петак, 26 априла, 2024
Слободни професионалац

Ваш посао, опен-сорс посао (2. део)

Аутор: Марко Кажић

Продаја претплате и услуга подршке – продаја стабилности

У прошлом броју смо видели како open-source продире у наш лични екосистем софтвера. Видели смо његов утицај на развој данашње IT индустрије и обећали смо да ћемо наставити са родитељем свих модела пословања заснованих на open-source-у, а то је продаја претплате и услуга. Зачетник саме идеје пословања заснованог на open-source-у и један од пионира продаје услуга и едукације, свакако је Red Hat Inc. Један од највећих проблема у развоју open-source-a је, супротно убеђењу многих, неспособност програмера и фирми да open-source наплате. Већи део развоја заснива се на доброчинитељима који развијају бесплатно надајући се понекој донацији.

Продајмо вредност а не производ

Један од најранијих одговора и решења на овај проблем дошао је из Red Hat-а и гласио је: „Продајмо вредност а не производ.” Red Hat је целокупан свој модел пословања подредио поклањању главног производа – оперативног система, а наплатом свих секундарних услуга, као што су корисничка и техничка подршка, едукација и сертификација. Ипак, сам модел није дошао као последица револуционарног размишљања, већ као потреба да се наплати кôд који није био у власништву Red Hat-a. Суштински, кôд је био туђ.

Ипак, генијалност овог модела лежи управо у продаји вредности. Red Hat зависи од Linux-а, његовог развоја и успеха, и тако Red Hat безрезервно помаже његов развој и продорност на тржиште. Тиме омогућава себи приступ новој бази пословних корисника који ће у будућности своје послове мигрирати на сертификоване системе које подржава Red Hat, јер пословна архитектура често не оставља простор за експерименте, а често верује само чврстом доказу као што је сертификат. Наравно, уговор о претплати1 који Red Hat склапа са корисницима, уоквирује целу слику система и подршке који добијате као решење. Иако можете и без њега сами да склопите Red Hat Enterprise Linux и користите га, концепт је такав да вам се то једноставно не исплати. Претплата такође осигурава дугорочан и сигуран прилив средстава и осигурава сталну везу корисника са Red Hat-ом. Окосницу и завршни ударац Red Hat задаје помоћу Red Hat Network-а, мреже кроз коју пласира ажурирања и безбедносне закрпе и пружа техничку подршку.

1 Red Hat Enterprise Agreement EMEA – Red Hat Enterprise Agreement EMEA

Апсолутни владар Linux Enterprise света

Око 60% имплементације Red Hat-ових производа, уже RHEL-a и услуга које из њега произлазе, одлази на сарадњу са великим вендорима и ОЕМ-има, као што су Dell, Hewlett-Packard и IBM, док већи део преосталих 40% одлази на велике ентитете који користе RHEL. Red Hat значајно циља ка пословном свету, сарађује са ОЕМ-има на интеграцији својих решења у хардвер и популаризацији своје дистрибуције кроз тај хардвер. Такође, веома је заступљен и у интерној употреби ОЕМ-а, вендора и других IT компанија. Сам приступ приватном кориснику је маргинализован јер Red Hat управо и циља на Enterprise свет. Red Hat је овим моделом успео да се удаљи од вендора и ОЕМ фирме као што је Canonical, који, узгред речено, комбинује готово све моделе пословања са open-source-ом. Поуке који оснивачи, предузетници и програмери могу да извуку из овог модела, јесте да продајом вредности и стварањем екосистема око вашег производа можете успешно да наплатите други ниво производа, али и да финансирате даљи развој пројекта. У случају Red Hat-а удица за корисника је Fedora и управо кроз њу се и гради платформа, повећава њена вредност и пружа полигон за тестирање даљег развоја комерцијалних платформи Red Hat-а. Свакако је ово кратка прича и постоји још много примера продаје услуга подршке, едукације и сертификације у Linux и open-source свету и вероватно ћемо их поменути даље у серијалу. Као што смо већ рекли, поуке овог модела за будући развој су додавање и продавање вредности и коришћење предности отворених платформи на којима се може изградити стабилност коју је релативно лако наплатити у турбулентном свету промена какав је IT свет. Надовезујући се на последњу констатацију, у следећем броју причаћемо о моделу који је најпопуларнији данас, а то је SaaS модел, и о примени какву има у open-source свету. До тада, почните да радите на неком новом Red Hat-у, знамо да умете.