петак, 26 априла, 2024
Хардвер

Биглбон Блек Рев Ц (2. део) – Инсталација Дебијан система

Водич од првог дана (2. део)

Аутор: Ненад Марјановић

Као што смо најавили у претходном броју ЛиБРЕ! часописа (тридесети број), говорићемо о инсталацији, односно ажурирању система на интегрисаној eMMC меморији, капацитета 4GB. Ова меморија је бољих перформанси од SD микрокартица и жеља нам је да користимо SD картицу као додатни простор за чување података. Препоручујемо ову варијанту за покретање система (енг. System boot).

Претпоставимо да сте већ добили BBB плочу, и да сте спремни да започнете свој први пројекат. У овом водичу покрићемо ажурирање Debian инсталације последње доступне верзије.

Овај приручник је намењен искључиво корисницима Linux рачунара, без обзира на дистрибуцију коју користе. За разлику од Windows корисника, Linux корисници не морају инсталирати додатне управљачке програме (енг. drivers). Linux корисницима се препоручују мала подешавања коришћењем доступне конфигурационе bash скрипте.

Напомена: Овај корак није обавезан, али се препоручује.

На вашем Linux рачунару отворите терминал и покрените следећу команду:

wget http://goo.gl/zRviTN 2>/dev/null -O- | bashАжурирање оперативног система

BBB Rev C долази са Debian 7 ARM верзијом на интегрисаној eMMC меморији. Потребно је ажурирати систем на последњу стабилну верзију пре коришћења уређаја. Разлог за ову операцију су коришћење стабилнијег кернела и чињеница да су уклоњени проблеми везани за изворни оперативни систем.

За сада није потребно повезати BBB са вашим рачунаром, иако знамо да то очекујете са великим нестрпљењем.

За овај процес су нам потребни:

  • Рачунар са Linux системом
  • Меморијска SD картица (4GB се препоручује уколико немате већу)
  • 5V напајање (фабричко напајање, напајање преко USB-а није довољно)
  • Последња верзија оперативног система

ISO, односно IMG фајлови су компресовани у xz датотеке те је најбоље инсталирати xz алате да би нам олакшали рад у терминалу.

Ово је пример Debian/Ubuntu инсталације:

sudo apt-get install xz-utils

Најновија верзија eMMC система је доступна на web адреси http://beagleboard.org/latest-images.

wget http://debian.beagleboard.org/images/BBB-eMMC-flasher-debian-7.5-2014-05-14-2gb.img.xz

Обавезно треба проверити да ли сте преузели добру верзију система, у овом случају BBB-eMMC-flasher а не Debian SD верзију.

Декомпресовање датотеке:

unxz BBB-eMMC-flasher-debian-7.5-2014-05-14-2gb.img.xz

На овај начин смо завршили прву фазу припрема. Потребно је форматирати SD меморијску картицу у формат FAT32. За те потребе, препоручљиво је инсталирати алат dosfstools.

Инсталација dosfstools Debian / Ubuntu

sudo apt-get install dosfstools

Инсталација dosfstools Arch

pacman -Sy dosfstools

Инсталација dosfstools Slackware

slackpkg install dosfstools

Уметните SD меморијску картицу и сачекајте да се она аутоматски учита (монтира, енг. mount) појављивањем диск иконице на екрану вашег рачунара. Прво пронађите име односно путању (енг. path) меморијске картице. За то у терминалу као root корисник покрећемо команду:

fdisk -l

Уколико сте успешно установили локацију, приступите форматирању ( /dev/sdc1 је само наш пример)

mkdosfs -F 32 -I /dev/sdc1

НАПОМЕНА: Будите пажљиви при овој операцији и одаберите меморијску картицу, а не неки од ваших дискова!

Остаје нам само копирање новог система (односно IMG фајла) на меморијску картицу:

sudo dd if=BBB-eMMC-flasher-debian-7.5-2014-05-14-2gb.img of=/dev/sdX bs=1M

Ово може потрајати неколико минута. На крају овог процеса, извадите SD меморијску картицу из рачунара и повежите исту са BBB плочом коришћењем интегрисаног SD адаптера. Не заборавите да BBB Rev C не сме бити спојен са напајањем пре овог корака.

Остаје вам такозвано флешовање система, тачније eMMC меморије. Потребно је држати S2 дугме, односно „Boot” дугме, које се налази недалеко од кућишта меморијске картице на BBC Rev C плочи, а затим утакните кабл од напајања и сачекајте да се прва лампица (LED) упали. Можете пустити S2 дугме и скувати кафу (чај), и у миру сачекати да се процес заврши (прим.аут.). Када се све LED лампице упале у исто време, то је знак да сте успешно завршили цео подухват. Користите „Power” дугме да бисте искључили BBB Rev C плочу.

На крају вам остаје reboot система, али обавезно извадите SD меморијску картицу из BBB Rev C меморијског адаптера. Када се улогујете путем локалне IP адресе (192.168.1.x) отварањем SSH сесије, користите debian за обе вредности, корисничко име и лозинку! При овој конекцији довољан вам је USB кабал за напајање и интернет кабал.

ssh debian@192.168.1.x

Како сазнати IP адресу?

Најједноставнији начин је да се повежете на свој рутер и да погледате адресу новоповезаног уређаја. Такође вам препоручујемо подешавање фиксне, односно статичке IP адресе. У супротном, при сваком старту система ваш рутер/модем ће давати нову адресу BBC Rev C оперативном систему. О подешавањима ових вредности писаћемо у наредном броју ЛиБРЕ! часописа.