субота, 27 априла, 2024
Сам свој мајстор

LaTeX презентација – Beamer

Аутори: Никола Харди и Стефан Ножинић

Шта је Beamer?

Beamer је LaTeX класа намењена за припрему презентација. Надамо се да смо у претходних неколико бројева успели да вас заинтересујемо за LaTeX и његове чаролије. Beamer омогућава да „испрограмирате” презентацију и колико год то страшно може да звучи, ипак постоје врло добри разлози за такву вратоломију (прим.аут.).

Зашто Beamer?

Сада се вреди запитати откуд потреба да се овако нешто ради поред већ постојећих слободних, али и комерцијалних алата за израду презентација. У наставку наводимо само неке од разлога:

ASCII: Презентације је могуће прегледати и мењати у било ком уреднику текста.

Портабилност: Због своје природе али и портабилности самог LaTeX пакета, Beamer се може употребљавати на разним платформама, како комерцијалним тако и слободним, па тиме не ограничава корисника на једну конкретну платформу.

Прегледност: Поред тога што се може писати у ASCI формату, Beamer нуди и прегледан кôд, па тиме није много теже пратити презентацију и у уреднику текста.

Брзина: Ако поседујете старији рачунар, или ваш i7 процесор покреће веома захтевне програме, а вама је потребно да баш у том тренутку израдите презентацију, Beamer ће вам то омогућити, јер због његове природе, највише ресурса узима претварање кода у PDF или у неку другу презентацију.

Модерни програми за креирање презентација јесу лепи и једноставни за употребу, али се може отворено рећи да су ипак превише гломазни, што може да представља проблем на старијим рачунарима.

Праћење верзија докумената може да се претвори у праву ноћну мору. Међутим, ако радимо са текстуалним фајловима, можемо да се послужимо алатима као што је git. Ово такође може да буде врло добар начин за сарадњу са колегама – употребом врло једноставних и проверених алата.

Следећа ствар је већ врло субјективна, свако има свој укус, али сналажење у обимнијим презентацијама може бити проблем. Где и која секција почиње? Шта је већ речено? Шта је на претходном, а шта на два следећа слајда? Често се догађа да презентацију прво испланирамо и уобличимо на папиру, па према том шаблону направимо и слајдове. Зашто се уз мало LaTeX-а између редова, тај шаблон не би сам претворио у лепу презентацију?

Колико вам се пута догодило да неколико минута пред само презентовање приметите да ваша презентација на пројектору не изгледа ни приближно онако као на вашем рачунару? Проблеми могу бити многобројни, а најчешћи узрок је некомпатибилност формата. Производ LaTeXBeamer презентације је PDF, а PDF свугде изгледа исто, зар не?

Уз све ове разлоге, вреди напоменути да у рукама имамо пуну моћ LaTeX-а што значи много – писање формула, шаблони, макрои, функције, састављање више фајлова у један и све остало.

Пример

Следи пример једноставне презентације са основним елементима.

\documentclass{beamer}

\begin{document}
\begin{frame}{Naslov}
Hello world!
\end{frame}
\end{document}

Овај садржај је потребно сачувати у текстуални фајл који најчешће има .tex екстензију. Тај фајл потом компајлирамо, као и сваки други LaTeX документ. Другим речима, претворимо га у PDF следећом командом:

pdflatex primer.tex

Требало би да као резултат добијете PDF фајл са једним слајдом.

У наредним бројевима ћемо пружити дубљи и детаљнији увид у Beamer и боље се упознати са његовим могућностима.