петак, 26 априла, 2024
Мобилни кутак

Ф-Дроид

Аутор: Никола Тодоровић

Власници паметних уређаја са Андроидом најчешће инсталирају апликације путем Гугл плеј продавнице, неки са Амазонове продавнице апликација или неког непознатог извора. Већина апликација које сте добили од Гуглове или Амазонове продавнице су власничке¹, а велики број њих прикупља ваше податке. Једини избор који вам преостаје је, уколико желите бесплатне апликације отвореног кода, Ф-Дроид.

Ф-Дроид је продавница бесплатних апликација отвореног кода за Андроид платформу. Ради по принципу Гугл плеј продавнице. Апликације могу да се претражују и инсталирају директно са Ф-Дроидовог веб-сајта или путем Андроид апликације, и све то без отварања корисничког налога.fdroid3

Карактеристике

Путем Андроид апликације можете лакше да претражујете, инсталирате и ажурирате апликације на вашем уређају. Поред тога, имате приступ вестима, рецензијама и другим функцијама које покривају све у вези са Андроидом и слободним софтвером. Ф-Дроидова ризница садржи око хиљаду петсто педесет апликација и овај број константно расте. Апликације су подељене у двадесет категорија — од научних, едукативних и системских, па до игрица.

Ваша приватност се поштује. Самим тим што не морате да креирате кориснички налог, ви не одајете ваше податке, а сама апликација не прати које сте апликације инсталирали путем Ф-Дроид продавнице. Пројекат је објављен под трећом верзијом Гнуове Опште јавне лиценце.

Апликације могу бити директно послате другим уређајима преко блутута или Андроид бима (НФЦ + блутут). Много посла је урађено па је сада омогућена подршка за Тор и повећана је подршка ажурирања. Поред могућности преузимања апликација, омогућен је приступ изворном коду апликација. Уз рецензију апликације налази се и упозорење уколико жељена апликација користи ваше податке, садржи рекламе, промовише власнички софтвер, изворни код није у потпуности доступан итд. Постоји могућност, за разлику од Гугл плеј продавнице, инсталирања старије верзије одређене апликације, што је и приказано на слици испод.

fdroid2

Инсталација

Андроид апликацију можете инсталирати са веб-сајта или скенирањем кју-ар кода испод. У сваком случају мораћете да одобрите инсталацију апликација са непознатих извора. Да бисте то учинили, уђите у подешавања. Потом, уђите у безбедност и ту одобрите инсталацију са непознатог извора.fdroid6

fdroid

 

Подржите пројекат

Пројекат у потпуности развијају и одржавају волонтери. Ви такође можете помоћи на следећи начин:

  • Пријављивањем проблема — уколико наиђете на проблем са веб-сајтом или апликацијом, можете га пријавити на https://f-droid.org/issues/ или поделити на форуму и ИРЦ каналу #fdroid на Фриноду (freenode);fdroid5
  • Пријављивањем апликација — уколико приметите да нека апликација недостаје у ризници, слободно то пријавите на форуму;
  • Превођењем — Андроид апликација је доступна на много језика, али уколико ваш језик није укључен, или ако постоји потреба за исправком и побољшањем превода, можете пронаћи даља упутства како да помогнете у посебној секцији о превођењу на форуму;
  • Помагањем у развоју — постоје три Гит-ризнице која се чувају на Гитлабу. Њима има приступ свако ко жели да помогне у развоју апликације и веб-сајта.

fdroid4

1 власничке апликације су компјутерски софтвер лиценциран под строгим законом који прописује права власника. Примаоцу ове лиценце се даје право да користи софтвер под одређеним условима, док се забрањују друге врсте коришћења попут мењања, даље дистрибуције или обрнутог инжињеринга.