petak, 19 aprila, 2024
Internet, mreže i komunikacije

Tiny Tiny RSS

Autor: Dejan Čugalj

Google je multinacionalna kompanija osnovana u prošlom veku (Septembar 4, 1998. godine), koja je imala veliki uticaj na IT (eng. Information Technology) krajem dvadesetog veka, a sasvim sigurno će imati i u dvadeset prvom veku.

Osnivači Google-a, Larry Page i Sergey Brin, uspeh i uticaj koji trenutno imaju u IT-u, velikim delom mogu da zahvale korisnicima koji koriste njihove usluge. Glavni proizvod celog projekta Google svakako je njihov pretraživač ali i „sub-moduli” koji se pojavljuju s vremena na vreme, koji su veoma korisni i zanimljivi samom korisniku. Međutim, ti potprojekti (sub-moduli) predstavljaju veliki problem, jer isto tako kako se pojave, misteriozno i nestanu sa tržišta.

Jedan od Google-ovih potprojekata je bio i Google Reader ( http://www.google.com/reader ). Google Reader je RSS/Atom agregator kreiran početkom 2005. godine od strane Google-ovog inženjera Chris-a Wetherell-a, a u rad je pušten 7. oktobra 2005. godine preko Google-Labs-a.

Pišemo u prošlom vremenu jer nas je Google Reader „ostavio na cedilu” 2013. godine, posle osam godina ( http://goo.gl/w0P4CQ ). Kao predstavnici FLOSS zajednice, možemo da ukažemo na nedostatke i propuste koje prave tako velike kompanije, a direktno utiču na naš život. Doduše, Google je najavio gašenje na vreme, pa su svi korisnici dobili četiri meseca da nađu alternativu.

Ovo nije izolovan primer zatvaranja vlasničkih online web servisa i to je činjenica koju FLOSS zajednica može da iskoristi. FLOSS servisi su otvorenog kôda, pa čak i da se desi ovakva neprijatnost, uvek je tu zajednica da preuzme projekat i nastavi dalje da ga razvija.

Nama nije zanimljiv toliko Google-ov RSS čitač i razlozi gašenja istog, koliko nam je zanimljiv projekat otvorenog kôda Tiny Tiny RSS (TTRss), autora Andrew-a Dolgov-a.

TTRss je web baziran RSS/Atom čitač i agregator prvenstveno namenjen „povlačenju” vesti sa bilo koje Web lokacije, a na kojoj je omogućeno praćenje vesti ovim formatom, sa mnoštvom funkcionalnosti koje spomenuti servis nikada nije ni imao, a uz sve to ne može da bude ugašen.

Instalacija

Instalacija vašeg sopstvenog RSS/Atom agregatora je poprilično jednostavna, ali pre nego što se upustite u ovaj „vikend projekat”, neki preduslovi moraju biti zadovoljeni. Pre svega, potreban vam je GNU/Linux Web hosting koji podržava verziju PHP-a 5.3 ili noviju, MySQL (InnoDB se zahteva, MyISAM neće raditi – prim.aut.) ili Postgresql bazu podataka, gde ćete instalirati TTRss web aplikaciju . U današnje vreme postoje jeftini hosting planovi, ali ako ste samo radoznali i hoćete da saznate mogućnosti koje pruža TTRss, dovoljno vam je da u lokalu „podignete” server i instalirate TTRss.

Pretpostavimo da ste upoznati kako se to radi ( http://goo.gl/p8VYiv ), ali ako niste, prelistajte ranije brojeve LiBRE! časopisa (broj 7 – Instalacija LAMP servera)!

Nakon što je podešeno osnovno okruženje, potrebno je preuzeti poslednju distribuciju Tiny-Tiny-RSS-1.x.x.tar.gz sa adrese: http://goo.gl/ywUPn1 . U trenutku pisanja članka, aktuelna verzija je 1.14 (21. okt, 2014).

Nakon preuzimanja raspakujte .tar.gz datoteku i učitajte na svoj Web hostingFTP klijentom (npr. https://filezilla-project.org ), bilo da je na udaljenom serveru ili na lokalnom.

Nakon ovog koraka, potrebno je samo usmeriti internet pretraživač na URL u formatu: „ http://vas-sajt.com/tt-rss/install ” i propratiti uputstva.

Sve što je potrebno nakon toga, jeste da se prijavite podrazumevanim korisničkim imenom i lozinkom: admin i password. Obavezno promenite lozinku, korisničko ime i istražujte ovaj RSS/Atom agregator!

Da ovo sve ne bi ostalo samo na Web interfejsu, autor ovog projekta Andrew Dolgov potrudio se da implementira Android aplikaciju koja je takođe otvorenog kôda, o kojoj možete više pročitati na adresi: http://goo.gl/ZYvxTp

Nadamo se da smo vas zainteresovali i ubedili da su projekti otvorenog kôda suštinski pokretači slobode u IT svetu koji su tu za nas, nezavisno od okolnosti.

LiBRE! tim se potrudio da instalira TTRss server na lokaciju: http://libre.javasrbija.com/rss/koji će biti neko vreme aktivan, da biste mogli da steknete prvi utisak kako to u stvarnosti izgleda (pristupni parametri su USER: libre, PASS: libre).

Takođe, možete da preuzmete Android aplikaciju ( http://goo.gl/pYdtRS ) i da podesite parametrima:

Sekcija: Connection

Tiny Tiny RSS URL:http://libre.javasrbija.com/rss/

Login: libre
Password: libre

Korisni linkovi:

Autor TTRss : http://goo.gl/ogZeCv