитим платформама

RetroShare се врло једноставно инсталира, а карактерише га подршка за многе платформе. Неке од подржаних платформи су Linux, Windows, OSX, FreeBSD и Raspberry PI.

Могућности

Неке од могућности овог система су:

  • Децентрализација
  • Више истовремених преузимања и слања
  • Претрага пријатеља
  • Поруке
  • Подршка за форуме
  • Чет собе (слично као IRC)
  • VoIP
  • GnuPG аутентификација (асиметрични кључеви)
  • OpenSSL енкрипција
  • Подршка за надоградњу (plugin систем)
  • UPnP
  • Графички кориснички интерфејс писан у Qt4

Филозофија

Главна филозофија овог пројекта је стварање децентрализоване мреже која омогућава комуникацију и дељење. Под овим се подразумевају пре свега дељење и комуникација са одређеном групом људи од поверења а не са целом мрежом.

Такође, све се базира на шифровању комуникације коришћењем SSL технологије која обезбеђује безбедност ваших података. Због децентрализације, не постоји одређени сервер или одређена фирма преко које се врши комуникација.

UPnP

UPnP је технологија коју развија UPnP forum и која омогућава уређајима аутоматску комуникацију на мрежи. Ова технологија омогућава једноставно успостављање peer-to-peer конекције између два рачунара.

Често се дешава да је UPnP искључен због сигурносних подешавања рутера, па је могуће и не користити га. Све што је потребно, јесте подесити RetroShare на ком порту да ради, а потом тај порт ручно отворити у рутеру.

Peer-to-peer

Овај систем омогућава лаку децентрализацију мреже. Код овог система сви корисници мреже су равноправни и могу да комуницирају међусобно, па самим тим нема потребе за сервером. Слободно можемо рећи да је оваква мрежа много стабилнија од мреже која зависи од неког сервера. Погледајмо сценарио где сервер престаје да ради. Приметићемо да тада цела мрежа престаје са радом. Код peer-to-peer мреже, до овога ипак неће доћи јер су сви рачунари равноправни и квар једног рачунара неће омети остале.

Повезивање са пријатељима

Повезивање са пријатељима се одвија на следећи начин: Ви имате два кључа. Један кључ је јавни, а други је приватни. Повезивање се одвија тако што корисници размене своје јавне кључеве. Тиме оба корисника добијају могућност да комуницирају и деле датотеке.

Сигурно се питате, зашто бисте желели уопште ново IM решење, ако вам већ постојећа раде. Тачно је да вам раде, али да ли сте заиста сигурни шта се дешава са вашим послатим подацима?

Закључак

Сигурни смо да је RetroShare софтвер светле будућности. Ако сте у могућности и ако сте вољни, увек можете да помогнете тиму који развија RetroShare. Њихова wiki страница за пројектанте добро је уређена, тако да сналажење за новајлије у развојном тиму није тешко.

Ако пак нисте у могућности да помогнете пројекат на било који технички начин, знајте да је и само коришћење оваквих ствари огромна помоћ и да их треба ширити јер једино тако овакви системи опстају.