петак, 26 априла, 2024
Ослобађање

Слободан софтвер за образовање деце (6. део)

Аутор: Александар Станисављевић

Осврт на очекивања и резултате

Када смо започели овај серијал, ни слутили нисмо да ћемо наићи на толико квалитетног слободног софтвера који има за циљ да помогне деци да се образују користећи рачунар. Посебно смо се пријатно изненадили софтверским пакетом pySioGame који, иако је још у почетној фази развоја, плени својом једноставношћу и широким спектром образовних игара. При избору слободног софтвера за образовање деце, водили смо се идејом да он буде намењен првенствено деци предшколског узраста, али и да има елементе за децу која похађају основну школу. Надамо се да смо овим серијалом бар мало успели да помогнемо родитељима који желе да њихова деца нешто и науче користећи рачунар. Наравно да нисмо успели да опишемо све слободне програме из ове категорије који постоје, али смо изабрали само оне који су, према нашем мишљењу, најбољи. За крај овог серијала ћемо писати о образовном пакету Tux4Kids, као и о једној игрици која, иако је забавног карактера, има много елемената за развијање можданих вијуга.

Tux4Kids

Пројекат Tux4Kids развија високо квалитетан софтвер за децу, са циљем комбиновања забаве и учења у неодољивом пакету. Састоји се из три образовна програма:

TuxMath,

TuxPaint и

TuxTyping.

TuxMath се бави математиком, TuxPaint цртањем, а TuxTyping исправним куцањем. О TuxTyping-у смо већ писали у шеснаестом броју ЛиБРЕ! часописа, па се овога пута нећемо на њему задржавати.

TuxMath

TuxMath је образовна игра која кроз забаву деци помаже да науче математику. Наиме, пингвин је оператер за једним терминалом у који куца бројеве. Ако је укуцан број тачан резултат тражене операције, пингвин ће упуцати једначину и она ће нестати, у противном ће промашити. Циљ је упуцати све једначине пре него што падну на дно екрана.


Игра обилује једначинама, при чему су оне разврстане у категорије, од најлакше до најтеже. Најпре се уче бројеви, затим сабирање, одузимање и на крају, дељење. Постоје и игре са негативним вредностима. Најкомпликованије су оне у којима су преплетене све категорије.


За похвалу је и то што постоји опција да се ручно задају игре (једначине), мада разраду ове могућности остављамо вама.

TuxPaint

TuxPaint је програм за цртање намењен деци. Оно по чему се издваја од класичних програма за цртање овог типа, јесте то што има предефинисане облике, како би деца заиста постала мајстори сликарства.


У категорији Печати, налазе се предефинисане слике животиња. Одабиром неке од њих, чује се звук који та животиња производи, па тако деца уз цртање, могу научити и да по звуку препознају неку животињу.

Ri-Li

Ri-Li је забавна игра у којој дете управља возићем. Циљ је да дете на раскрсници усмери локомотиву на праву страну, како би локомотива сакупила све вагоне, а да при томе воз не удари сам у себе.


Верујемо да смо вам бар мало помогли у одабиру софтвера уз помоћ којег ће ваше дете учити користећи рачунар, и то кроз забаву. Но, не устручавајте се да и сами потражите неки слободан програм у овој категорији, пошто смо ми писали само о онима који су нама били најзанимљивији.

Претходни део

Корисни линкови:

[1] http://tux4kids.alioth.debian.org/

[2] http://ri-li.sourceforge.net/