subota, 27 aprila, 2024
Puls slobode

Sastanak Beogradskog udruženja korisnika linuksa

Autor: Aleksandar Božinović

Dobar deo redakcije imao je priliku da učestvuje na sastanku korisnika linuksa u Beogradu, u sredu, 2. decembra 2015. godine. Mesto sastanka je haklab u Beogradu koji se nalazi u Daničarevoj ulici broj 23. Iako je najavljeno da okupljanje počinje u 18, moglo bi se reći da je već petnaest minuta ranije haklab bio pun. Sastanku su prisustvovali Nikola Todorović — autor veoma poznatog teksta „Socijalni inžinjering” (videti broj 39), Petar Simović — autor brojnih tekstova o sigurnosti sistema i bezbednosti korisnika, Vladimir Popadić — jedan od osnivača LiBRE! časopisa, Bojan Bogdanović — koordinator Ubuntu zajednice Srbije, Momčilo Medić — pisac tekstova o Fedori, i autor ovog teksta. Na sastanak je došlo i nekoliko osoba koje se prvi put susreću sa linuksom.

Da bi se prijatna atmosfera održala, domaćini haklaba poslužili su goste sokom, čajem i „grickalicama” na početku i limenkom piva na kraju prezentacije.bulk

Prezentaciju je držao mladi entuzijasta Nemanja Nedeljković. Njegova početna ideja je da se na sastanku društvo dogovori o osnovnim principima funkcionisanja zajednice, kao i o načinima za njeno promovisanje i proširivanje. Podsećanja radi, u Beogradu je postojalo udruženje koje se nije uspelo održati.bulkk

Uzevši u obzir aktivnosti i moćnu organizovanost LUGONS-a, smelo bi se reći da je Novi Sad prestonica Srbije u pogledu zajednica korisnika linuksa (prim.aut.), te je LUGONS na sastanku spomenut kao model.

Nakon prezentacije Nemanja je prisutne upitao za predloge u vezi sa budućim sastancima i koliko često bi trebalo da se održavaju. Odgovor većine glasio je „jednom do dva puta mesečno”.

Spomenuto je da će početi sa držanjem predavanja iz oblasti veb-dizajna. Detaljnije se o tome možete raspitati na kanalu #lugobg na Frinodu (Freenode).

Redakcija je tek na dan održavanja obaveštena o sastanku. U pismu elektronske pošte stajao je naziv LUGoBG (Linux Users’ Group of Belgrade). Aleksandar je na sastanku predložio da se umesto LUGoBG koristi naziv, odnosno akronim, srpske verzije imena — BUKL (Beogradsko udruženje korisnika linuksa).

Bojan je, kao pravi predstavnik svoje zajednice, piscu ovog teksta pokazao svoj mobilni telefon marke Akvaris sa Ubuntuom. Pored oduševljenja što prvi put u rukama drži telefon sa Ubuntuom, pisac je mogao osetiti čari i brzinu ovog operativnog sistema.bulk3

Iako je sastanak većim delom protekao neformalnim tokom, druženje je sem zabave iznedrilo brojne ideje. Mlađi deo prisutnih okupio se oko zajedničke ideje širenja slobodnog softvera među mladima, naročito srednjoškolcima. Smatramo da je bitno da mladi znaju da komercijalni i vlasnički softver ima alternativu, a odluku o tome hoće li ga koristiti neka donesu sami. Zamišljeno je da im se poklone diskovi sa raznim distribucijama linuksa, koje bi tvorci ideje dobili od velikih zajednica. Vremenski okvir i ostali detalji nisu određeni; stoga plan tek treba da se napravi. Postoji ideja da se održi Dan slobodnog softvera. O tome će se na nekom od sledećih sastanaka ponovo diskutovati. Ko na svom uređaju nije imao dovoljno nalepnica, mogao je ovom prilikom dobiti i zalepiti nove.

LiBRE! će se potruditi da medijski isprati dešavanja u vezi sa ovom zajednicom. Naravno, ako želite brže do novih obaveštenja, možete se prijaviti na mejling listu haklaba (haklab+subscribe@googlegroups.com).bulk4