четвртак, 25 априла, 2024
Пулс слободе

Састанак Београдског удружења корисника линукса

Аутор: Александар Божиновић

Добар део редакције имао је прилику да учествује на састанку корисника линукса у Београду, у среду, 2. децембра 2015. године. Место састанка је хаклаб у Београду који се налази у Даничаревој улици број 23. Иако је најављено да окупљање почиње у 18, могло би се рећи да је већ петнаест минута раније хаклаб био пун. Састанку су присуствовали Никола Тодоровић — аутор веома познатог текста „Социјални инжињеринг” (видети број 39), Петар Симовић — аутор бројних текстова о сигурности система и безбедности корисника, Владимир Попадић — један од оснивача ЛиБРЕ! часописа, Бојан Богдановић — координатор Убунту заједнице Србије, Момчило Медић — писац текстова о Федори, и аутор овог текста. На састанак је дошло и неколико особа које се први пут сусрећу са линуксом.

Да би се пријатна атмосфера одржала, домаћини хаклаба послужили су госте соком, чајем и „грицкалицама” на почетку и лименком пива на крају презентације.bulk

Презентацију је држао млади ентузијаста Немања Недељковић. Његова почетна идеја је да се на састанку друштво договори о основним принципима функционисања заједнице, као и о начинима за њено промовисање и проширивање. Подсећања ради, у Београду је постојало удружење које се није успело одржати.bulkk

Узевши у обзир активности и моћну организованост ЛУГОНС-а, смело би се рећи да је Нови Сад престоница Србије у погледу заједница корисника линукса (прим.аут.), те је ЛУГОНС на састанку споменут као модел.

Након презентације Немања је присутне упитао за предлоге у вези са будућим састанцима и колико често би требало да се одржавају. Одговор већине гласио је „једном до два пута месечно”.

Споменуто је да ће почети са држањем предавања из области веб-дизајна. Детаљније се о томе можете распитати на каналу #lugobg на Фриноду (Freenode).

Редакција је тек на дан одржавања обавештена о састанку. У писму електронске поште стајао је назив ЛУГоБГ (Linux Users’ Group of Belgrade). Александар је на састанку предложио да се уместо ЛУГоБГ користи назив, односно акроним, српске верзије имена — БУКЛ (Београдско удружење корисника линукса).

Бојан је, као прави представник своје заједнице, писцу овог текста показао свој мобилни телефон марке Акварис са Убунтуом. Поред одушевљења што први пут у рукама држи телефон са Убунтуом, писац је могао осетити чари и брзину овог оперативног система.bulk3

Иако је састанак већим делом протекао неформалним током, дружење је сем забаве изнедрило бројне идеје. Млађи део присутних окупио се око заједничке идеје ширења слободног софтвера међу младима, нарочито средњошколцима. Сматрамо да је битно да млади знају да комерцијални и власнички софтвер има алтернативу, а одлуку о томе хоће ли га користити нека донесу сами. Замишљено је да им се поклоне дискови са разним дистрибуцијама линукса, које би творци идеје добили од великих заједница. Временски оквир и остали детаљи нису одређени; стога план тек треба да се направи. Постоји идеја да се одржи Дан слободног софтвера. О томе ће се на неком од следећих састанака поново дискутовати. Ко на свом уређају није имао довољно налепница, могао је овом приликом добити и залепити нове.

ЛиБРЕ! ће се потрудити да медијски испрати дешавања у вези са овом заједницом. Наравно, ако желите брже до нових обавештења, можете се пријавити на мејлинг листу хаклаба (haklab+subscribe@googlegroups.com).bulk4