subota, 20 aprila, 2024
Puls slobode

U susret trećem Balkanskom računarskom kongresu

Autor: Jelena Georgijević Krasojević

U Novom Sadu će se, od 11. do 13. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, održati treći po redu regionalni hakerski kongres pod sloganom „Balkon 2015 – Treća sreća” (BalCCon2k15 – Third time’s a charm). Prvi je imao naziv Prvi kontakt, drugi je bio nastavak pa smo ga nazvali Drugom bazom, a nadamo se da treći biti upravo treća sreća.

Program kongresa obuhvata brojne prezentacije, radionice kao i predavanja iz oblasti bezbednosti računarskih sistema, sa posebnim osvrtom na društveno-političke teme, poput zaštite privatnosti na internetu, slobodnog softvera, programskih jezika, razvoja aplikacija i brojnih drugih. Predavači su poznati i priznati pripadnici hakerskih zajednica iz celog sveta.

Organizatori kongresa su novosadsko udruženje korisnika Linuksa, „LUGoNS”, i Fondacija Vau Holand (Wau Holland) iz Hamburga. Osnovni cilj udruženja su rad na boljitku društva i podsticanje korišćenja GNU/Linuks sistema, kako u preduzećima, tako i kod pojedinaca i entuzijasta. LUGoNS je podrška svim korisnicima Linuksa, kako u Novom Sadu i Vojvodini, tako i u celoj Srbiji. Članovi udruženja nastoje takođe da podignu svest o informatičkoj kulturi i promovišu besplatan i slobodan otvoreni softver.„Balkon”1 je zamišljen tako da postane centar hakerske zajednice u regionu, za sve one koji finansijski nisu u mogućnosti da posećuju druge kongrese u Evropi i SAD-u. Ovakva manifestacija neophodna je na Balkanu, kako bi se obezbedilo mesto na kome se jednom godišnje razmenjuju novostečena znanja, sastaju mladi puni ideja i stariji puni iskustva i znanja; da se upoznaju, povežu i ohrabre svi koje računari, mreže, sigurnost i nekonvencionalan način razmišljanja zanimaju, a nemaju gde da dobiju željene informacije. Time bi se u samoj hakerskoj zajednici podizao nivo stručnosti uz vođstvo starijih kolega, a i rešio bi se problem nemogućnosti da se dopre do prostora i vremena da se sopstveni radovi prezentuju. Dovođenje poznatih i priznatih ljudi da održe predavanja omogućava ljudima iz regiona da ih vide uživo i da diskutuju sa njima o temama koje ih zanimaju. Balkon želi da približi svet studentima koji se interesuju za haktivizam, slobodni kod i tehničke nauke, ali i svim mladima kojima su ove i srodne teme interesantne. Na ovaj način, mladi imaju priliku da predstave svoje radove ukoliko su zanimljivi, inovativni i u skladu sa moralnim načelima za koje se zalaže cela zajednica okupljena oko slobodnog koda.

Pogledajmo sada ko su predavači. Hakeri, to jesu. Haker je onaj ko svoje znanje o računarima želi da prenese i podeli sa drugima.

Dođite, jer u suprotnom propuštate priliku da čujete, upoznate i družite se sa sledećim predavačima:

Voja Antonić:

Da li se neko seća časopisa „Računari u vašoj kući”, pa još prvog broja, sve sa opisom samogradnje računara Galaksija? Upoznajte lično njenog tvorca. Rešen je da podeli sa vama svoje znanje o elektronici, lemljenju i da zajedno sa njim napravite svoju konzolu za igranje.

Bernd Fiks (Bernd Fix):

Haker iz Berlina koji je 1986. godine pristupio u Haos kompjuter klub (Chaos Computer Club). Tvorac prvog demo virusa koji je objavljen u časopisu Datenšlojder (Datenschleuder). Drži se maksime pravog hakera: Ne petljaj se u tuđe podatke!2. Ovaj put na Balkonu (BalCCon) će držati radionicu za novinare – Situation Awareness for Journalists, gde će svi zainteresovani novinari imati priliku da se upoznaju sa novim načinom prikupljanja informacija i njihovim upravljanjem, te zaštitom digitalnog identiteta. Takođe, biće predočena važnost tehnologija u današnjem radu.

Travis Gudspid (Travis Goodspeed):

Zar ga je potrebno dodatno predstavljati? Promoter Balkona po celom svetu, i posle prvog Balkona, opet ga možemo videti u Novom Sadu, ovoga put sa temom Poliglote u radio-amaterizmu (Polyglots in Amateur Radio), gde će govoriti o radio signalima i modulaciji.

Aluk (Aluc):

Organizator Bisajdsa (Bsides) u Berlinu, kod nas će održati predavanje pod sledećim nazivom: Ne lažite me (don’t lie to me). Zvuči interesantno, nadamo se da vas je zainteresovao.

Virus (Vyrus):

Specijalan gost iz SAD-a, dođite da čujete njegovo predavanje (Go)ne Phishing, o zaštiti od pecanja kao napada na računarski sistem uz pomoć prevare korisnika.

Mari Gitbib (Marie Gutbub):

Rođena u Francuskoj, studirala novinarstvo u kulturi na Berlinskom Univerzitetu umetnosti. Od 2014. godine Mari organizuje Kriptoparti (CryptoParty) u Berlinu i širom Evrope, šireći svest o privatnosti kroz razgovore i radionice. Ona takođe drži predavanja o bezbednosnim informacijama za novinare na nekoliko univerziteta. Kao slobodni novinar, ona piše, između ostalog, i za Frajtag3. Kod nas će držati više radionica i predavanja: Kriptoparti mora umreti, Dolazim u miru (CryptoParty must die, I come in peace) i mnoga druga.

Peter Bubeštinger (Peter Bubestinger):

Koordinator od 2008. godine u Fondaciji slobodnog softvera Austrije, kao i vođa projekta i programer u oblasti digitalizacije audio-vizuelne arhive od 2002. godine. Stekao je praktično iskustvo u radu sa arhivima velikih institucija kao što su austrijska Medijatek (Mediathek), RTV Slovenije, SRTC (Sudan), Glas Vijetnama, Kolos (Brisel), ORF, fonoteka Nacional (Meksiko) i druge. Trenutno je glavni programer DVA-Profešna (DVA – Profession) – rešenja za video digitalizaciju arhive, korišćenjem slobodnog softvera i slobodnog koda. Od 2008. godine je član ekipe „Fondacije slobodnog softvera Evrope” (FSFE) i trenutno koordinira njihove aktivnosti u Austriji, a držaće predavanje čiji je naziv FFmpegov video kodek bez gubitaka FFV1 (FFmpeg’s FFV1 lossless video codec).

Biće prisutni i mnogi drugi koji su podjednako interesantni kao prethodno navedeni predavači.

Šta još reći osim – dođite, čujte, vidite i probajte!

Lista predavača nije konačna, ali je možete pratiti na: https://2k15.balccon.org/speakers/speakers.html

Ukoliko smo vas zainteresovali da prisustvujete kongresu, rezervišite i kupite kartu na sajtu https://tickets.balccon.org Takođe, ukoliko imate pitanja, možete nam se javiti na adresu elektronske pošte orga at balccon.org.

Više o programu i organizaciji na: https://balccon.org.

Zvanični nalog na Tviteru: @BalCC0n

1 „Balkon” (BalCCon) – Balkanski računarski kongres

2Don’t mess around with other people’s data.

3Der Freitag – Frajtag, nemački nedeljnik.