уторак, 23 априла, 2024
Интернет, мреже и комуникације

Tiny Tiny RSS

Аутор: Дејан Чугаљ

Google je мултинационална компанија основана у прошлом веку (Септембар 4, 1998. године), која је имала велики утицај на IT (енг. Information Technology) крајем двадесетог века, а сасвим сигурно ће имати и у двадесет првом веку.

Оснивачи Google-а, Larry Page и Sergey Brin, успех и утицај који тренутно имају у IT-у, великим делом могу да захвале корисницима који користе њихове услуге. Главни производ целог пројекта Google свакако је њихов претраживач али и „суб-модули” који се појављују с времена на време, који су веома корисни и занимљиви самом кориснику. Међутим, ти потпројекти (суб-модули) представљају велики проблем, јер исто тако како се појаве, мистериозно и нестану са тржишта.

Један од Google-ових потпројеката је био и Google Reader ( http://www.google.com/reader ). Google Reader је RSS/Atom агрегатор креиран почетком 2005. године од стране Google-овог инжењера ChrisWetherell-а, а у рад је пуштен 7. октобра 2005. године преко Google-Labs-а.

Пишемо у прошлом времену јер нас је Google Reader „оставио на цедилу” 2013. године, после осам година ( http://goo.gl/w0P4CQ ). Као представници FLOSS заједнице, можемо да укажемо на недостатке и пропусте које праве тако велике компаније, а директно утичу на наш живот. Додуше, Google је најавио гашење на време, па су сви корисници добили четири месеца да нађу алтернативу.

Ово није изолован пример затварања власничких online web сервиса и то је чињеница коју FLOSS заједница може да искористи. FLOSS сервиси су отвореног кôда, па чак и да се деси оваква непријатност, увек је ту заједница да преузме пројекат и настави даље да га развија.

Нама није занимљив толико Google-ов RSS читач и разлози гашења истог, колико нам је занимљив пројекат отвореног кôда Tiny Tiny RSS (TTRss), аутора AndrewDolgov-а.

TTRss је web базиран RSS/Atom читач и агрегатор првенствено намењен „повлачењу” вести са било које Web локације, а на којој је омогућено праћење вести овим форматом, са мноштвом функционалности које споменути сервис никада није ни имао, а уз све то не може да буде угашен.

Инсталација

Инсталација вашег сопственог RSS/Atom агрегатора је поприлично једноставна, али пре него што се упустите у овај „викенд пројекат”, неки предуслови морају бити задовољени. Пре свега, потребан вам је GNU/Linux Web hosting који подржава верзију PHP-а 5.3 или новију, MySQL (InnoDB се захтева, MyISAM неће радити – прим.аут.) или Postgresql базу података, где ћете инсталирати TTRss web апликацију . У данашње време постоје јефтини hosting планови, али ако сте само радознали и хоћете да сазнате могућности које пружа TTRss, довољно вам је да у локалу „подигнете” сервер и инсталирате TTRss.

Претпоставимо да сте упознати како се то ради ( http://goo.gl/p8VYiv ), али ако нисте, прелистајте раније бројеве ЛиБРЕ! часописа (број 7 – Инсталација LAMP сервера)!

Након што је подешено основно окружење, потребно је преузети последњу дистрибуцију Tiny-Tiny-RSS-1.x.x.tar.gz са адресе: http://goo.gl/ywUPn1 . У тренутку писања чланка, актуелна верзија је 1.14 (21. окт, 2014).

Након преузимања распакујте .tar.gz датотеку и учитајте на свој Web hosting FTP клијентом (нпр. https://filezilla-project.org ), било да је на удаљеном серверу или на локалном.

Након овог корака, потребно је само усмерити интернет претраживач на URL у формату: „ http://vas-sajt.com/tt-rss/install ” и пропратити упутства.

Све што је потребно након тога, јесте да се пријавите подразумеваним корисничким именом и лозинком: admin и password. Обавезно промените лозинку, корисничко име и истражујте овај RSS/Atom агрегатор!

Да ово све не би остало само на Web интерфејсу, аутор овог пројекта Andrew Dolgov потрудио се да имплементира Android апликацију која је такође отвореног кôда, о којој можете више прочитати на адреси: http://goo.gl/ZYvxTp

Надамо се да смо вас заинтересовали и убедили да су пројекти отвореног кôда суштински покретачи слободе у IT свету који су ту за нас, независно од околности.

ЛиБРЕ! тим се потрудио да инсталира TTRss сервер на локацију: http://libre.javasrbija.com/rss/ који ће бити неко време активан, да бисте могли да стекнете први утисак како то у стварности изгледа (приступни параметри су USER: libre, PASS: libre).

Такође, можете да преузмете Android апликацију ( http://goo.gl/pYdtRS ) и да подесите параметрима:

Секција: Connection

Tiny Tiny RSS URL: http://libre.javasrbija.com/rss/

Login: libre
Password: libre

Корисни линкови:

Аутор TTRss : http://goo.gl/ogZeCv