петак, 26 априла, 2024
Пулс слободе

О хакерспејсу

Аутор: Стефан Ножинић

Шта је хакерспејс?

Хакерспејс (енг. Hackerspace) је место где се различити људи сличних интересовања могу окупити, дружити и размењивати искуства и знања која се тичу технологије, науке, уметности и осталих области. Хакерспејс је често руковођен заједницама и непрофитним организацијама, мада се у последње време могу приметити и комерцијални хакерспејсови као и они унутар великих фирми које се баве технологијом. Одсуство великих хакерспејсова се не може приметити ни код универзитета, а уз њих често иду и најразличитије лабораторије. Није редак случај да се у овим просторијама могу пронаћи неки од најгенијалнијих људи данашњице као што су Richard Stallman и Mitch Altman. Хакерспејс се најчешће финансира од стране сопствених припадника кроз чланарину. Ако је хакерспејс организован на универзитету, финансирање је могуће и из буџета универзитета. Није редак случај да се финансирање обавља кроз сарадњу са фирмама и кроз донације и спонзорства.

Како направити један?

Eric Michaud, оснивач HacDC hackerspace-а, написао је серијал од седам делова о томе како направити сопствени хакерспејс. Ми вам преносимо тај серијал укратко:

Пре свега, важно је нагласити да су оваква места распоређена свуда по свету и да је данас много лакше добити помоћ и подршку, него што је то било могуће пре двадесет година када је интернет био мање распрострањен и када ова идеологија није била толико активна. Како Eric предлаже, прво што је потребно приликом оснивања хакерспејса, јесте одлука о томе коме је иницијално намењен тај хакерспејс. Ово наизглед може представљати проблем оснивачима који нису сигурни коме је намењен и кога очекују, односно, не могу унапред да предвиде дешавања. Треба напоменути да то није толико битно, касније се заједница може ширити, али је битно основати иницијални тим окупљен око једне идеје, а касније се он може, по потреби, проширити. Оваква одлука даје могућности да се одреде алати и сам потребан материјал у почетку. На пример, ако је ваш хакерспејс намењен развијању вештачке интелигенције, потребно је обезбедити рачунаре и интернет, али није толико неопходно обезбедити неке друге алате који се не употребљавају у тој области превише.

Следеће што је потребно, јесте, наравно, простор. Простор може да зависи од тога чиме ће се ваш хакерспејс бавити, али углавном је потребно да има основна средства за почетак као што су напајање 220V AC, добро осветљена просторија тако да може да улази природно светло, тамна просторија (или могућност да се направи иста), вода и приступ сваког дана у недељи. Исто тако, пожељно је направити листу потребних алата, опреме и свега што ће бити неопходно. Не треба предвиђати будућност и узети све у обзир са идеологијом „можда затреба касније”, већ је потребно обезбедити основне алате и опрему, а касније их надоградити по потреби и према финансијским могућностима. Сам простор може бити било шта и било где, тако да испуњава ваше услове. Простор могу обезбедити, на пример, школа и универзитет, али можете и своју гаражу учинити хакерспејсом.

Како је локација битна из више разлога, потребно је за сваку могућу селекцију видети предности и мане, а ми вам нудимо кратку листу предлога за локацију вашег хакерспејса:

  1. Изнајмљени простор – потребан је новац, али је зато обезбеђен основним стварима наведеним горе.
  2. Гаража – што да не? Доноси уштеду у новцу у смислу да не морате плаћати ренту.
  3. Део ваше фирме у којој сте запослени – одлично место ако ваша фирма има могућности и воље да вам обезбеди простор.
  4. Универзитет – ако сте студент, можете се распитати има ли воље за тако нешто и тако успут пронаћи нове чланове тима.

Када знате где ћете набавити опрему, алате и сам простор, потребно је организовати тим и поделити задатке. Много је важно да сваки члан буде одговоран и да испуњава своја обећања како би заједница заживела. Потребно је бити пажљив и узети у обзир друге обавезе осталих чланова, али и остали чланови треба да буду организовани и да испуњавају своје обавезе.

После свега долази и она болна тачка – новац. Новац је потребан ако узимате простор, плаћате вођење „папирологије”, или плаћате опрему, а исти се може прикупити на више начина:

  1. Чланарина.
  2. Продаја производа.
  3. Донације.
  4. Предавања и радионице.
  5. Корпоративна спонзорства.
  6. Изнајмљивање простора.

Како Eric препоручује, увек је паметно чувати одређени износ новца „за сваки случај”, ако вам се деси да изгубите спонзора и слично. Када је све ово готово, хаковање може да почне.

Корисни линкови:

[1] https://www.adafruit.com/blog/2012/11/12/how-to-start-a-hackerspace/
[2] https://hackerspace.rs/
[3] http://oosm.org/