субота, 20 априла, 2024
Сам свој мајстор

Бутстрап (Bootstrap) – први кораци

Аутор: Златан Васовић

Увод

У тридесетом броју ЛиБРЕ! часописа упознали смо вас са Бутстрапом (Bootstrap) и рекли смо да је то фрејмворк (енг. framework) за веб-дизајн или још једноставније речено, то је скуп предефинисаних алата који олакшавају дизајн веб-презентација и веб-апликација.

Овог пута идемо корак даље и показујемо вам како да почнете да користите Бутстрап у својим пројектима.

Први кораци са Бутстрапом нису тешки. Потребно је преузети спремљене CSS и Џаваскрипт (JavaScript) Бутстрап датотеке, одабрати неки од шаблона – или, ипак, „кренути од нуле” и направити сајт без готовог шаблона.

Преузимање

Све што је потребно за преузимање Бутстрапа је одлазак на https://github.com/twbs/bootstrap/releases/, затим налажење потребне верзије (последња стабилна верзија тренутно је 3.3.2) и преузимање „dist” датотеке, која је међу линковима преузимања испод верзије. Актуелни dist (унапред спремљен) пакет је https://github.com/twbs/bootstrap/releases/download/v3.3.1/bootstrap-3.3.1-dist.zip.

Након распакивања ZIP архиве у рут (енг. root) фолдер вашег сајта и повезивања са ХТМЛ странама сајта наредбама

<link href="css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet">
<script src="js/bootstrap.js"></script>

– Бутстрап је спреман за коришћење.

Бутстрап се може учитати и путем такозваног CDN-а (енг. content delivery network). Линкове до CSS и JS датотека, као и одговарајући код за њих, можемо наћи на http://www.bootstrapcdn.com/.

Документација

Документација за Бутстрап (http://getbootstrap.com/getting-started/) садржи све што је потребно корисницима да почну израду веб-сајтова.

Постоји више превода целог сајта документације, али међу њима није српски, тако да ће вам бити неопходно одређено знање енглеског језика за читање документације.

Подељена је на четири дела – „Getting started” (како почети), „CSS” (основне CSS компоненте), „Components” (додатне CSS компоненте) и „JavaScript” (Џаваскрипт компоненте).

У делу „Getting started” се налазе линкови за преузимање, садржај Бутстрапа, листа познатих грешака, поступак преласка са Бутстрапа 2 на верзију 3, као и неколико секција за напредне кориснике Бутстрапа. Остала три дела документације прилично детаљно представљају све компоненте Бутстрапа.

Шаблони

Ипак, није свима лако снаћи се „испрве”. Многима ће при изради сајтова помоћи велики број шаблона, било званичних (http://getbootstrap.com/getting-started/#examples), било корисничких, међу којима има и оних који се плаћају.Поменућемо неколико најпознатијих сајтова са бесплатним корисничким шаблонима: