среда, 24 априла, 2024
Интернет, мреже и комуникације

Apache Lucene – корак до Google-a (6. део)

Аутор: Дејан Чугаљ

Толико тога је речено, урађено, написано, и на крају објашњено у Lucene серијалу. За крај остаје фамозни Индекс који је срж Lucene.

Тај Индекс, који није обичан Index, све више сагледавајући Lucene, видимо да је то оно што чини FLOSS заједницу (прим.аут.). Индекс нам даје општу представу да Google није једини и универзални шаблон по ком би требалo да се водимо. Kао пример морамо навести инцидент који се десио у Кини и који би требало да представи класично избегавање монополизма, како у економским наукама, тако и у IT сфери.

Једноставном одлуком тако моћне компаније као што је Google, скоро трећина човечанства је остала без круцијалног дела интернет коришћења, а то је претрага (прим.аут.). Резултат овог монополистичког понашања Google-а је изродио Baidu, јединствени претраживач коришћен само у Кини, а нама даје за пример употребу Lucene фамилије јединственог принципа, алгоритама, који смо до сада укратко, колико је то могуће, „претрчали” у Java програмском језику.

Иако би овде требало да широко разматрамо Индекс, тај појам о ком говоримо скоро седам месеци, покушаћемо да га сведемо на неко теоријско разматрање опште-затеченог стања глобалног IT-а. Зашто спомињемо ово, зашто је то толико битно у овако „разрађеном” и „усклађеном”, скоро па бисмо рекли и стандардизованом свету интернет технологија? Оно што чини интернет, управо је та слобода, FLOSS заједница, дељење опште стеченог знања и тежња ка побољшању, окосница младих научника који стреме остваривању циља науком, а у сврху побољшања свеопштег. Тако је и рођен GNU/ Linux(прим.аут.).

Невероватно залагање, самопожртвовање RichardMatthewStallman-а, оставило је open-source лиценцу – GNU General iPublic License (http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License) као завештање пионирског корака којим смо се приближили управо тим Lucene Индексом. Како бисмо објаснили тај исти Индекс, морамо да се вратимо на почетак серијала и да опет споменемо да је Lucene управо произишао из Google-а, тј. једног од „радника” који је радио у Google-овом развојном тиму.

Некако остајемо затечени чињеницом да се све своди на појединце, индивидуе, да су највећа открића везана уско, широко, за те бриљантне умове, који склапајући све коцкице у целину, дају нама, обичним људима, могућност да се некако одвојимо од глобалистичко-монополистичке основе и да почнемо да размишљамо својом главом (прим.аут.).

Оно што чини тај фамозни Lucene Индекс специјалним, није више у сфери програмирања, алгоритма, већ представља окосницу, прву линију фронта борбе којом би требалo сви да се водимо, али како наши читаоци прате ЛиБРЕ! часопис, и самим тим што читају крај серијала о Lucene, мислимо да смо корак ближе победи (прим.аут.).

Претходни део