среда, 17 априла, 2024
Представљамо

Ubuntu Mate 14.10

Аутор: Дејан Маглов

Двадесет и трећег октобра објављена је нова редовна стабилна верзија Ubuntu 14.10 кодног назива Utopic Unicorn. Ubuntu нас је већ навикао да на сваких шест месеци избацује ново стабилно издање. Такође смо се навикли на то да верзија након LTS издања не доноси ништа спектакуларно ново. Ове верзије обично исправљају уочене грешке у LTS издању и тек наговештавају неке нове, будуће функционалности.

Можда и не бисмо писали текст о Ubuntu 14.10 да ово издање није јубиларно. Наиме, пре тачно десет година, у октобру 2004. године, објављена је прва стабилна верзија Ubuntu 4.10 кодног назива Warty Warthog.

Из историје

Иако Warty Warthog можда није била идеална Linux дистрибуција, ипак је она покренула Linux револуцију. Canonical који стоји иза пројекта Ubuntu, од самог старта пројекта имао је у глави револуционарну идеју да понуди Linux дистрибуцију, која ће бити намењена обичном кориснику, што у то време није био чест случај. Debian, који је послужио као основа за Ubuntu, имао је скоро све потребне алате да приближи Linux обичном кориснику, али сам није био толико једноставан за инсталирање, конфигурисање и коришћење.

Већ први Ubuntu је донео „живи” инсталациони диск, графички инсталер, synaptic као графички пакет менаџер, Gnome 2 као главно графичко окружење са и без укључених графичких ефеката, једноставне графичке алате за прилагођавање изгледа графичког окружења, за конфигурисање мреже, конекције са интернетом, лепу колекцију прединсталираног софтвера и тако даље. Почетник практично, ако није хтео, није морао да улази у терминал да би подесио свој систем.

Оваква филозофија је одмах привукла бројну заједницу око овог пројекта, а то је „лансирало” Ubuntu у сам врх популарности међу многобројним Linux дистрибуцијама. Потврду добре филозофије је донело време. Поред Debian-а, Ubuntu је постао најчешћа основа за нове Linux дистрибуције. Неке од тих деривата Ubuntu-а су постале још једноставније за обичног корисника тако да је Ubuntu од филозофије „Linux за свакога” можда мало занемарио кориснике старијег хардвера, а акценат ставио на иновације и освајање што веће ширине хардвера од десктоп и лаптоп рачунара преко сервера, таблета, мобилних телефона и других уређаја.

Ubuntu Mate 14.10

Упоредо са објављивањем званичних Ubuntu „укуса”1 (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Ubuntu Gnome и други) ових дана је објављен један од, за сада, незваничних Ubuntu „укуса” – Ubuntu Mate 14.10.

Ubuntu Mate доноси класични „укус” старог Ubuntu-а са Gnome 2 графичким окружењем који смо сви толико волели. Да се подсетимо, Mate је форк Gnome 3 који доноси поново изглед и функционалност Gnome 2 графичког окружења. Осим што Mate „гађа” Gnome 2 носталгичаре, он нам доноси и мању хардверску захтевност у односу на Gnome 3. Мања захтевност Mate графичког окружења гарантује већу позорност, не само носталгичара него и корисника са слабијим хардвером.

Mate је задржао изузетну конфигурабилност Gnome 2 окружења. Не само да је могуће прилагодити изглед Mate-а по сваком укусу, већ је и то јако лако урадити помоћу графичких програма за ту намену. Mate одлично сарађује са Compiz и Emerald менаџерима прозора што доноси још могућности за унапређење изгледа овог графичког окружења.

Спој одличне Ubuntu основе и Mate графичког окружења гарантује потпуни успех овог Ubuntu „укуса” који ће врло брзо, сигурни смо у то, постати део званичних Ubuntu „укуса”. Иако је штета што прва верзија Ubuntu Mate-а није изашла шест месеци раније заједно са LTS верзијом Ubuntu-а, овако темпиран излазак се савршено поклапа са годишњицом Ubuntu-а и враћа нас у носталгичне дане Ubuntu-а без графичког окружења Unity.

1 Укус представља врсту Ubuntu система. Врсте се међусобно разликују по графичком окружењу и по прединсталираном софтверу и алатима. У основи сваке врсте је Ubuntu оперативни систем.

Карактеристике

Као и званични Ubuntu „укуси”, Ubuntu Mate долази као ISO слика за „живи” инсталациони диск или USB стик величине 1GB (живи DVD). ISO слика се може преузети са странице пројекта https://ubuntu-mate.org/. Корисницима су на располагању ISO верзије за 32-битне и 64-битне рачунаре (PC) као и 64-битна верзија за Apple Mac рачунаре.  

По спецификацији минимални хардверски захтеви за Ubuntu Mate 14.10 су:

  • Pentium III 750MHz
  • 512MB RAM
  • 8GB празног простора на тврдом диску
  • Бутабилни DVD-ROM читач/писач
  • SVGA видео адаптер резолуције 1024×768

Иако је незванични Ubuntu пројекат, Ubuntu Mate живи диск је рађен истим алатима као и сви остали Ubuntu „укуси”. Самим покретањем „живог” диска, осим што има промењене боје, ни по чему се не разликује од своје друге званичне браће. Исто се може рећи и за сам графички инсталер. Ко је једном инсталирао било који новији Ubuntu „укус”, неће имати проблема ни са инсталацијом Ubuntu Mate-a.

Свеже инсталирани Ubuntu Mate неће својим подразумеваним изгледом разочарати ни захтевније кориснике. Аутори су се озбиљно потрудили да до детаља дизајнерски „испеглају” ову верзију Ubuntu-а. И за нас је било изненађење кад смо увидом у тим који је реализовао Ubuntu Mate, видели да су за овако добар изглед одговорна и два човека са наших простора – Гоце Митевски и Иван Пејић. За оне још захтевније, Ubuntu Mate има сасвим довољно алата, припремљених тема и wallpaper-a, тако да корисник може да га уреди баш по свом укусу.

Ubuntu Mate 14.10 од прединсталираног софтвера доноси:

  • Kernel 3.16
  • Firefox 33
  • Thunderbird 31.2
  • HexChat 2.10.0
  • Pidgin 2.10.9
  • LibreOffice 4.3.2.2
  • Atril PDF reader 1.8.1 (Мате верзија Evince-a)
  • ShotWell 0.20.1
  • Caja 1.8.2 (Mate верзија Nautilus-a)
  • Pluma 1.8.1 (Мате верзија Gedit-a)
  • Brasero 3.10.0
  • Totem 3.10.1
  • Rhythmbox 3.0.3
  • Cheese

Овај пакет прединсталираног софтвера је углавном стандардан у осталим Ubuntu „укусима”, и обезбеђује добру основу за даљи рад на овом оперативном систему. За све остало што кориснику може да недостаје, задужен је Ubuntu Software Center 13.10, који је стандардни графички пакет менаџер у свим издањима Ubuntu-а.

Утисци

Први утисак је да Ubuntu Mate јесте пријатно изненађење. Првенствено је намењен десктоп рачунарима са нешто слабијим хардвером. Иако спецификација тврди да он може да ради на рачунарима са 512MB RAM-а, ми нисмо убеђени да би тај рад био много угодан. На „леру” Ubuntu Mate „троши” око 300MB RAM-а, тако да за неки озбиљнији рад нема много простора. Овако слаб рачунар би пречесто посезао за SWAP простором што би га трагично успорило, зато је наша препорука да је апсолутни минимум за иоле озбиљнији рад на Ubuntu Mate рачунару 1GB радне меморије.

Ubuntu Mate прети да буде први избор за Ubuntu класик носталгичаре. Потребно је само да сачекамо да овај систем мало сазри и да „преболи стандардне дечије болести”. До тада ће, највероватније, постати и званични Ubuntu „укус” што ће му обезбедити и сигурнију будућност.