subota, 20 aprila, 2024
Predstavljamo

Gnubif

Gnubif (eng. GNUbiff) je jedan od onih malih programa koji svojim korisnicima omogućava da se posvete glavnim poslovima jer će im on raditi određene zadatke u pozadini. Radi se o aplikaciji čija je glavna funkcija da proverava elektronsku poštu i da o tome, vizuelno i zvučno, obaveštava korisnika. Program koristi GTK biblioteke i predviđen je za korišćenje uz Gnom okruženje radne površi, ali ga je moguće koristiti i na drugim radnim okruženjima. Budući da kompletna grafička okruženja poseduju slične aplikacije, namena ovog programa dobija bitniju ulogu na nezahtevnim okruženjima kao što je L-Iks-DE ili menadžerima prozora, kao što su Fluksboks (eng. FluxBox) i Openboks (eng. OpenBox).

Da naglasimo, Gnubif nije čitač elektronske pošte (iako ćete u iskačućem prozoru videti početak teksta) već služi samo za obaveštavanje o pristiglim porukama. Program podržava protokole POP3, IMAP4, APOP, M-Iks (MX), kumejl (qmail) i mejl-fajl . Ne bi trebalo da korisnici imaju problema kod osnovnog podešavanja. Prilikom prvog pokretanja, otvoriće se postavke programa i na prvoj kartici (Sandučići), potrebno je uneti podatke za elektronske pošte koje će ubuduće pratiti Gnubif. Na istoj kartici može se podesiti broj prikupljenih poruka i zvučni signal koji će se koristiti kada pristigne nova pošta.gnubiff1

Kartica Aplet donosi podešavanja geometrije u pikselima, određujući mesto gde će se pojaviti ikona na korisničkoj radnoj površi. Pored toga, mogu se odabrati i prilagođene sličice koje će se menjati na ekranu, zavisno od toga da li je sanduče prazno ili ne. Naredna kartica služi za podešavanje iskačućeg prozora koji se pojavljuje pri dolasku nove pošte. Kao najvažnije, tu je moguće podesiti trajanje prikaza prozora u sekundama, kao i njegov geometrijski položaj na korisničkom ekranu. Za korisnike sa većim iskustvom, program omogućava dodatna podešavanja, preko kartice Napredno.appletgnubifpostavkegnubifa

Program se u radu pokazao kao pouzdan, a testiranja su izvedena sa najpoznatijim servisima elektronske pošte kao što su Džimejl, Jahu i Jandeks (eng. yandex). Što se estetskog dela tiče, to će zavisiti od okruženja koje se koristi, pa izgled i providnost neće svuda biti istovetni. Ako koristite Gnom okruženje, program ćete jednostavno dodati na panel, preko standardne procedure. Za slučaj da koristite Fluksboks ili Openboks i ne želite da vam se program pokreće sa otvorenim prozorom za podešavanja, morate startnu komandu podesiti na:

gnubiff -n.

Isto tako, možete izvršiti usmerenje programa u sistemsku kasetu, komandom:

gnubiff --systemtray

Ako vam se dopalo ovo što ste pročitali, ova korisna aplikacija dostupna je za preuzimanje u zvaničnim riznicama svih poznatijih distribucija.

Matična strana projekta: http://gnubiff.sourceforge.net/