петак, 19 априла, 2024
Пулс слободе

У сусрет трећем Балканском рачунарском конгресу

Аутор: Јелена Георгијевић Красојевић

У Новом Саду ће се, од 11. до 13. септембра у Музеју савремене уметности Војводине, одржати трећи по реду регионални хакерски конгрес под слоганом „Балкон 2015 – Трећа срећа” (BalCCon2k15 – Third time’s a charm). Први је имао назив Први контакт, други је био наставак па смо га назвали Другом базом, а надамо се да трећи бити управо трећа срећа.

Програм конгреса обухвата бројне презентације, радионице као и предавања из области безбедности рачунарских система, са посебним освртом на друштвено-политичке теме, попут заштите приватности на интернету, слободног софтвера, програмских језика, развоја апликација и бројних других. Предавачи су познати и признати припадници хакерских заједница из целог света.

Организатори конгреса су новосадско удружење корисника Линукса, „ЛУГоНС”, и Фондација Вау Холанд (Wau Holland) из Хамбурга. Основни циљ удружења су рад на бољитку друштва и подстицање коришћења ГНУ/Линукс система, како у предузећима, тако и код појединаца и ентузијаста. ЛУГоНС је подршка свим корисницима Линукса, како у Новом Саду и Војводини, тако и у целој Србији. Чланови удружења настоје такође да подигну свест о информатичкој култури и промовишу бесплатан и слободан отворени софтвер. „Балкон”1 је замишљен тако да постане центар хакерске заједнице у региону, за све оне који финансијски нису у могућности да посећују друге конгресе у Европи и САД-у. Оваква манифестација неопходна је на Балкану, како би се обезбедило место на коме се једном годишње размењују новостечена знања, састају млади пуни идеја и старији пуни искуства и знања; да се упознају, повежу и охрабре сви које рачунари, мреже, сигурност и неконвенционалан начин размишљања занимају, а немају где да добију жељене информације. Тиме би се у самој хакерској заједници подизао ниво стручности уз вођство старијих колега, а и решио би се проблем немогућности да се допре до простора и времена да се сопствени радови презентују. Довођење познатих и признатих људи да одрже предавања омогућава људима из региона да их виде уживо и да дискутују са њима о темама које их занимају. Балкон жели да приближи свет студентима који се интересују за хактивизам, слободни код и техничке науке, али и свим младима којима су ове и сродне теме интересантне. На овај начин, млади имају прилику да представе своје радове уколико су занимљиви, иновативни и у складу са моралним начелима за које се залаже цела заједница окупљена око слободног кода.

Погледајмо сада ко су предавачи. Хакери, то јесу. Хакер је онај ко своје знање о рачунарима жели да пренесе и подели са другима.

Дођите, јер у супротном пропуштате прилику да чујете, упознате и дружите се са следећим предавачима:

Воја Антонић:

Да ли се неко сећа часописа „Рачунари у вашој кући”, па још првог броја, све са описом самоградње рачунара Галаксија? Упознајте лично њеног творца. Решен је да подели са вама своје знање о електроници, лемљењу и да заједно са њим направите своју конзолу за играње.

Бернд Фикс (Bernd Fix):

Хакер из Берлина који је 1986. године приступио у Хаос компјутер клуб (Chaos Computer Club). Творац првог демо вируса који је објављен у часопису Датеншлојдер (Datenschleuder). Држи се максиме правог хакера: Не петљај се у туђе податке!2. Овај пут на Балкону (BalCCon) ће држати радионицу за новинаре – Situation Awareness for Journalists, где ће сви заинтересовани новинари имати прилику да се упознају са новим начином прикупљања информација и њиховим управљањем, те заштитом дигиталног идентитета. Такође, биће предочена важност технологија у данашњем раду.

Травис Гудспид (Travis Goodspeed):

Зар га је потребно додатно представљати? Промотер Балкона по целом свету, и после првог Балкона, опет га можемо видети у Новом Саду, овога пут са темом Полиглоте у радио-аматеризму (Polyglots in Amateur Radio), где ће говорити о радио сигналима и модулацији.

Алук (Aluc):

Организатор Бисајдса (Bsides) у Берлину, код нас ће одржати предавање под следећим називом: Не лажите ме (don’t lie to me). Звучи интересантно, надамо се да вас је заинтересовао.

Вирус (Vyrus):

Специјалан гост из САД-а, дођите да чујете његово предавање (Go)ne Phishing, о заштити од пецања као напада на рачунарски систем уз помоћ преваре корисника.

Мари Гитбиб (Marie Gutbub):

Рођена у Француској, студирала новинарство у култури на Берлинском Универзитету уметности. Од 2014. године Мари организује Криптопарти (CryptoParty) у Берлину и широм Европе, ширећи свест о приватности кроз разговоре и радионице. Она такође држи предавања о безбедносним информацијама за новинаре на неколико универзитета. Као слободни новинар, она пише, између осталог, и за Фрајтаг3. Код нас ће држати више радионица и предавања: Криптопарти мора умрети, Долазим у миру (CryptoParty must die, I come in peace) и многа друга.

Петер Бубештингер (Peter Bubestinger):

Координатор од 2008. године у Фондацији слободног софтвера Аустрије, као и вођа пројекта и програмер у области дигитализације аудио-визуелне архиве од 2002. године. Стекао је практично искуство у раду са архивима великих институција као што су аустријска Медијатек (Mediathek), РТВ Словеније, СРТЦ (Судан), Глас Вијетнама, Колос (Брисел), ОРФ, фонотека Национал (Мексико) и друге. Тренутно је главни програмер ДВА-Профешна (DVA – Profession) – решења за видео дигитализацију архиве, коришћењем слободног софтвера и слободног кода. Од 2008. године је члан екипе „Фондације слободног софтвера Европе” (FSFE) и тренутно координира њихове активности у Аустрији, а држаће предавање чији је назив ФФмпегов видео кодек без губитака ФФВ1 (FFmpeg’s FFV1 lossless video codec).

Биће присутни и многи други који су подједнако интересантни као претходно наведени предавачи.

Шта још рећи осим – дођите, чујте, видите и пробајте!

Листа предавача није коначна, али је можете пратити на: https://2k15.balccon.org/speakers/speakers.html

Уколико смо вас заинтересовали да присуствујете конгресу, резервишите и купите карту на сајту https://tickets.balccon.org Такође, уколико имате питања, можете нам се јавити на адресу електронске поште orga at balccon.org.

Више о програму и организацији на: https://balccon.org.

Званични налог на Твитеру: @BalCC0n

1 „Балкон” (BalCCon) – Балкански рачунарски конгрес

2 Don’t mess around with other people’s data.

3 Der Freitag – Фрајтаг, немачки недељник.