четвртак, 18 априла, 2024
Представљамо

Гнубиф

Гнубиф (енг. GNUbiff) је један од оних малих програма који својим корисницима омогућава да се посвете главним пословима јер ће им он радити одређене задатке у позадини. Ради се о апликацији чија је главна функција да проверава електронску пошту и да о томе, визуелно и звучно, обавештава корисника. Програм користи ГТК библиотеке и предвиђен је за коришћење уз Гном окружење радне површи, али га је могуће користити и на другим радним окружењима. Будући да комплетна графичка окружења поседују сличне апликације, намена овог програма добија битнију улогу на незахтевним окружењима као што је Л-Икс-ДЕ или менаџерима прозора, као што су Флуксбокс (енг. FluxBox) и Опенбокс (енг. OpenBox).

Да нагласимо, Гнубиф није читач електронске поште (иако ћете у искачућем прозору видети почетак текста) већ служи само за обавештавање о пристиглим порукама. Програм подржава протоколе ПОП3, ИМАП4, АПОП, М-Икс (MX), кумејл (qmail) и мејл-фајл . Не би требало да корисници имају проблема код основног подешавања. Приликом првог покретања, отвориће се поставке програма и на првој картици (Сандучићи), потребно је унети податке за електронске поште које ће убудуће пратити Гнубиф. На истој картици може се подесити број прикупљених порука и звучни сигнал који ће се користити када пристигне нова пошта.gnubiff1

Картица Аплет доноси подешавања геометрије у пикселима, одређујући место где ће се појавити икона на корисничкој радној површи. Поред тога, могу се одабрати и прилагођене сличице које ће се мењати на екрану, зависно од тога да ли је сандуче празно или не. Наредна картица служи за подешавање искачућег прозора који се појављује при доласку нове поште. Као најважније, ту је могуће подесити трајање приказа прозора у секундама, као и његов геометријски положај на корисничком екрану. За кориснике са већим искуством, програм омогућава додатна подешавања, преко картице Напредно.appletgnubifpostavkegnubifa

Програм се у раду показао као поуздан, а тестирања су изведена са најпознатијим сервисима електронске поште као што су Џимејл, Јаху и Јандекс (енг. yandex). Што се естетског дела тиче, то ће зависити од окружења које се користи, па изглед и провидност неће свуда бити истоветни. Ако користите Гном окружење, програм ћете једноставно додати на панел, преко стандардне процедуре. За случај да користите Флуксбокс или Опенбокс и не желите да вам се програм покреће са отвореним прозором за подешавања, морате стартну команду подесити на:

gnubiff -n.

Исто тако, можете извршити усмерење програма у системску касету, командом:

gnubiff --systemtray

Ако вам се допало ово што сте прочитали, ова корисна апликација доступна је за преузимање у званичним ризницама свих познатијих дистрибуција.

Матична страна пројекта: http://gnubiff.sourceforge.net/