petak, 19 aprila, 2024
Internet, mreže i komunikacije

Apache Lucene – korak do Google-a (6. deo)

Autor: Dejan Čugalj

Toliko toga je rečeno, urađeno, napisano, i na kraju objašnjeno u Lucene serijalu. Za kraj ostaje famozni Indeks koji je srž Lucene.

Taj Indeks, koji nije običan Index, sve više sagledavajući Lucene, vidimo da je to ono što čini FLOSS zajednicu (prim.aut.). Indeks nam daje opštu predstavu da Google nije jedini i univerzalni šablon po kom bi trebalo da se vodimo. Kao primer moramo navesti incident koji se desio u Kini i koji bi trebalo da predstavi klasično izbegavanje monopolizma, kako u ekonomskim naukama, tako i u IT sferi.

Jednostavnom odlukom tako moćne kompanije kao što je Google, skoro trećina čovečanstva je ostala bez krucijalnog dela internet korišćenja, a to je pretraga (prim.aut.). Rezultat ovog monopolističkog ponašanja Google-a je izrodio Baidu, jedinstveni pretraživač korišćen samo u Kini, a nama daje za primer upotrebu Lucene familije jedinstvenog principa, algoritama, koji smo do sada ukratko, koliko je to moguće, „pretrčali” u Java programskom jeziku.

Iako bi ovde trebalo da široko razmatramo Indeks, taj pojam o kom govorimo skoro sedam meseci, pokušaćemo da ga svedemo na neko teorijsko razmatranje opšte-zatečenog stanja globalnog IT-a. Zašto spominjemo ovo, zašto je to toliko bitno u ovako „razrađenom” i „usklađenom”, skoro pa bismo rekli i standardizovanom svetu internet tehnologija? Ono što čini internet, upravo je ta sloboda, FLOSS zajednica, deljenje opšte stečenog znanja i težnja ka poboljšanju, okosnica mladih naučnika koji streme ostvarivanju cilja naukom, a u svrhu poboljšanja sveopšteg. Tako je i rođen GNU/ Linux(prim.aut.).

Neverovatno zalaganje, samopožrtvovanje Richard-a Matthew-a Stallman-a, ostavilo je open-source licencu – GNU General iPublic License (http://en.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License) kao zaveštanje pionirskog koraka kojim smo se približili upravo tim LuceneIndeksom. Kako bismo objasnili taj isti Indeks, moramo da se vratimo na početak serijala i da opet spomenemo da je Lucene upravo proizišao iz Google-a, tj. jednog od „radnika” koji je radio u Google-ovom razvojnom timu.

Nekako ostajemo zatečeni činjenicom da se sve svodi na pojedince, individue, da su najveća otkrića vezana usko, široko, za te briljantne umove, koji sklapajući sve kockice u celinu, daju nama, običnim ljudima, mogućnost da se nekako odvojimo od globalističko-monopolističke osnove i da počnemo da razmišljamo svojom glavom (prim.aut.).

Ono što čini taj famozni LuceneIndeks specijalnim, nije više u sferi programiranja, algoritma, već predstavlja okosnicu, prvu liniju fronta borbe kojom bi trebalo svi da se vodimo, ali kako naši čitaoci prate LiBRE! časopis, i samim tim što čitaju kraj serijala o Lucene, mislimo da smo korak bliže pobedi (prim.aut.).

Prethodni deo