четвртак, 25 априла, 2024
Слободни професионалац

SUSE Linux Expert Days 2015 – Франкфурт, 20. јануар 2015.

Аутор: Александар Весић

У Франкфурту је 20.01.2015. године одржан један од SUSE Linux Expert Day који се од Септембра 2014. године одражавају широм света. За место одржавања изабран је 25Hours Hotel Frankfurt by Levi’s као јако интересантна локација у самом центру Франкфурта. Сам догађај је трајао око пет сати и састојао се од низа занимљивих предавања.

Одмах након уводног говора који је одржао Михаел Јорес (Michael Jores), регионални директор SUSE Central Europe, директор Сусе Линукс Ентерпрајза (SUSE Linux Enterprise) Олаф Кирх (Olaf Kirch) представио је тренутно стање и планове везане за даљи развој Сусеових производа дајући нам увид у тренутне трендове развоја.

Након изласка СЛЕС-а 12 (SUSE Linux Enterprise Server 12) у октобру 2014. године, ове године (јуни/јули) излази и Сервис пек (Service Pack) за СЛЕС 11. Поред уобичајених ажурирања кернела долази и подршка за платформе IBM z13, POWER8 BE и Intel Haswell EX. Према тренутним плановима, то је заправо последњи Сервис пек, а СП5 тренутно није у плану. Напоменуто је да је САП (Systems, Applications & Products – Немачка корпорација) дао СЛЕС-у 12 сертификат за коришћење ЕРП (Enterprise resource planning) софтверских компоненти. Званична потврда и одобрење од стране SAP (Systems, Applications & Products) се очекује у току овог квартала, тако да купци наведени производ могу да инсталирају и да им притом Сусе и САП пружају пуну подршку.

У првој половини ове године ће се појавити и Сусе Облак (SUSE Cloud) у петој верзији. Поред врло доступних виртуелних машина биће подржан и Докер-контејнер (Docker-Container). Требало би, између осталог, да буде могуће њима управљати путем будућих Сусе Менаџер (SUSE Manager) верзија. За трећи квартал 2015. године је предвиђено ажурирање Сусе Облака који би требало да буде базиран на Опен-стеку (OpenStack), верзија под именом „Кило”. Код ове верзије би контролни чворови (Control Nodes), које користи Опен-стек, могли да функционишу и на СЛЕС-у 12. За 2016. годину је планиран Сусе Облак 7 базиран на Опен-стеку 7.Што се тиче Сусе сервера за смештање података (SUSE Storage Server), тим производом фирма из Нирнберга жели да добије свој део колача у бизнису везаном за софтвер базиран на складиштењу података. Производ је намењен првенствено клијентима којима су потребни приватни или хибридни Облаци (hybrid Cloud), и/или су у потрази за алтернативама у односу на конвенционална САН (Storage Area Network) решења. Основна компонента је Цеф (Ceph) који је познат по способностима везаним за повећање капацитета (upscaling), добро дуплицирање података и могућност исправљања грешака. Цеф препознаје неисправне дискове и пребацује се на резервне дискове. Три основна дела концепта Цеф су:

  • Смештање објеката (Object Storage) – приступ путем C / C ++ – Јаве, Пајтона, ПХП-а, или RESTful, имплементира Striping и Snapshot функције
  • Смештање блокова (Block Storage) – Смештање објеката као thin-provisioned Block Storage (нпр. за виртуелне машине)
  • File SystemPOSIX компатибилан са директним приступом на Object Storage, интегрисан у Линукс кернел од 2010. (2.6.34), опционално је доступан FUSE-Client.

Током прошле године је одабраним корисницима био омогућен приступ бета верзији, а прва званична верзија производа појављује се у првом тромесечју ове године, која се темељи на верзији Цефа под називом Фајерфлај (Firefly). За трећи квартал 2015. године планирана је верзија 2.0, која као основу треба да користи Цеф „Хамер” (Hammer). Док као сервер овде само СЛЕС 12 долази у обзир, по питању клијента је СЛЕС 11 подржан.

За 2016. годину је планиран Сусе Менаџер 3 код кога поред подршке за СЛЕС 12 СП1 такође долазе и промене функција везане за високу доступност (High Availability) и надгледање (Monitoring). Остаје нам да видимо колико ће Сусе да преради Мониторинг функцију од Спејсвока (Spacewalk) након што је Ред Хет (Red Hat) објавио да ће се даље бавити његовим даљим развојем. За 2017. годину је планиран Сусе Менаџер 4.

SysVinit vs Systemd

Објављен је после пет година чекања ново главно издање Сусе Линукс Ентерпрајза. У односу на претходну верзију извршене су велике промене, од којих је Systemd највећа и најконтроверзнија. Током прошле године је ово ажурирање, које је код многих дистрибуција заменило SysVinit, било одговорно за доста дискусија у заједници корисника Линукса. Тако је било и приликом овог семинара, где дискусија „Systemd vs SysVinit” није изостала. Без намере да коментаришемо и да изнесемо мишљење, цитираћемо Олафа Кирха:

„Сваких десет до петнаест година иста прича. Када је SysVinit заменио RC скрипте, свако је био ужаснут, иако није имао значајне недостатке. Данас никоме не недостају. Иста прича се понавља када је у питању Systemd.“

Systemd је радикална, али сасвим савремена промена која има многе предности. Као и свака друга техничка иновација, Systemd носи са собом потребу да се стекну нове вештине. Дистрибуције за фирме, као што су Сусе Линукс Ентерпрајз или Ред Хет Ентерпрајз Линукс пружају клијентима као опцију да користе познате алате (нпр. service, chkconfig, старе конфигурацијске датотеке) како би се олакшао прелаз. Не би било на одмет да се заједница корисника Линукса опходи ка тој теми са мало више отворености и толеранције.

* *

У Сусе Линукс Ентерпрајзу су направљене две радикалне промене: systemd и укидање подршке за Интелову i686 32-битну архитектуру. Коришћење чистих 32-битних система је последњих неколико година у паду у односу на 64-битне алтернативе. СЛЕС 12 такође неће бити доступан за системе базиране на Интел Итанијуму (Intel Itaniumia64) и тиме Сусе сам иде у корак са другим великим дистрибуцијама као што је Ред Хет, на пример. Између осталог, Xen, KVM (Kernel-based Virtual Machine) и LXC (Линукс контејнери) дају нам три могућности за виртуализацију. За тзв. контејнер апликације је доступан Докер.

Btrfs (ButterFS) је нови стандарни фајл-систем код СЛЕС-а 12. Он ће у потпуности бити покривен од стране Сусе подршке (под условом да се користе стандардне опције за конфигурирање фајл-система путем YaST-а). Он такође нуди додатне могућности, попут Снепшатса (Snapshots). Тако Зипер (Zypper), на пример, прави Снепшат (снимак) пре ажурирања система – у случају да након ажурирања систем не може да се подигне, могуће је при старту у ГРУБ-у изабрати претходни Снепшат за подизање система. Предвиђено је и Сусе препоручује да се BtrFS користи за оперативни систем а XFS за корисничке податке (нпр. MySQL база података). У СЛЕС-у 12 ext4 сада има и подршку за писање (write) за разлику од СЛЕС-а 11 који подржава само читање (read), јер ext4 није било могуће довољно тестирати да би био одобрен за продуктивне системе. Додатно је наглашено да је ext4 пуно лошији код асинхроних улазних-излазних (I/O) позива у поређењу са XFS-ом.

YasT

Централни алат за конфигурирање YasT је такође подмлађен, осим естетских промена он сада користи Руби (Ruby) уместо ранијег YCP-а. Сусе нам је обећао и лакше одржавање софтвера. Уз уграђен Викед (Wicked), YasT је добио нови Network Backend који се не фокусира само на Client-системе и треба да буде користан у хибридним Облацима. Препоручује се да се мрежна конфигурација нових система имплеметира директно путем Викеда – ранији начини конфигурације су још увек подржани. Поједини програмски пакети су сада доступни у модулима. Oни ће бити подржавани само неколико година, уместо десет до тринаест година (што је до сада био обичај – прим.ур.). Тренутно доступни модули су:

  • Web and Scripting : ПХП, Пајтон, Ruby on Rails (3 године подршке)
  • Legacy – Sendmail, старе верзије Јаве, итд. (3 године подршке)
  • Public CloudPublic Cloud – програмски пакети (непрекидна интеграција)
  • Toolchain – GNU Compiler Collection (по годишњем издању годину дана подршке)
  • Advanced System Management – Tools/Frameworks за администрацију (непрекидна интеграција)

Сусе Машинерија

Програм Сусе Машинерија (SUSE Machinery) је техничка претпремијера сервиса за миграцију постојећих система. Машинерија анализира конфигурацију система, консолидује исту и мигрира понуђене сервисе. Основна намера је омогућити миграције са СЛЕС-а 11 на СЛЕС 12, као и за хибридне Облаке. Опоравак од катастрофа (Disaster Recovery) је побољшан могућностима које нуди Машинерија, нажалост примену овог програма још увек не подржава Сусеова подршка.

Измена језгра у лету

Мото овогодишњег SUSE Linux Expert Day била је „пут према непрекидности рада” (Towards Zero Downtime) којим је Сусе рекламирао функцију измене језгра у лету (Kernel Live Patching) код СЛЕС-а 12. Као и код Ред Хета ова се функција продаје као додатни производ у покушају да се што више купаца веже за напредну подршку (Premium Support). Закрпе за језгро су доступне као RPM датотеке које инсталирају модуле и обнављају Initial ramdisks. Позиве функција језгра преусмеравају ка новим модулима ф-трејс (ftrace) и К-графт (kGraft) – компонента коју развија Сусе. Програми, који су у функцији, не морају поново да се покрену. Тренутно су само x86_64 платформе подржане, а у зависности од реакција купаца следиће подршка за остале архитектуре. К-графтом (kGraft) Сусе жели да буде конкурентан у односу на Ред Хет и њихов К-печ (kPatch) као и према Ораклу (Oracle) који је већ представио К-сплајс (kSplice), који такође користе модуле (отвореног кода) језгра за имплементирање измене у току рада (Live Patching). Сусе, за разлику од решења које користи Ред Хет, врши детаљне провере повезаности модула. Ред Хет је у новембру прошле године покренуо дискусију о томе да се дође до уједињења сродних решења, а главну реч треба да дâ развојна заједница.

Сусе Облак

У поређењу са конкуренцијом Сусе се поноси сертификованим подешавањима за хардвер и софтвер и подршком других Хипервизорса (Hypervisors) које не подржава Опен-стек. Сусе посебно добро подржава инсталације vSphere-а на VMware-у. На Сусеовој веб страници можете преузети шездесетодневну тест-верзију која у року од тридесет минута изврши потпуно подешавање вашег приватно Облака. У односу на ручну инсталацију Сусе Облак штеди много рада око конфигурисања, што је јако интересантно купцима који још немају искуства са Опен-стеком (OpenStack). Као и Ред Хет, Сусе је такође платинасти члан који јако пуно помаже пројекту Опен-стек на разне начине а поготово финансијски.