петак, 26 априла, 2024
Ослобађање

Gwenview

Аутор: Слободан Николић

Већина програма који су намењени за преглед слика, а које срећемо у разним дистрибуцијама Linuksa, засновани су на GTK библиотекама, док пред KDE корисницима стоји знатно мањи избор. Као подразумевани прегледач уз KDE графичко окружење, већ дуги низ година нам стиже апликација Gwenview. Поред тога што корисницима омогућава једноставну манипулацију фотографијама, овај програм поседује могућност да изврши основне измене као што су опсецање, промена величине и поправка црвених очију. Функционалност се може још проширити инсталацијом додатка kipi, који овом програму додаје читав сет разних опција које могу бити корисне у свакодневној употреби.

Gwenview поседује сучеље које се састоји из три дела: бочни панел, трака са смањеним сличицама и главни део за приказ актуелне фотографије. Трака са сличицама се може преместити и у вертикални положај, а омогућено је и њено тренутно искључивање. Опцију невидљивости може да користи и леви, бочни панел који своје функције извршава преко три картице: фасцикле, подаци и радње. Преко картице Фасцикле, омогућава се преглед стабла фасцикли и партиција на вашем рачунару и њихова манипулација. Картица Подаци корисницима пружа на увид доступне метаподатке о слици, као што су име, величина, време, димензије, коментар, exif итд. Преко картице Радње доступне су основне опције за промену величине, опсецање, промену положаја, преименовање, копирање, премештање, брисање итд.

Gwenview може да се користи у три основна режима: преглед, приказ и преко целог екрана. Постоји и опција почетне странице, а у том случају, на главном делу ћемо видети историју најчешће коришћених фотографија, линкове ка личној фасцикли, другим партицијама и смећу. У режиму прегледа, омогућен је једноставан начин за навигацију кроз садржаје фасцикли, слично као код управљача датотекама Dolphin. Наведите курсор на слику и добићете могућност ротације и приказа у пуном екрану. У режиму приказа, Gwenview се понаша као већина сличних апликација које су намењене за преглед слика. У средњем делу видимо одабрану слику, а тастерима М и Т одређујемо хоће ли бити видљиви бочни панел и трака са сличицама. Корисници којима нису довољне функције којима располаже Gwenview, имају могућност да прошире спектар његове употребљивости. Потребно је само да у свом менаџеру пакета пронађу и инсталирају додатак kipi-plugins, који је доступан у свим познатим дистрибуцијама. У траци менија, под ставком прикључци, појавиће се бројне опције које вишеструко увећавају основне функције које Gwenview подразумевано поседује. Као најважније, могу да се напомену: асистент штампе, напреднa пројекција слајдова (slideshow), измена метаподатака, креирање календара и пакетна обрада. Омогућен је извоз материјала на двадесетак најпознатијих сервиса, док се опција увоза подразумева за удаљени рачунар, скенер, сервис Pikasa (eng. Picasa) и друштвену мрежу Fejsbuk.

* * *

Током тестирања, Gwenview нам је одао утисак потпуно заокружене апликације која се савршено уклапа у своје природно KDE радно окружење. Преглед и управљање сликама се обавља лагодно и омогућава право задовољство, поготово ако смо навикли да се потпомажемо коришћењем тастерских пречица. Само сучеље апликације је чисто и интуитивно, па верујемо да и они који га први пут угледају, неће имати проблема приликом организовања окружења, према својим навикама и потребама. Функције које програм поседује, представљају добро заокружену целину, која се очекује од софтвера сличне намене и као такав Gwenview заслужује да га препоручимо будућим корисницима. Још нешто – ако се у фасцикли са вашим сликама, случајно нађе и неки видео материјал, Gwenview ће га отворити без проблема, као прави видео плејер.