subota, 20 aprila, 2024
Slobodni profesionalac

SUSE Linux Expert Days 2015 – Frankfurt, 20. januar 2015.

Autor: Aleksandar Vesić

U Frankfurtu je 20.01.2015. godine održan jedan od SUSE Linux Expert Day koji se od Septembra 2014. godine odražavaju širom sveta. Za mesto održavanja izabran je 25Hours Hotel Frankfurt by Levi’s kao jako interesantna lokacija u samom centru Frankfurta. Sam događaj je trajao oko pet sati i sastojao se od niza zanimljivih predavanja.

Odmah nakon uvodnog govora koji je održao Mihael Jores (Michael Jores), regionalni direktor SUSE Central Europe, direktor Suse Linuks Enterprajza (SUSE Linux Enterprise) Olaf Kirh (Olaf Kirch) predstavio je trenutno stanje i planove vezane za dalji razvoj Suseovih proizvoda dajući nam uvid u trenutne trendove razvoja.

Nakon izlaska SLES-a 12 (SUSE Linux Enterprise Server 12) u oktobru 2014. godine, ove godine (juni/juli) izlazi i Servis pek (Service Pack) za SLES 11. Pored uobičajenih ažuriranja kernela dolazi i podrška za platforme IBM z13, POWER8 BE i Intel Haswell EX. Prema trenutnim planovima, to je zapravo poslednji Servis pek, a SP5 trenutno nije u planu. Napomenuto je da je SAP (Systems, Applications & Products – Nemačka korporacija) dao SLES-u 12 sertifikat za korišćenje ERP (Enterprise resource planning) softverskih komponenti. Zvanična potvrda i odobrenje od strane SAP (Systems, Applications & Products) se očekuje u toku ovog kvartala, tako da kupci navedeni proizvod mogu da instaliraju i da im pritom Suse i SAP pružaju punu podršku.

U prvoj polovini ove godine će se pojaviti i Suse Oblak (SUSE Cloud) u petoj verziji. Pored vrlo dostupnih virtuelnih mašina biće podržan i Doker-kontejner (Docker-Container). Trebalo bi, između ostalog, da bude moguće njima upravljati putem budućih Suse Menadžer (SUSE Manager) verzija. Za treći kvartal 2015. godine je predviđeno ažuriranje Suse Oblaka koji bi trebalo da bude baziran na Open-steku (OpenStack), verzija pod imenom „Kilo”. Kod ove verzije bi kontrolni čvorovi (Control Nodes), koje koristi Open-stek, mogli da funkcionišu i na SLES-u 12. Za 2016. godinu je planiran Suse Oblak 7 baziran na Open-steku 7.Što se tiče Suse servera za smeštanje podataka (SUSE Storage Server), tim proizvodom firma iz Nirnberga želi da dobije svoj deo kolača u biznisu vezanom za softver baziran na skladištenju podataka. Proizvod je namenjen prvenstveno klijentima kojima su potrebni privatni ili hibridni Oblaci (hybrid Cloud), i/ili su u potrazi za alternativama u odnosu na konvencionalna SAN (Storage Area Network) rešenja. Osnovna komponenta je Cef (Ceph) koji je poznat po sposobnostima vezanim za povećanje kapaciteta (upscaling), dobro dupliciranje podataka i mogućnost ispravljanja grešaka. Cef prepoznaje neispravne diskove i prebacuje se na rezervne diskove. Tri osnovna dela koncepta Cef su:

  • Smeštanje objekata (Object Storage) – pristup putem C / C ++ – Jave, Pajtona, PHP-a, ili RESTful, implementira Striping i Snapshot funkcije
  • Smeštanje blokova (Block Storage) – Smeštanje objekata kao thin-provisioned Block Storage (npr. za virtuelne mašine)
  • File SystemPOSIX kompatibilan sa direktnim pristupom na Object Storage, integrisan u Linuks kernel od 2010. (2.6.34), opcionalno je dostupan FUSE-Client.

Tokom prošle godine je odabranim korisnicima bio omogućen pristup beta verziji, a prva zvanična verzija proizvoda pojavljuje se u prvom tromesečju ove godine, koja se temelji na verziji Cefa pod nazivom Fajerflaj (Firefly). Za treći kvartal 2015. godine planirana je verzija 2.0, koja kao osnovu treba da koristi Cef „Hamer” (Hammer). Dok kao server ovde samo SLES 12 dolazi u obzir, po pitanju klijenta je SLES 11 podržan.

Za 2016. godinu je planiran Suse Menadžer 3 kod koga pored podrške za SLES 12 SP1 takođe dolaze i promene funkcija vezane za visoku dostupnost (High Availability) i nadgledanje (Monitoring). Ostaje nam da vidimo koliko će Suse da preradi Monitoring funkciju od Spejsvoka (Spacewalk) nakon što je Red Het (Red Hat) objavio da će se dalje baviti njegovim daljim razvojem. Za 2017. godinu je planiran Suse Menadžer 4.

SysVinit vs Systemd

Objavljen je posle pet godina čekanja novo glavno izdanje Suse Linuks Enterprajza. U odnosu na prethodnu verziju izvršene su velike promene, od kojih je Systemd najveća i najkontroverznija. Tokom prošle godine je ovo ažuriranje, koje je kod mnogih distribucija zamenilo SysVinit, bilo odgovorno za dosta diskusija u zajednici korisnika Linuksa. Tako je bilo i prilikom ovog seminara, gde diskusija „Systemd vs SysVinit” nije izostala. Bez namere da komentarišemo i da iznesemo mišljenje, citiraćemo Olafa Kirha:

„Svakih deset do petnaest godina ista priča. Kada je SysVinit zamenio RC skripte, svako je bio užasnut, iako nije imao značajne nedostatke. Danas nikome ne nedostaju. Ista priča se ponavlja kada je u pitanju Systemd.“

Systemd je radikalna, ali sasvim savremena promena koja ima mnoge prednosti. Kao i svaka druga tehnička inovacija, Systemd nosi sa sobom potrebu da se steknu nove veštine. Distribucije za firme, kao što su Suse Linuks Enterprajz ili Red Het Enterprajz Linuks pružaju klijentima kao opciju da koriste poznate alate (npr. service, chkconfig, stare konfiguracijske datoteke) kako bi se olakšao prelaz. Ne bi bilo na odmet da se zajednica korisnika Linuksa ophodi ka toj temi sa malo više otvorenosti i tolerancije.

* *

U Suse Linuks Enterprajzu su napravljene dve radikalne promene: systemd i ukidanje podrške za Intelovu i686 32-bitnu arhitekturu. Korišćenje čistih 32-bitnih sistema je poslednjih nekoliko godina u padu u odnosu na 64-bitne alternative. SLES 12 takođe neće biti dostupan za sisteme bazirane na Intel Itanijumu (Intel Itaniumia64) i time Suse sam ide u korak sa drugim velikim distribucijama kao što je Red Het, na primer. Između ostalog, Xen, KVM (Kernel-based Virtual Machine) i LXC (Linuks kontejneri) daju nam tri mogućnosti za virtualizaciju. Za tzv. kontejner aplikacije je dostupan Doker.

Btrfs (ButterFS) je novi standarni fajl-sistem kod SLES-a 12. On će u potpunosti biti pokriven od strane Suse podrške (pod uslovom da se koriste standardne opcije za konfiguriranje fajl-sistema putem YaST-a). On takođe nudi dodatne mogućnosti, poput Snepšatsa (Snapshots). Tako Ziper (Zypper), na primer, pravi Snepšat (snimak) pre ažuriranja sistema – u slučaju da nakon ažuriranja sistem ne može da se podigne, moguće je pri startu u GRUB-u izabrati prethodni Snepšat za podizanje sistema. Predviđeno je i Suse preporučuje da se BtrFS koristi za operativni sistem a XFS za korisničke podatke (npr. MySQL baza podataka). U SLES-u 12 ext4 sada ima i podršku za pisanje (write) za razliku od SLES-a 11 koji podržava samo čitanje (read), jer ext4 nije bilo moguće dovoljno testirati da bi bio odobren za produktivne sisteme. Dodatno je naglašeno da je ext4 puno lošiji kod asinhronih ulaznih-izlaznih (I/O) poziva u poređenju sa XFS-om.

YasT

Centralni alat za konfiguriranje YasT je takođe podmlađen, osim estetskih promena on sada koristi Rubi (Ruby) umesto ranijeg YCP-a. Suse nam je obećao i lakše održavanje softvera. Uz ugrađen Viked (Wicked), YasT je dobio novi Network Backend koji se ne fokusira samo na Client-sisteme i treba da bude koristan u hibridnim Oblacima. Preporučuje se da se mrežna konfiguracija novih sistema implemetira direktno putem Vikeda – raniji načini konfiguracije su još uvek podržani. Pojedini programski paketi su sada dostupni u modulima. Oni će biti podržavani samo nekoliko godina, umesto deset do trinaest godina (što je do sada bio običaj – prim.ur.). Trenutno dostupni moduli su:

  • Web and Scripting : PHP, Pajton, Ruby on Rails (3 godine podrške)
  • Legacy – Sendmail, stare verzije Jave, itd. (3 godine podrške)
  • Public CloudPublic Cloud – programski paketi (neprekidna integracija)
  • Toolchain – GNU Compiler Collection (po godišnjem izdanju godinu dana podrške)
  • Advanced System Management – Tools/Frameworks za administraciju (neprekidna integracija)

Suse Mašinerija

Program Suse Mašinerija (SUSE Machinery) je tehnička pretpremijera servisa za migraciju postojećih sistema. Mašinerija analizira konfiguraciju sistema, konsoliduje istu i migrira ponuđene servise. Osnovna namera je omogućiti migracije sa SLES-a 11 na SLES 12, kao i za hibridne Oblake. Oporavak od katastrofa (Disaster Recovery) je poboljšan mogućnostima koje nudi Mašinerija, nažalost primenu ovog programa još uvek ne podržava Suseova podrška.

Izmena jezgra u letu

Moto ovogodišnjeg SUSE Linux Expert Day bila je „put prema neprekidnosti rada” (Towards Zero Downtime) kojim je Suse reklamirao funkciju izmene jezgra u letu (Kernel Live Patching) kod SLES-a 12. Kao i kod Red Heta ova se funkcija prodaje kao dodatni proizvod u pokušaju da se što više kupaca veže za naprednu podršku (Premium Support). Zakrpe za jezgro su dostupne kao RPM datoteke koje instaliraju module i obnavljaju Initial ramdisks. Pozive funkcija jezgra preusmeravaju ka novim modulima f-trejs (ftrace) i K-graft (kGraft) – komponenta koju razvija Suse. Programi, koji su u funkciji, ne moraju ponovo da se pokrenu. Trenutno su samo x86_64 platforme podržane, a u zavisnosti od reakcija kupaca slediće podrška za ostale arhitekture. K-graftom (kGraft) Suse želi da bude konkurentan u odnosu na Red Het i njihov K-peč (kPatch) kao i prema Oraklu (Oracle) koji je već predstavio K-splajs (kSplice), koji takođe koriste module (otvorenog koda) jezgra za implementiranje izmene u toku rada (Live Patching). Suse, za razliku od rešenja koje koristi Red Het, vrši detaljne provere povezanosti modula. Red Het je u novembru prošle godine pokrenuo diskusiju o tome da se dođe do ujedinjenja srodnih rešenja, a glavnu reč treba da dâ razvojna zajednica.

Suse Oblak

U poređenju sa konkurencijom Suse se ponosi sertifikovanim podešavanjima za hardver i softver i podrškom drugih Hipervizorsa (Hypervisors) koje ne podržava Open-stek. Suse posebno dobro podržava instalacije vSphere-a na VMware-u. Na Suseovoj veb stranici možete preuzeti šezdesetodnevnu test-verziju koja u roku od trideset minuta izvrši potpuno podešavanje vašeg privatno Oblaka. U odnosu na ručnu instalaciju Suse Oblak štedi mnogo rada oko konfigurisanja, što je jako interesantno kupcima koji još nemaju iskustva sa Open-stekom (OpenStack). Kao i Red Het, Suse je takođe platinasti član koji jako puno pomaže projektu Open-stek na razne načine a pogotovo finansijski.